SrbijaSpace logo

Idiomi u engleskom jeziku

 

Idiomi u engleskom jeziku

Idiomi u engleskom jeziku

 

Engleski jezik je izuzetno bogat idiomima koji mogu biti veoma zanimljivi ali i pomalo komplikovani za razumevanje za one koji dolaze sa područja gde engleski jezik nije maternji ili službeni. Polaznike škola stranih jezika po pravilu ne zamara susretanje sa engleskim idiomima ali postoje i neki koji zahtevaju da se fraza sagleda u širem kontekstu.

U većini slučajeva radi se o idiomima baziranim na jednostavnoj logici:

  • To beat around the bush – okolišanje, nedostatak konkretnosti;
  • To miss the boat – prekasno je za nešto;
  • Easy does it – polako, bez žurbe.

Ima idioma koji su zastupljeni i u srpskom jeziku:

  • Break a leg – i u srpskom jeziku „slomi nogu“ ima isti kontekst;
  • Better late then never – bolje ikad nego nikad.

Naravno, podrazumeva se da postoje i idiomi koji zahtevaju bolje poznavanje engleskog jezika i anglofone kulture. Mnogi učenici škola i kurseva engleskog jezika kažu da ih lako pamte jer im deluju vrlo interesantno:

  • To be „on the ball“ – dobro obavljanje posla;
  • To wrap one's head around something – kompletno razumevanje nečega;
  • A storm in a teacup – mnogo uznemiravanja zbog neke nevažne stvari;

Učenje idioma u engleskom jeziku je onaj interesantni deo savladavanja govornog engleskog jezika i sastavni je deo kreativnijih, modernijih pristupa radu škola stranih jezika. Upotreba idioma u razgovoru sa anglofonim sagovornikom olakšava komunikaciju i činiji ga opuštenijim. Osim toga, sagovorniku izuzetno laska kada se upusti u ležeran razgovor sa nekim ko razume ne samo njegov jezik, već i njegovu kulturu. Takav razgovor će se verovatno završiti prijatnim poznanstvom.

Škola stranih jezika „Mogi“ svojim savremenim pristupom upravo čini da usavršavanjem vašeg engleskog jezika steknete sigurnost u usmenoj ili pismenoj komunikaciji. Ukoliko ste još i po prirodi komunikativna osoba, eto svih faktora koji će Vam omogućiti internacionalna prijateljstva i prijatne, korisne kontakte.


Preuzeto sa: http://www.mogi.co.rs/


Dodajte komentar