KARAKTERISTIKE BEOGRADA KOJI OTEŽAVAJU SELIDBU

 

KARAKTERISTIKE BEOGRADA KOJI OTEŽAVAJU SELIDBU

Selidba u glavnom gradu je po njegovoj prirodi složenija. Organizovati selidbu u Beogradu nije lako, i to zbog nekoliko razloga:

 • Orijentacija po gradu nije laka – Beograd je za prilike u Srbiji i region ogroman grad. Ali isto tako i loše orgnizovan. Samo jedan primer -  niko tačno ne zna kako je i po kojoj logici urađena numerizacija blokova na Novom Beogradu. Kada se posle dosta muke i pronađe traženi blok, onda kreće potraga po uličnim i kućnim brojevima. U Beogradu nije retko da jedna ulica ima dva ili tri naziva. Ili da ulica se ulica naglo prekine kod nekog broja, i nastavi posle nekoliko stotina metara dalje što je čest slučaj na Dorćolu. GPS može da olakša snalaženje, ali nije svemoćan. 
   
 • Saobraćajna gužva – samo iskusni poznavaoci grada znaju kada treba zaobići Trošarinu ili Autokomandu , kada su špicevi, gde su radovi, kada ne treba ići Gazelom nego novim mostom na Adi. Neko ko ne poznaje saobraćaj može da zaglavi i izgubi mnogo vremena, da ne kažemo sate. 
   
 • Pronalaženje parkinga – postoje naselja, kao što je Banovo Brdo na primer, gde je nalaženje parking mesta ravno dobitku na lotariji. A kada se neko seli osnovna stvar je parking mesto blizu kuće ili zgrade gde će vozilo stajati nekoliko sati dok se stvari ne utovare ili istovare. To je u centru i starom delu grada prosto nemoguće. Kamion može stajati samo kratko vreme, i za to vreme se stvari moraju utovariti ili istovariti. Ukoliko se ne uspe… nije se uspelo, mora sledeći put ponovo.
   
 • Ulice – grad je pun uskih ulice gde su sa obe strane gusto parkirana vozila koje onemogućavaju prolazak većeg kamiona. Neko ko se već opekao u Malom Mokrom Lugu, Altini ili na Ledinama, zna da se stvari mogu preseliti samo manjim kamionom ili još bolje kombijem.
   
 • Negde ulice i ne postoje – na žalost veliki broj ulica je neasfaltiran i za vreme malo jače kiše postaju pravi potoci i živa blata. Naselja  u takozvanom Trećem Beogradu (Ovča, Borča, itd) ne nalaze se u Indiji iako liče na Kalkuta za vreme monsuna, tako da je bolje nabaviti duboke čizme i pripremiti se za blato do kolena.
   
 • Liftovi – u večinu zgrada liftovi postoje, i hajde da kažemo da su ispravni, ali da li je svuda tako? Marfijevi zakoni stalno rade i često baš kada treba da se preselite lift može da bude u kvaru. A morćete priznati, nije lako popeti težak ormar stepenicama na 13 sprat.
   
 • Stepenice – svaka zgrada ima stepenice, to se mora priznati, ali da li su svuda dovoljno široke? Da li se poštovao standard koji propisuje umereni nagib i široka odmorišta kako bi se poveći krevet mogao okrenuti? Nismo sigurni da je svuda tako. 

 


Autorski tekst: Nenad Savić


Dodajte komentar