SrbijaSpace logo

Kakve vrste dezinfekcije postoje?

 

Kakve vrste dezinfekcije postoje?

Pod dezinfekcijom podrazumevamo sva delovanja u cilju uništenja, kontrole i sprečavanja širenja mikroorganizama na odredjenom mestu ili odredjenim predmetima. Ako se želi postići potpuno uništenje mikroorganizama taj proces se naziva sterilizacija.

Dezinfekcija se u praksi deli na fizičke, hemijske i mehaničku metode.

mehaničke metode se ubrajaju koraci koji mehanickim putem uklanjaju tragove mikroorganizama. U ovu grupu se ubrajaju svi vidovi pranja, ribanja, čišćenja problematičnih površina i prostorija. U ovu grupu takodje spadaju i filtriranje vazduha kao i vetrenje t.j. ugradnja odgovarajuće ventilacije i td.

fizičke metode se ubrajaju koraci koji sa primenom namenskih aparata utiču na razvoj mikroorganizama. U ovu kategoriju se ubrajaju procesi kao što su: zračenja i isušivanja površina, kao i tretmani sa niskim i viskom temperaturama koja negativno utiču na životni ciklus mikroorganizama.

hemijske metode se ubrajaju dezinfekciona sredstva (dezinficijensi) koja se koriste za tretiranje protiv razlicitih vrsta mikroorganizama. Prostor koji treba tretirati dezinficijensima prethodno treba mehaničkim postupcima očistiti. Tek nakon prvog koraka se nanose dezinficijensi. 
Ujedno ovaj korak je i najzastupljeniji u praksi i gotovo je nezamislivo neprimenjivati dezinficijense u svakodnedvnom životu, kako u privatnom (za dezinfikovanje raznih površina u domovima) tako i u profesionalnom smislu(u bolnicama i svim objektima u proizvodnji hrane).

 

Tekst je prenesen sa sajta firme Eko End


Preuzeto sa: https://www.dezinsekcijaderatizacija.rs/sluzba-dezinfekcije-beograd/


Komentari (1)

Mima

Niste rekli da i Sunčevi zraci spadaju u vid prirodne dezinfekcije, a spada u vid fizičke dezinfekcije. Sunčeva svetlost sasvim lepo uništava, bakterije, viruse, a i gljivice, ne sve, ali veliki deo njih.(Dobar) +2
(Slab) 0
15-Sep-17 13:09:53 PMDodajte komentar