Saveti za bezbednost rent a car vozila

 

Saveti za bezbednost rent a car vozila

Oni koji češće putuju avionom, poslovno ili turistički, već su upoznati sa procedurom na aerodromu. Kada govorimo o aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, onda je već uobičajena procedura za iznajmljivanje vozila na aerodromu Beograd:

 • Izlazak iz aviona - pomalo mamurni i iscrpljeni, nekad i malo gladni.
 • Pronalaženje šaltera za rent a car,
 • Potpisivanje ugovora za najam vozila,
 • Preuzimanje ključeva,
 • Konačno sedanje za volan iznajmljenog vozila i na kraju balade,
 • Vožnja prema svojoj destinaciji.


Takođe onima koji se nalaze prvi put u tom mestu, a nekada i iskusnijima, sada predstoji da se snađu kod izlaska sa aerodroma pored šume taksista, autobusa i drugih vozila. Navigacija u vozilu je spas i veoma korisna opcija. Bez navigacije je to nekada veoma teško.

Ovde obratite pažnju! Dok vozite pokušavate da shvatite gde se nalaze dugmad, opcije u vozilu koje očekujete da postoje i na koje ste navikli. Poput podešavanja klime, sedišta, temperature, svetala. Nekada vrtite dugmiće bezuspešno jer opcije jednostavno ne rade kako očekujete ili ih ne koristite na pravi način. 
 

Saveti za bezbednost vozila za najam


Pa dobro došli i tuđe vozilo!

Prva i najvažnija stvar koju treba zapamtiti kada uđete u automobil za iznajmljivanje je da vam nije poznato ovaj automobil. 

Pored činjenice da niste u svom kraju niti ulici već na novoj lokaciji i u novom saobraćajnom okruženju, treba da znate i činjenicu da je upravo nedovoljno poznavanje automobila najveći uzrok nesreća u krugu od nekoliko stotina metara od parkinga za iznajmljivanje automobila

Ako je to tako, pročitajte naredna iskustva i savete za vašu bezbednost u iznajmljenom automobilu, odnosno šta treba da znate pre nego što iznajmite željeno vozilo za rent a car.


1. Pre nego što rezervišete rent-a-car

 1. Osiguranje! Proverite kod svog osiguranja kako biste tačnoi znali šta imate pokriveno osiguranjem prilikom iznajmljivanje automobila. Ako vam je potrebna dopunsko pokrića za iznajmljivanje automobila nemojte štedeti na ovoj opciji. Kada ste u potpunosti pokriveni osiguranjem biće vam znatno komfornije da koristite unajmljeno vozilo.
 2. Spakujte malu baterijsku lampu u vašu priručnu opremu. Nekada vam je ova lampa kao kec iz rukava dok otkljulavate ili prnalazite sovje vozilo noću.
 3. Obavezno ponesite mobilni telefon sa kamerom i blicem. Saznaćete uskoro zašto.


2. Na šalteru za iznajmljivanje

Na šalteru agencije za rent a car saznajte sve relevantne informacije i kome treba da se obratitie za pomoć u slučaju nekih problema sa iznajmljenim vozilom.

Aerodrom Beograd salter za rent a car

 1. Pitajte radnika na šalteru kada je automobil koji dobijate u najam poslednji put imao redovan servis. Ako randik nema odgovor eto razloga za sumnjičavost .
 2. Saznajte koga treba da nazovete ako se dogodi neka šteta na vozilu ili izgubite ključeve za iznajmljivanje automobila. Obavezno dodajte ovaj broj na vaš ugovor o iznajmljivanju ili ga čuvajte u telefonu.
   

3. Pre nego što napustite parking

Kada pronađete svoj automobil za iznajmljivanje, želite se uveriti da niste odgovorni za nečiju drugu štetu i da je automobil koji iznajmljujete relativno siguran i dobro održavan.

 1. Napravite fotografije vozila koje iznajmljute iz više uglova. I spolja i iznutra. Ako uočite neku šteta, označite to i na ugovrima o najmu. Fotografije će vam pomoći ako agencija za iznajmljivanje pokuša da vam kasnije naplati štetu koju niste vi počinili.
 2. Vizuelno proverite gume. Ovo je već za malo iskusnije vozače, ali i za one koji do sada nisu poklanjali previše pažnje gumama neće biti problem da uoče ako gume nisu dobro naduvane kao i da li su gume ujednačeno pohabane na gazećem sloju. Svako veće odstupanje ukazuje da je vozilo imalo neki problem.
 3. Proverite kilometražu - po nekim zapadnim standardima ako je vozilo prešlo prkeo 40000 km računa se da je stairje vozilo za iznajmljivanje.
 4. Otvorite prtljažnik i potražite rezervnu gumu i proverite da li je ispravno napunjena. Proverite da li postoji i dizalica i ključ za promenu gume (činjenica: mnogi alati nestaju iz automobila za iznajmljivanje).
 5. Otvorite haubu i proverite nivo ulja. Proverite i farove, odnosno svetla. Svaki vozač bi trebao da zna da proveri stanje ulje, antifriza i tečnost za pranje. U suprotnom pažljivi  vizuelni pregled je neki minimum koje treba da uradite.
 6. Uđite u auto, upalite ga i pustite da se zagreje dok proverite da li pokazivač goriva pokazuje da je rezervoar "pun". 
 7. Upoznajte se sa automobilom. Podesite sedište i ogledala (glavni i bočni retrovizori), proverite posebno da radi opcija za sva četiri upaljena svetla, proverite kontrole prozora, isprobajte brisače, farove, ono što taj model vozila pruža da proverite itd.
 8. Kada ste prošli osnovne provere, testirajte malo vozilo: okretanje, kočenje i posebno važno slušajte vozilo. Ako postoji problem ili čujete neki neuobičajen zvuk, najbolje je da saznate o čemu se radi pre nego što krenete sa parkinga.
 9. Ako ste prvi put u tom mestu, ili se slabije snalazite na toj lokaciji, uključite GPS navigaciju.
 10. Ako ste navikli na muziku proverite radio u kolima.


Kada krenete i vozite prema izlazu, ponovo probajte bitne kontrole na vozilu jer u realnoj vožnji nećete imati vremena za eksperimentisanje. Tokom vašeg najma vozila, imajte na umu da su automobili za iznajmljivanje poput bombona lopovima i koristite ove savete:

Izmajlmljena vozila kao i svako drugo vozilo mogu biti na meti lopova.
 

Saveti za izbegavanje kradje vozila
 

Generalno ne ostavljajte ništa u iznajmljenom automobiliu kada ga napustite a što bi moglo biti meta lopovima vidljiva spolja. Pored toga evo još nekoliko saveta kako biste izbegli krađu vozila  za rent a car:

 1. Ako vidite površine parkinga pune srče, odnosno slomljenog stakla, parkirajte na drugom mestu. To staklo verovatno znači da lopovi razbijaju prozore na tom parkingu.
 2. Kada parkirate, ostavite pregradke i odeljak za rukavice otvorenim da pokažu da su prazni. Ako lopov vidi da nema šta da krade, preći će na bogatije vozilo.
 3. Uklonite sve elektronske priključke kada parkirate automobil. Punjači i razni drugi gadžeti mogu biti mamac i ohrabrrenje lopovima za krađu.
 4. Uvek zaključajte sva vrata i potpuno zatvorite prozore i krovni otvor ako postoji
 5. Ako baš morate da ostavite nešto u iznajmljienom vozilu sakrite ga tako ne bude vidljivo spolja. Ispod sedišta, pod mantilom, itd. Pokriveni predmeti sa pokrivačem ili kaputom su kontraproduktivni. Lopovi će razbiti prozor samo da bi videli šta je sakriveno.


Ako su vam ovi saveti nešto pomogli onda je ovaj tekst ispunio svoju svrhu. Takođe, ako imate neki vaše iskustvo koje bi pomoglo drugima molimo vas da ga dodate kroz komentar.


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (4)

Sale

Sale

05-Sep-18 21:26:27 PM


Ako idete na dalek put treba proveriti koliko automobil realno troši goriva.


Putnik

Putnik

05-Sep-18 14:06:20 PM


Odličan tekst i detalji koji su istaknuti stvarno mogu biti upotrebljivi i korisni. O nekim detaljima počnemo da razmišljamo tek kada se dogodi neki problem sa vozilom koje se unajmi. Na ovoj stranici sam pronašao još korisnih saveta kroz formu najčešća pitanja vezana za rent a car.


JPutnik nenamernik

JPutnik nenamernik

05-Sep-18 13:18:37 PM


Iznajmite samo novo vozilo. Ako već plaćate vozite novo! I cenkajte se - agencije na svojim sajtovima imaju cene koje su fiksne, ali ponekad popuste ukoliko vide da imaju posla sa ozbiljnim klijentima.


Turista

Turista

05-Sep-18 11:38:41 AM


Slikanje vozila pre pokretanja uz prisustvo radnika agencije. Najsigurnija i najkorisnija opcija. Nikad se ne zna sa agencijama šta može da im padne na pamet. Ful kasko osiguranje vozila se podrazumeva.


Dodajte komentar