SrbijaSpace logo

Šinska rasveta

 

Šinska rasveta

ŠINSKA RASVETA

 

Opredelili smo se za ovako pojednostavljen naziv iako se za šinsku rasvetu može reći da je zaista ozbiljan i korak i iskorak u pronalaženju savršenstva u oblasti rasvete. Namerno smo upotrebili reči i korak i iskorak iz opravdanog razloga i uverenja da se sa ovim tehnološkim rešenjima zaista ozbiljno pomeraju granice svetlosnih efekata, pogotovo kada su to očekivanja od šinske led rasvete, posebno.

 

Evo nekih karakteristika koje čine ovu vrstu rasvetnih tela povoljnim izborom za mnoga rešenja za kojima tragate u nameri za optimalan izbor odgovarajuće rasvete. 

  • Odmah,“na prvi pogled“, osvajaju modernim-savremenim dizajnom u kojem dominira  elegancija, 
  • Pružaju velike mogućnosti izbora boja svetlosti. Na takvoj paleti boja neće biti jednostavno odoleti brojnim iskušenjima od lepog do lepšeg....,
  • Posle svetlosnih efekata, najčešća su pitanja koja se odnose na toplotne efekte („da li greju“, „koliko greju“, i sl.?). Upravo je to karakteristika koja ih čini privlačnim, a to je malo, zaista malo zagrevanje. Ovo tehničko svojstvo im daje prednost koja se ne može osporiti, 
  • Trajanje ovih proizvoda karakteriše dugačak vremenski period u optimalnom režimu eksploatacije,
  • Vrlo je značajno i važno da naglasimo , ne bez razloga, da je instaliranje i sama montaža ovih proizvoda postupak koji se smatra jednostavnim i lakim,   

 

Pored navedenih karakteristika (opisanih u najkraćem), u daljem opisu ovih proizvoda, pokušaćemo da vam predočimo još neke tehničke podatke, koji će vas sigurno interesovati, a to su:

• Proizvodi šinske rasvete mogu biti isporučeni krajnjem kupcu prema njegovom izboru, monofazne ili trofazne. Važna napomena za monofazne: imaju jednu „nulu“ i jednu fazu, čime je omogućeno da se sve lampe na toj „šini“(skraćen naziv za proizvod šinske rasvete) uključuju ili isključuju („pale“ ili „gase“) istovremeno. Za razliku od monofaznih, trofazne „šine“ imaju jednu „nulu“ i tri faze, čime se pruža mogućnost da se lampe na ovakoj „šini“ mogu kontrolisati odvojeno (nezavisno jedna od druge) svakako prema vašem izboru.

 

Kod ovih proizvoda postoji mogućnost za vaš dalji izbor, a koji se odnosi na mogućnost oblikovanja izgleda „šine“ sa nastavcima, a prema obliku prostorije (u obliku:I, L, T,...), gde se „nastavljanje“ može vršiti pod određenim uglovima, zavisno od želje i potrebe. 

 

Uz pomoć odgovarajućih adaptera koji se nalaze na samim šinskim reflektorima, koji se montiraju na „šine“, moguće je da ostvarite klizanje tog reflektora prema vašoj želji-potrebi u tom pravcu, a isto tako moguće je izvršiti i rotaciju u svim pravcima vaše želje-potrebe.

  • Isporuka ovih proizvoda je, u zavisnosti od vašeg izbora, moguća sa već ugrađenim led svetlima (diodama) ili sa odgovarajućim „grlom“ bez sijalice. U zavisnosti od izbora, od strane kupca, moguće je opredeliti se i za jačinu i za boju samog svetla.
  • Same šine, kao osnovno telo proizvoda mogu biti, takođe prema izboru, u nekoliko boja (CRNA, BELA, SIVA) ,kao i u različitim dimenzijama(dužine:1M, 2M  ).

 A, kada su u pitanju sami reflektori, mogućnosti izbora su:

- boja tela reflektora: crna, bela i siva, 
- boja svetla(svetlosti) koje pružaju reflektori su:


-3000 k, je toplo bela ; 
-4000 k je neutralno bela, i 
-6500 k je hladno bela . 

 

Želimo da napomenemo  da je na izboru kupca da  opredeli ovaku rasvetu kao osnovno osvetljenje (kao osnovno svetlo), bez obzira da li je u pitanju osvetljenje stana ili kuće (znači prostora za stanovanje), ili je u pitanju osvetljenje poslovnog prostora (proizvodnja, trgovina izložbeni prostor, kancelarije i sl.). Neke od povratnih informacija zadovoljnih kupaca , odnose se i  na zadovoljstvo u efektima ovog osvetljenja kojima se želi naglasiti izgled: umetničkih slika,bibliotekarskih polica, polica sa dragim predmetima, police sa pićem i sl.

 

tekst je preuzet sa bloga Xenonlight


Autorski tekst: Nenad Savić


Komentari (1)

Djordje

Interesantno da se uz pomoć adaptera koji se nalaze na reflektorima,a koji se montiraju na šine, moguće je ostvariti kretanje reflektora po šini i njegovo ugaono zakretanje odnosno rotaciju. Imam mogućnost šetanja svetla po prostoriji. Ovo je nešto novo i izuzetno praktično. Svaka čast za tekst. Svakim danom saznajem nešto novo.(Dobar) +1
(Slab) 0
27-Dec-17 23:00:10 PMDodajte komentar