SrbijaSpace logo

Kako uništiti mrave u kući?

 

Kako uništiti mrave u kući?

Mravi su socijalni insekti i žive u dobro organizovanim zajednicama. Rasprostranjeni su svuda po svetu, ali su najviše zastupljeni u tropskim šumama. Postoji oko 8000 vrsta mrava. Imaju vrlo važnu ulogu u lancu ishrane, ali u kućama prave štetu.

Mravi na našim prostorima

U našim šumama živi šumski mrav ( Formica rafa ). Ova vrsta mrava ulazi u kuće najčesće neposredno iz najbliže zelene površine, bašte, parka... Najčešća vrsta koja se prilagodila životu uz čoveka je faraonski mrav ( Monomorium pharaoni ) svetlo žućkasto-crvenkaste boje, dužine samo 1,1 do 2mm.

Legla gradi u duplim podovima i raznim šupljinama unutar zidova. Imaju odličnu sposobnost da nađu hranu, a kroz zgrade se šire sistemom cevovoda, elektroinstalacijama i transportom hrane. Hrane se šećerom, medom, mesom...

Uništavanje mrava

Uništavanje ili dezinsekcija mrava se vrši prvo inspekcijom vrste i količine infestacije mrava. Nakon toga najbolji efekti se postižu postavljanjem zamki ili preparata koji sprečavaju razvoj iz larve u odraslog mrava.

Cilj je da ovi preparati dospeju u legla kako bi neutralisali maticu. Svaka upotreba insekticida u dezinsekciji izaziva njihovo rasterivanje iz prostora sve dok ne prestane dejstvo insekticida.

 

Tekst je rpenesen sa bloga Istrebljivač


Autorski tekst: Nenad Savić


Komentari (1)

Doma cica

Lako. Sakrite hranu u frižider i pocrkaće od gladi ili se preseliti kod komšija.(Dobar) +1
(Slab) 0
06-Oct-18 14:28:12 PMDodajte komentar