SrbijaSpace logo

SELIDBA NA VEOMA UDALJENU LOKACIJU KAKO SE PRIPREMITI

 

SELIDBA NA VEOMA UDALJENU LOKACIJU KAKO SE PRIPREMITI

Kada se selite iz manjeg grada ili sela u veći grad, ili iz jednog dela grada u drugi – to je uobičajeno i tu nema puno posla. Međutim, kada vam predstoji selidba u drugu državu, koja može biti i na drugom kontinentu, stvari mogu da se učine znatno komplikovanim.

Danas su međunarodne selidbe sve češća pojava. Možda vam zvuči veoma stresno i naporno da se preselite u drugu državu ali nemojte se obeshrabrivati. Postoje neke stvari na koje morate obratiti pažnju, kako biste sebi olakšali čitav ovaj proces selidbe.

  • Najpre, morate voditi računa o stvarima koje ne želite da ponesete sa sobom. Budući da se selite na veoma udaljenu lokaciju, bilo bi suludo da sa sobom nosite stvari koje vam nisu preko potrebne. Morate dobro razmisliti šta zaista želite da ponesete sa sobom. Ne samo da će vas dodatni teret koštati malo više, već će vam predstavljati i nepotrebni teret na novoj lokaciji.
    Šta možete da uradite? Jednostavno, ono što je za bacanje, vi bacite. Stvari koje su očuvane, a koje više ne želite da koristite – možete da ostavite prijateljima, rođacima ili da ih jednostavno poklonite nekoj ustanovi u humanitarne svrhe.
  • Razmislite o tome gde idete. Nije ista priprema za selidbu koja podrazumeva život ili boravak u nekoj zemlji koja ima topliju ili hladniju klimu. Shodno tome, možete napraviti prioritet što se tiče pakovanja i nošenja neophodnih stvari. Zašto biste nosili pretežno letnju garderobu ukoliko se selite u državu koja se odlikuje hladnijom klimom i obrnuto.
  • Obeležite kutije sa stvarima i gledajte da vam one stvari koje će vam biti potrebne odmah po useljenju budu na dohvat ruke. Kada stignete na novu lokaciju, verovatno ćete biti iscrpljeni, a možda čak i pod uticajem “džet lega”. Poslednja stvar koju ćete želeti da radite jeste da raspakujete sve stvari samo da bi saznali u kojoj su kutiji vaše čiste čarape ili četkica za zube.
  • Ne pokušavajte da se preselite sami ukoliko se radi o nekoj udaljenoj lokaciju. Možda vam zvuči prihvatljivo da pozovete svoje prijatelje ili rođake koji će vam pomoći da se spakujete i organizujete čitav proces selidbe. Međutim, ovaj proces je komplikovaniji nego što možete da pretpostavite. Mnogo je tu stvari na koje treba obratiti pažnju. Morate voditi računa o adekvatnom prevozu, kakav je materijal za zaštitu i pakovanje vaših stvari, o carinama, osiguranju, transportu antikviteta i drugih umetnina itd. Jedna ovakva opsežna selidba zaista zahteva profesionalne usluge. Zašto bi ste sebe opterećivali i bili pod dodatnim stresom oko organizovanja selidbe, kada možete angažovati ljude kojima je to rutina? Prosto, izdatak usled neadekvane selidbe može biti mnogo veći nego samo angažovanje profesionalne firme za selidbu. Uz to, rizikujete da dođe do oštećenja ili gubljenja vaših stvari.

Medjunarodne selidbe

 

I za kraj - opustite se. To je najbolje što možete da učinite. Vaša glava će biti mirnija, vaše misli biće trezvenije, a tako će i sam proces selidbe teći glatko.


Preuzeto sa: http://selidbe-prevozrobe.rs/blog/selidba-na-veoma-udaljenu-lokaciju-kako-se-pripremiti-20.html


Dodajte komentar