SrbijaSpace logo

Plastifikacija aluminijuma

 

Plastifikacija aluminijuma

Plastifikacija aluminijuma predstavlja površinsku zaštitu materijala i odvija se kroz niz faza u samom procesu dobijanja krajnjeg proizvoda. Kao rezultat postupka plastifikacije aluminijuma dobija se paleta tonova u skladu sa  tzv. RAL-ovom kartom boja, visoki sjaj aluminijumskih površina koji se meri jedinicom “glos”, a kreće se od od mat površine (0- 20 glos-a), do visokog sjaja (od 81 do 100 glos-a), postojana struktura profila i otpornost boja na različite atmoferske uticaje.

 

Prva faza u procesu plastifikacije je odmašćivanje, odnosno priprema površine aluminijuma za plastifikaciju. Površina aluminijuma je meka i pokrivena oksidnim filmom koji se lako skida mehaničkim dejstvom i kada bi se uradila plastifikacija na takvom aluminijumu rezultati ne bi bili dobri, a naneta organska prevlaka bi se odvajala od aluminijuma.

 

Iz tog razloga se radi priprema aluminijuma za proces plastifikacije pri čemu se prvo radi čišćenje površine metala, odnosno uklanjanje oksidnih filmova sa njegove površine, a zatim kontrolisano nanošenje prevlake (debljine do 5 μm) koja ima dva važna zadatka, da poveća adheziju (vezu aluminijuma i organske prevlake) i značajno smanji filiformnu koroziju koja se javlja usled loše pripremljene površine kao naborana površina ili tzv. narandžina kora koja je sklona odvajanju od površine aluminijuma.

Pročitajte ostatak teksta na blogu


Preuzeto sa: http://www.mrpvcsistem.rs/pvcialustolarija-blog_Plastifikacija-aluminijuma.php


Dodajte komentar