SrbijaSpace logo

Dosadne buve kao vektori zaraznih bolesti

 

Dosadne buve kao vektori zaraznih bolesti

 

Dosadan kao buva

Spadaju u red Aphaniphtera,postoji više vrsta buva,a neke od bitnijih su:

*Ctenocephalides canis-pseća buva

Pseća buva je crvenkastao smedja i u proseku sitnija od čovečije. Razmnožava se na psima ali se može naći i na mačkama i čoveku.

Larva ove buve je prelazni domaćin za pseću pantljičaru Dipylidium caninum.

 

*Pulex iritans-čovečija buva

Ova vrsta je širpko rasprostranjena. Brzina razvoja zavisi od temperaturnih uslova,a dužina života u uslovima redovne ishrane je i do 500 dana. Ova vrsta spada u bolje skakače jer može da see odbaci i 20cm u visinu i 35cm u daljinu što je u odnosu na veličinu njenog tela ogromno rastojanje.

 

*Xenopsylla cheopis-pacovska

Ova buva parazitira na pacovu ali se može naći i na drugim sisarima i čoveku. Prenosilac je kuge. Za razliku od ostalih vrsta ona je troma i obično se ne udaljava od domaćina čak i kada ugine od kuge zbog čega je znacajna kao prenosilac ove opake bolesti.

 

*Ctenocephalides felis –mačija

 

Životni ciklus buve

Odrasle buve su povremeni ektoparaziti koji se hrane krvlju najčešće sisara ali i ptica ,a onda se povlače u svoja skloništa. Legla buva se nalaze u prebivalištu domaćina čijom se krvlju hrane. Jaja polažu u prašinu ili pukotine podova ,gde se tek izležena larva larva hrani organskim materijma. Buve su sposobne za dugo gladovanje. Krvlju se hrane isključivo ženke i to pre polaganja jaja. Ženka nakon oplođenja polaže jaja u nekoliko navrata od 450-2500 jaja na mesto gde ima dovoljno organskog detritusa za ishranu larvi. Životni vek buva je u proseku 3-4 meseca.

 

Da li nam ugrožavaju buve zdravlje?

Kratko i jasno DA,ugrožavaju. Prenosioci su parazita,kao sto je pseća pantljičara,raznoraznih infektivnih bolesti. Zatim izazivaju jake alergenske reakcije kod pasa,najcešće prvo što vlasnici primete opadanje dlake u sakralnom delu kične,neretko je praćeno I ranicama i krasticama koje su podložne sekundarnim bakterijskim infekcijama. Kod male dece je to jos izraženije nego kod odraslih,na mestu ujeda se vidi jako crvenilo,a svrab koji izaziva ujed tera decu da se češu i neretko otvaraju mikronske ranice po koži,koje opet mogu dodatno da se inficiraju. Dezinsekcija je jedini pravi izbor za očuvanje zdravlja.

 

Kako se rešiti ovoh dosadnih napasti?

U suštini po ovom pitanju je najbolja preventiva: za pse i mace koristiti repelente u vidu spot on ampula i ogrlica,odrzavati higijenu kuće i korpa gde ljubimci spavaju. Ako se i pored ovoga buve nastane u Vaš dom,ne treba više oklevati i čekati da uzmu maha i prenamnože se, pozovite stručan tim koji se bavi dezinsekcijom i sasećite ovaj problem u korenu.Dezinsekcija je jedino rešenje kada su u pitanju dosadne buve,bilo da cu psece buve,mačije buve ili bilo koje druge ne oklevajte potraziti strucnu pomoć.

Pozovite stručan tim za dezinsekciju koji koristi profesionalne preparate u odbrani protiv buva koji nisu toksični za ljude ni za Vaše ljubimce. 


Preuzeto sa: http://www.istrebljivac.com/blog-Dosadan-kao-buva.html


Dodajte komentar