SrbijaSpace logo

Saveti za kupovinu PVC stolarije

 

Saveti za kupovinu PVC stolarije

Pri izboru PVC stolarije potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari:

  • Kvalitet proizvoda 
  • Dizajn proizvoda (boja, forma,…)
  • Tehničke osobine (broj stakala, broj komora, vrsta okova i sl.)

 

Nudimo nekoliko saveta kojih se kupci treba držati pri izboru optimalne stolarije za svoje domove.

 

DRŽITE SE PROIZVOĐAČA, A NE TRGOVACA 

Većina firmi koje su aktivne na tržištu stolarije nisu proizvođači nego trgovci koji ili preprodaju kompletan proizvod (jeftina roba iz Kine, Turske i sl.) ili uvoze delove pa ih sklapaju (najčešće nestručno) u svojim pogonima. Naravno da i oni mogu da imaju kvalitetnu robu, ali postoji izvestan rizik. 

 

KUPUJTE PROZORE SA VIŠE KOMORA I STAKALA

PVC prozori koji imaju više komora i stakala imaju bolju termo i zvučnu izolaciju. Najbolje je kupovati profile sa 5 do 6 komora, i najmanje 2 sloja stakla (najbolje 3 stakla) između koja se nalazi neki plemeniti gas. Stakla treba da budu tzv. niskoemisiona IZO stakla koja imaju veliku moć  izolacije u odnosu na tempretauru i zvučne talase. 

 

PROZORSKE DASKE

Prozorske daske nisu obavezni elementi u prozorskom paketu, ali naš savet je da ne treba da se preskaču. One štite prozor od kiše, snega, vetra, grada i sl. i zaustavljaju vodu koja pri jakom nevremenu može da prođe između prozora i zida. 

 

OKOV

Okov treba da bude kvalitetan, sertifikovan i od metala. Dosta često se dešava da proizvođači kako bi smanjili cenu ugrađuju nekvalitetan okov, plastične ručice i lajsne koje se lako krive i lome. Platićete manje, ali i opasnost od kvarova i krivljenja ovakve stolarije je veća, vek trajanja je daleko kraći, a osim toga bezbednost i sigurnost je nezadovoljavajuća. 

 

BEZBEDNOST

Lopovi će najlakše ući kroz prozor ili provaliti kroz vrata. Za PVC stolariju se nepravedno smatra da nema visok nivo bezbednosti, ali proizvođači uložu velike napore kako bi taj nivo podigli. To postižu tako što ugrađuju u svoje proizvode sigurnosne mehanizme i metalna ojačanja. Oznaka koja se koristi za označavanje sigurnost stolarije je WK. Za ulazna i balknonska vrata, kao i prizemne prozore ova oznaka treba da bude WK2, dok teško dostupni prozori na većim spratovima mogu biti i WK1.

 

BOJA, OBLIK I DIMENZIJE 

Ranije se PVC stolarija proizvodila samo u beloj boji, ali sada postoje skoro sve boje. Kupaci mogu da biraju boju prema svom ukusu, prema boji fasade ili izgledu enterijera. Treba znati da boja PVC-a pod dejstvom sunčevih zraka sa vremenom bledi, tako da treba voditi računa o izboru boja pogotovo u klimatskim zonama sa mnogo sunčevih zraka i ako su prozori orijentisani prema južnoj strani gde je sunčeva insolacija veća.

 

Što se tiče oblika, najčešće na tržišti PVC stolarija dolazi kao prefabrikovana (što smanjuje cenu), ali vrlo lako može da se naruči i po meri (ukoliko se traže okrugli, trouglasti ili nepravilni prozori). Dobro izmerite građevinske otvore i ukoliko nisu po standardnim dimenzijama, tražite od prodavaca da vam dostave prozore i vrata po tačnim dimenzijama.

 

CENA 

Cena PVC stolarije je znatno manja od drvene ili metalne stolarije, ali i kod samih proivođača i distributera postoje razlike u cenama. Nemojte se odmah zaletati na jeftinije varijante, pošto iza niske cene može da se krije loš kvalitet. Merilo koliko je neka firma pouzdana je njen brend i brend proizvoda koje prodaje. Ovde važi ona engleska poslovica “nisam bogat da kupujem jeftino”, tako da držite se velikih i na tržištu etabliranih brendova. Naravno, ne treba odmah odbaciti manje kompanije, pošto u borbi za svoju nišu na tražištu, one dosta često nude konkurentnu cenu za solidan kvalitet. 

 

Tekst je objavljen na blogu


Preuzeto sa: http://www.mrpvcsistem.rs/pvcialustolarija-blog_Saveti-za-kupovinu-PVC-stolarije.php


Komentari (2)

Kupac

Lepi su ovo saveti, ali kada se krene stvarno u kupovinu prozora i vrata, onda vidi se da je to samo terorija. Nabavka stolarije uopšte nije laka i jednostavna i obično se kupi ono što trgovac i želi da proda. U svakom slučaju malo će vas boleti glava od svega toga, ali potrudite se bar da pronadjete dobru i renomiranu firmu, a ne one koji rade iz "garaže".(Dobar) 0
(Slab) 0
15-Dec-19 13:50:37 PMStolar

Jednostavno, malo više informacija spašava i štedi budžet.
Cene PVC i ALU stolarije u Srbiji značajno osciluju.
Najprostije, dvokrilni PVC prozor dimenzija 120×140 cm može koštati od 70 do 200 EURO. Kako? Nije svaki profil isti. Razlike u ceni su posledica i različitog kvaliteta profila, pa onda vrste ugrađenog stakla, vrste okova i ostalih elemenata koji se koriste za izradu PVC ili alu stolarije.
Takođe, cena može da varira i u funkciji od količine stolarije koja se kupuje, ukupnih dimenzija, cene montaže, demontaže i transporta, trgovačke marže i na kraju i od lokacije sa koje se isporučuje odnosno gde se isporučuje.(Dobar) +1
(Slab) 0
04-Oct-18 22:14:41 PMDodajte komentar