SrbijaSpace logo

6 razloga zašto su apartmani privlačniji od hotelskih soba

 

6 razloga zašto su apartmani privlačniji od hotelskih soba

Kada tražite smeštaj u Beogradu, Novom Sadu i ostalim gradovima u Srbiji, kao uostalom i svuda u svetu, bitne su vam nekoliko stvari:

 
  • lokacija, 
  • cena, 
  • sređenost, 
  • blizina mesta za jelo i piće, 
  • mir i privatnost, 
  • sigurnost. 

 

 

U Beogradu postoje sve vrste smeštaja - možete odabrati hotel, motel, privatni smeštaj, kampove,  hostel, apartmane za kraći i duži smeštaj, koji u zadjnih nekoliko godina dobijaju posebnu privlačnost. Toliko su se raširili što se javila velika tražnja na tržištu nekretnina (posebno u velikim gradovima kao Beograd ili Novi Sad) za manjim jednosobnim, jednoiposobnim stanovima ili garsonjerama. Postoji nekoliko dobrih razloga za ovu ekspanziju.

 

6 razloga zašto su apartmani privlačniji od hotelskih soba

 

1. Prostranost

 

Apartmani u većini slučejeva su daleko prostraniji od hotelskih soba. Poseduju kuhinju, kupatilo, jednu ili dve spavaće sobe, dnevnu sobu, terasa. Neki visoko luksuzni stanovi su opremljeni čak i džakuzima, velikim kadama i prostranim krevetima.

lux apartman

 

2. Cena

 

Cene naravno variraju, negde je hotel ili hostel jeftiniji, ali generalno za veću grupu putnika, za familije sa decom, apartmani su jeftiniji. Ukoliko vam je potrebno možete unajmiti apartman sa nekoliko spavaćih soba, ili sa dečjom sobom. Raspitajte se samo koliko bi koštalo iznajmljivanje nekoliko soba u hotelu.

 

Cena je isto tako povoljnija ukoliko se ostaje duže, mesec, dva, ili više.

Apartmani su fleksibilni što se tiče dužine boravka, možete ih zakupiti na nekoliko sati, ili na nekoliko dana, nedelja, mesece. I cena je odgovarajuća dužini prestoja.

 

3. Kuhinja

 

Ovo je neprocenljivo. Hotelska hrana ne prija svakom, nekome je ona nezdrava i neukusna, ne može da se uklopi u satnicu restorana, ne izlazi mu se iz sobe da bi jeo, i drugi razlozi. Ukoliko ste smešteni u hostelu ili motelu morate da jedete napolju, a to ponekad isto tako može da bude naporno i traumatično iskustvo. Ovako, kuhinja je tu, možete skuvati to što najviše volite, a posebno ukoliko imate malu decu ili ste na dijeti.

 

4. Osećaj kao kod kuće

 

U hotelskoj sobi se gubi uobičajena životna rutina, i to nekim ljudima mnogo smeta. U apartmanima može da se organizuje život kao kod kuće - da se gleda TV u jednoj sobi, deca da se igraju u drugoj, a neko da spava u trećoj; da se primaju gosti, da se organizuju porodični ili poslovni ručkovi i slično. Ukoliko je apartman dobro zvučno izolovan ili je na dobroj udaljenosti od komšija, nikome neće smetati malo buke.

 

Za razliku od hotela, gde mora da se poštuje kućni red i ne sme da se galami (ko ima malo dete zna koliko je to teško sprečiti). Osim toga, u apartmanima postoji veš mašina, pegla, mašina za sušenje i svi drugi potrebni uređaji koje imate i kod kuće.

 

Većina apartmana ima rešeno čišćenje i sređivanje prostorija tako što vlasnik unajmi firmu da im to odradi: Iz kompanije za održavanje objekata pozovu goste i dogovore se kada bi mogli radnici da uđu i očiste i srede stan. Može da se dogovorite i da vam operu veš, ukoliko vas mrzi da sami to uradite. Znači vi ste kao kući minus čišćenje i održavanje prostorija. Gde ćete bolje.

 

5. Privatnost i diskretnost

 

Ukoliko vam je ovo važno, lako ćete naći takav apartman. Apartmani nemaju recepcije, ne treba da silazite u restoran po jelo, retko se dešava da sretnete nekog poznatog u liftu ili na stepenicama, jednostavno niko neće znati da ste tu.

 

 

6. Osećaj pripadnosti lokalnoj sredini

Neko neće diskreciju i voli da upoznaje lokalne ljude, da se sa njima druži i da konzumira njihove lokalne običaje i navike. Naravno postoje i takvi apartmani gde ćete se osećati kao komšija koji je tu oduvek živeo. Možete posećivati lokalne pijace i prodavnice, piti kafu u kafiću na uglu, izlaziti u lokalne kafane i barove, igrati basket na igralištu iza zgrade.


Prenoćište Novi Sad

 

Apartmani u centru grada sa parkingom su sve traženiji u Novom Sadu, ali i u drugim većim gradovima i naravno u Beogradu.

 

 

Savet za kraj

 

Turizam i turistička ponuda u Srbiji, a posebno u Beogradu doživljavaju veliki rast. Svake godine sve više turista posećuju našu zemlju i naše prirodne lepote, ostvaruju sve više noćenja, a shodno time i devizni priliv je u naglom porastu. Da bi se moglo izaći u susret posetiocima u porastu je i broj smeštajnih kapaciteta, otvaraju se novi hoteli, moteli, hosteli, kao i relativno nova pojava - apartmani. 

 

Ne znamo da li smo vas ubedili u prednosti apartmana za kraći ili duži prestoj, ali svakako barem jednom u životu morate da probate. Mnogi su probali i nisu se pokajali. 

 

 

 

 

Autorski tekst: Nenad Savić


Komentari (2)

Srecko

Sve je vise turista hotela koliko god da izgradis malo je apartmani i prenociste na dan dva ili vise mogu da poboljsaju smestaje kapacitete i ponudu.

(Dobar) +1
(Slab) 0
14-Jul-21 10:40:16 AMlala

ako ste u Novom Sadu prenoćište dvorište je pravi izbor za kratak smeštaj na nekoliko dana.

(Dobar) +3
(Slab) 0
13-Jul-21 13:04:31 PMDodajte komentar