SrbijaSpace logo

15 hrana koje mogu uzrokovati prebojavanje zuba

 

15 hrana koje mogu uzrokovati prebojavanje zuba

Prebojavanje zuba prirodan je proces koji se dešava pod uticajem hrane i pića koje konzumiramo i nije ga moguće u potpunosti sprečiti.

Ipak, na prebojavanje zuba možemo uticati, izbegavanjem određenih namirnica ili održavanjem higijene usta i zuba nakon njihove konzumacije, kako bi se sprečilo da zubi požute.

Na promenu boje zuba u najvećoj meri utiču tamni pigmenti iz hrane, kiseline i šećeri.

Srećom ukoliko i dođe do prebojavanja zuba, na raspolaganju su različite metode kućnog i profesionalnog izbeljivanja zuba koji mogu da osmehu vrate blistavi sjaj.

U nastavku je 15 hrana koje mogu da dovedu do prebojavanja zuba.


1. Kafa


Jedan od najvećih krivaca za bojenje zuba je kafa.

Njegova tamna nijansa uparena sa taninima, hemijskim jedinjenjem koje uzrokuje pojavu mrlja na zubima, glavni su razlozi zašto napitak sa kofeinom ostavlja zube obezbojenim.

Osim toga, ako uzmete svoju šoljicu sa šećerom, unosite dodatne kiseline i bakterije u usta koje mogu da oštete gleđ i desni.


2. Čaj


Slično kafi,čajevi sadrže tanine koji doprinose prebojavanju zuba.

Da biste sprečili da se te mrlje ukorene na zubnoj gleđi, najbolje je da se posle konzumacije kafe i čajeva operu zubi sa pastom za zube sa flourom, koji će ukloniti ostatke tanina i sprečiti pojavu mrlja.


3. Gazirana pića


Gazirana pića ne samo da su najčešće prepuna šećera koji pogoduju razvoju i održavanju bakterijama u ustima, ona takođe sadrže kiselinu.

Čak i verzije sode bez šećera mogu ostaviti mrlje na zubima zahvaljujući svom kiselom sadržaju.


4. Kari začin i kari sos


Iako je kari jedan od najzdravijih začina na planeti, začin i sosevi na bazi karija sadrže snažnu pigmentaciju koja može da se upije u porozne površine vaših zuba.

Nakon konzumacije jela sa karijem ili kurkumom, preporučuje se pranje zuba neposredno nakon jela.

 

5. Paradajz sos

 

Ne morate da odustanete od pice ili sosa za špagete u potpunosti, ali sosovi na bazi paradajza često sadrže kiseline koje mogu da oštete vaše zube ostavljajući ih obojenim.

Pokušajte da operete zube posle obroka kada je to prikladno kako bi sprečili da zubi dobiju neprirodnu boju.


6. Bobičasto voće

 

Bobičasto voće bogato tamnim pigmentima kao što su borovnice, kupine i trešnje mogu ostaviti mrlje na zubima.

Istovremeno, upravo ovi pigmenti zaslužni su za snažan antioksidativni sadržaj bobičastog voća, te ih nikako ne bi trebalo isključiti iz ishrane.

Slično kao i sa ostalim hranama sa ove liste, sasvim je dovoljno da nakon konzumacije operete zube.


7. Crno vino

 

Kao i kafa i čaj, crveno vino sadrži tanine. Crveno vino takođe sadrži mešavinu prirodnih boja i kiselina.

Kiselina može da nagrize spoljašnji sloj vašeg zuba, gleđ, ostavljajući ga izloženim i osetljivim na bojenje.


8. Sokovi

 

Šećeri u većini voćnih sokova mogu stvoriti dodatni prostor za razmnožavanje bakterija u ustima.

Pored toga, neki voćni sokovi kao što su brusnice i šipak sadrže tamne pigmente koji se mogu zalepiti na zube i ostaviti ih prebojenim.


9. Balzamiko sirće

 

Balzamiko sirće utiče negativno na boju zuba na dva načina.

Ono sadrži tamne pigmente, i kiselinu sirćeta, što je kombinacija koja negativno utiče na prebojavanje zuba, kako prirodnih, tako i zubnih krunica.


10. Slatkiši


Negativan efekat šećera na zube dobro je poznat.

Bombone, kolači, glazure i svi ostali slatkiši prepuni su šećera koji se lepe za zube i postaju hrana za bakterije, oslobađajući kiseline koje doprinose propadanju zuba.

Pokušajte da ograničite unos šećera i obabezno sledite temeljnu rutinu oralne higijene kako biste sprečili propadanje zuba.


11. Citrusno voće

 

Limun, pomorandža, grejpfrut i drugi citrusi prepuni su hranljivih materija, ali mogu da izazovu probleme sa zubima.

Kiseline u citrusima mogu erodirati gleđ i ostaviti žuto obojeni sloj zuba, poznat kao dentin, vidljiv i izložen.

Ukoliko pijete limunadu ili ceđenu pomorandžu, nije loše koristiti slamčicu i tako preskočiti zube u potpunosti.


12. Grožđe

 

Nije iznenađujuće da glavni sastojak vina takođe može ostaviti nijansu na vašim zubima.

Tamna pigmentacija u grožđu može da se uvuče u porozne površine vaših zuba i da ih u tom procesu oboji.


13. Cvekla

 

Dobro je poznato da cvekla ostavlja mrlje i fleke na svemu sa čim dođe u kontakt, od daske za sečenje do prstiju.

Naši zubi nažalost nisu izuzetak.

Izuzetno jak pigment koji sadrži cvekla lako može prebojiti zube, pa je neophodno temeljno pranje zuba nakon konzumacije.


14. Soja sos

 

Poput balzamiko sirćeta, i soja sos sadrži veoma tamne pigmente koji lako mogu dovesti do prebojavanja zuba.


15. Skrobna hrana bogata ugljenim hidratima


Hrane koje su bogate ugljenim hidratima, poput hleba i testenine su omiljena hrana bakterija.

Sa povećanom koncentracijom bakterija u ustima, stvara se pogodno tlo za propadanje zuba, a samim tim i promene boje zuba.

Naravno, ugljeni hidrati su sastavni deo uravnotežene ishrane i nikako ne bi trebalo da budu izbačeni, ali je nakon konzumacije potrebno koristiti zubni konac i četkicu za zube kako bi se sprečilo razmnožavanje bakterija.


Slika: DepositPhotos


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar