SrbijaSpace logo

5 stvari koje ne smeš zaboraviti na letovanje

 

5 stvari koje ne smeš zaboraviti na letovanje

Sezona godišnjih odmora počinje, a sa njom i sve one stvari o kojima sanjamo tokom cele godine: morski talasi, uživanje na plaži, romantični zalasci sunca, predivna priroda, egzotična hrana i ukusna vina, a najvažnije – vreme koje posvećujemo samo odmoru, daleko od svakodnevnice i obaveza koje nas pritiskaju…

Odlazak na odmor svakako podrazumeva izvesno planiranje i organizaciju: od toga gde ćemo ići i koliko ćemo ostati, kako ćemo tamo stići, šta ćemo sve tamo raditi… Još ako odlaziš na odmor sa prijateljima, planiranje može da predstavlja pravi pravcati podvig, jer uključuje usaglašavanje ne samo godišnjih odmora i datuma, već i potreba i navika tokom putovanja i samog odmora.

To sve znači da organizacija godišnjeg odmora može da bude stresna, bez obzira na to što se radi o nečemu čemu se raduješ mesecima unapred. Međutim, dobra vest je da ne mora da bude tako. Da bi se to sprečilo, potrebno je samo dobro se organizovati, i to na vreme.

Kako bi odmor zaista bio uživanje, bez stresa i nerviranja, donosimo ti spisak od 5 stvari koje ne smeš zaboraviti da poneseš na letovanje i o kojima treba misliti pre polaska na odmor...


Leto podsetnik

 

Dokumenta za put 

Bilo da putuješ u zemlju ili u inostranstvo, biće potrebno da sa sobom poneseš dokumenta. To su lična karta (ako ostaješ u zemlji), a za putovanje u inostranstvo pasoš; kao i vozačka, odnosno međunarodna vozačka dozvola ukoliko planiraš da voziš automobil u inostranstvu. Takođe, nemoj zaboraviti ni putno zdravstveno osiguranje, a to su sve stvari o kojima je potrebno misliti nekoliko dana pre odmora, po principu „Što pre, to bolje”. Nije zgoreg ni ljude sa kojima ideš na odmor da podsetiš da ponesu sva važna dokumenta, pošto uviđanje da neko iz društva nema pasoš, i to baš na izlasku iz zemlje, uopšte nije zabavno. Na dokumenta je posebno važno obratiti pažnju ako putuješ sa decom.
 

Zaštita od sunca 

Letovanje je gotovo sinonim za uživanje u čarima sunca, ali, kao što znaš, isto to uživanje može se pretvoriti u noćnu moru. Osim neizlaganja direktnim sunčevim zracima u periodu dana kada je ono najjače (dakle, od 11 do 17 časova), pametno je da sa sobom poneseš kremu za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom, kao i naočare za sunce, šešir ili kapu koja će štiti glavu od sunca, kao i kozmetiku za negu kože (tela i lica!) nakon sunčanja.

Ako imaš osetljivu kožu, imaj na umu da bi ona mogla burno da odreaguje na sunce i so, pa ponesi sredstva za umirivanje i obnovu kože, kao što su ona na bazi aloe vere i pantenola.


Leto zaštita od sunca

 

Lekovi za putovanje 

Niko ne voli da sa sobom na odmor nosi kućnu apoteku, ali je ipak pametno opskrbiti se lekovima i preparatima, kako onim za „ne daj bože”, tako i onim koje redovno koristiš (ako imaš neku propisanu terapiju). Tako se u „putnoj apoteci” najčešće nalaze tipični lekovi poput brufena, aspirina, antibiotika, probiotika i nečega protiv alergija. Naš savet za žene: ako sa putovanjem u neku oblast značajnije menjate klimu, nije loše uz sebe imati I neku biljni suplement koji povoljno deluje na urednost menstrualnosg ciklusa, kao peruanska maka, na primer.  

Ipak, ne moraš nositi baš sve lekove koje imaš u kućnoj apoteci, jer i tamo gde putuješ postoje apoteke (osim ako ne ideš na pusto ostrvo), tako da je ovde mudrolija pronaći pravu meru između „ne nosim ništa” i „nosim sve što mi možda zatreba”. U ovu kategoriju spadaju i sve one važne stvari kao što su ulošci, tamponi, rastvor za sočiva (ukoliko ih nosiš), kao i kozmetika i šminka koje redovno koristiš, odabrane shodno činjenici da ćeš veliki deo dana provoditi na suncu!
 

Letnja garderoba 

Uvek ista dilema: kako poneti dovoljno odeće, a da ne nosiš sa sobom tri velika kofera? Sa druge strane, ako želiš da budeš praktična, kako znaš da nećeš zaboraviti nešto čega ćeš se setiti tek kad ti zatreba? Zato je ovde dobro napraviti pametan izborl: letnja odeća, kako ona za plažu, tako i ona za nešto svečanije prilike, kao što je izlazak, u kombinaciji sa po kojim odevnim predmetom za slučaj promenljivih vremenskih prilika, uz adekvatu obuću, i spremna si za odmor.

Kod čuvenog „Šta da obučem?” pitanja, važno je na umu imati gde ideš i kako planiraš da provodiš vreme: ako je to miran odmor, sa šetnjama pored obale i izležavanjem na plaži, onda možda ne moraš da poneseš one vrtoglave štikle za izlaske, a ako je plan da svako veče izlaziš i istražuješ noćni život mesta gde putuješ, onda ti jedne takve cipele možda ne budu dovoljne! Isti princip preporučljivo je primeniti i na garderobu.
 

Knjige i igre za zabavu 

Voliš samo da ležiš na plaži i ne misliš ni o čemu? To je dobar plan, ali razmotri da sa sobom poneseš i stvari koje te mogu zabaviti ukoliko poželiš da promeniš vrstu zabave tokom letovanja. To mogu biti knjige, sve one koje tokom godine ne stigneš da pročitaš jer nemaš vremena… ali i časopisi i društvene igre, a ono što nikako ne preporučujemo da zaboraviš je skidanje playliste omiljene muzike na telefon ili tablet, što može da bude izuzetno zgodno i tokom samog putovanja.
 

Spisak stvari

Kako bi bila sigurna da nisi zaboravila ništa od važnih stvari da poneseš sa sobom, pre odmora možeš početi da praviš listu stvari koje bi trebalo da poneseš, posebno onih koje ne spadaju ni u jednu od najbrojanih kategorija, kao što je, recimo, punjač za telefon.

Ili, na primer, ako ne možeš da živiš bez interneta, a putuješ u inostranstvo, raspitaj se kod svog mobilnog operatera o paketima i dodacima za internet u roamingu (i još jedna jako važna stvar: nemoj zaboraviti da isključiš internet kad pređeš granicu, jer bi od visine računa vrlo brzo mogla da te zaboli glava). Ako ideš u nepoznato mesto, nemoj zaboraviti da poneseš mapu ili da je skineš na svom telefonu, što će posebno biti korisno ako planiraš da voziš…

Ovakav spisak stvari koje ne bi bilo dobro zaboraviti, pomoći će ti da na vreme isplaniraš sve što nosiš, a kad dođe odmor, da posluži onome što mu i jeste svrha – uživanju!


 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (1)

Ne zaborsvo

Pre polaska na put proverite da li vam je tašta ostala kod kuće. Za svaki slučaj a ona ce se obradovati što je zovete.(Dobar) +1
(Slab) 0
20-Jun-19 11:25:14 AMDodajte komentar