SrbijaSpace logo

Trake za trčanje

 

Trake za trčanje

Traka za trčanje je najbolji fitnes trenažer za sagorevanje masnih naslaga i kalorija. Samo trčanje је aerobna aktivnost koja vrlo pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem, ceo organizam kao i na smanjenje telesne težine. Nije nikakvo čudo što je ova sprava toliko popularna u domovima i fitnes centrima širom sveta.


Trake za trčanje RING


Mozemo da budemo ponosni i da kazemo da je traka za trcanje RING najprodavanija na nasem trzistu. Godisnje prodamo nekoliko stotina traka. Glavni razlog je prvenstveno dobra cena za nivo kvaliteta koji nudi. Dizajn je uvek u skladu sa najnovijim svetskim trendovima. Najbitnija stvar je i ta , da posedujemo i najveci lager rezervnih delova za trake. Ujedno, uz vrlo kvalitetnu tehnicku podrsku, mozete biti mirni i uzivatu u treningu.


Trake za trčanje - glavna prednost


Puno je različitih tipova aerobnog i kardio treninga (trčanje, plivanje, vožnja bicikla...) i svako može da odabere ono što mu je najpotrebnije i što mu najviše prija. Ubedljivo najkorisniji i najefektivniji aerobni i kardio trening vezujemo za brzo hodanje i trčanje, koji doprinose boljem stanju čitavog organizma. Ovaj trening svako može da radi različitim intezitetom u zavisnosti od svojih mogućnosti. Trčanje svakome prija, a posebno ljudima koji se bave statičnim poslovima (kancelarijskim npr.). Nisu bitne godine kao ni kondicija nego samo volja i odlučnost, bez koje ne možemo ništa da postignemo.


Traka za trčanje
 

Trčanje povoljno utiče na kardiovaskularni sistem, srce, pluća, a pored toga aktivira i razvija gotovo sve mišićne grupe na telu i pozitivno utiče na psihofizičko stanje.

Sagorevanje kalorija uz smanjenje prekomerne težine važno je za zadovoljstvo sobom, samopouzdanje i lični doživljaja postignuća. Aerobnim vežbanjem se, dokazano je, smanjuje nivo stresa i anksioznosti, a u svemu Vam mogu tu pomoci trake za trcanje.

Planski i kontinuirani trening trčanja i brzog hodanja poboljšava san, povećava energiju, izdržljivost i otpornost organizma, utiče na zdravlje kostiju, mišića i vezivnog tkiva. Gubljenje masnih naslaga, snižavanje krvnog pritska i nivoa holesterola, poboljšana cirkulacija i bolje vrednosti pulsa i srčanog ritma, u toku aktivnosti i mirovanja, dodatno pozitivno utiču na zdravlje.

Trakа za trčanje је karakterističnа po tome što je veoma laka za korišćenje. Nije potrebno neko posebno znanje za to, tako da je mogu koristiti kako profesionalci tako i totalni početnici. Hodanje je najprirodnija aktivnost koja postoji pa ako malo ubrzavamo hod opterećenje je veće, pokrećemo više mišića i imamo korist od toga.


Sportske trake za trčanje
 

Traka za trčanje nam daje mogućnost da sami prilagođavamo ritam treninga prema svojim mogućnostima i potrebama, da odredimo brzinu kretanja, izmerimo pređeni put, odredimo srčani ritam (HR), kao i potrošnju kalorija. To sve pratimo preko praktičnog i jednostavnog monitora koji se nalazi u sklopu trake. Ovo je i njena najveća prednost u odnosu na trčanje u prirodi gde je dosta teže da izmerimo ove parametre. Pored toga, podloga na kojoj trčimo na traci je dosta mekana što je veliko olakšanje za naša kolena od trčanja na nekoj tvrdoj podlozi kao što je beton. Uzmimo u obzir da trake za trcanje možemo uvek koristiti u udobnosti našeg doma bez obzira na vremenske prilike, doba dana i noći.

Trčanje na traci je dokazano podjednako dobar trening kao trčanje napolju i sigurno neće doći do gubljenja kondicije – dovoljno je minimalno povećati nagib, pa da trčanje na traci dobije na težini i trening postane intenzivniji i uz identičan utrošak energije kao onaj na otvorenom.

Redovno vežbanje na traci za trčanje je pravi način da ostanete u formi. Može se reći da je traka za trčanje pravo rešenje, imajući u vidu da ne možemo uvek trčati na otvorenom zbog vremenskih uslova.

Postoji i čitav niz dodatnih prednosti korišćenja trake za trčanje i posebnih situacija, koje se obično zaboravljaju.

Rekonvalescentima koji se oporavljaju od bolesti ili povreda svakako će dobro doći mogućnost da hodaju pridržavajući se za rukohvate na traci.


Trake za trčanje 2
 

Starije osobe, preterano gojazne osobe i osobe sa zdravstvenim problemima, koje imaju strah ili osećaju neprijatnost prilikom rekreacije na otvorenom, doziranjem vežbanja u bezbednom okruženju i na kontrolisanim temperaturama dobijaju motivaciju za bavljenje fizičkom aktivnošću uz korist za zdravlje.

Vežbanje u sopstvenom domu odgovara roditeljima koji moraju da budu uz malu decu i svima onima kojima problem predstavlja odsustvo od kuće kako bi se vežbalo u prirodi ili fitnes centru. Nekada blizu mesta stanovanja ne postoji prikladan teren, pa odlazak do pogodne staze zahteva dodatno vreme i troškove. Traka za trčanje u kući je i u ovom slučaju idealno rešenje.

Pogledajte više o trakama za trčanje na ovoj stranici.
 

Saveti za korišćenje trake za trčanje
 

 1. Pre nego što stanete na traku proverite da li je traka uključena i da li ventilator radi kako ne bi došlo do pregrevanja,
 2. Uverite se da su svi merači na displeju na nuli i da je urađen "reset",
 3. Ako traku koristite kući vodite računa da je deca ne koriste bez vašeg znanja. Najbolje bi bilo da deca nemaju pristup prostoriji u kojoj se traka nalazi,
 4. Kada siđete sa trake obavezno je ugasite. Čak i ako odete na par minuta kad vam zazvoni telefon,
 5. Držanje na traci mora da zavisi od inteziteta kretanja. Ako se krećete sporijim ritnom ruke su opuštene, kada radite simulaciju penjanja uz brdo držite ruke na šipkama (ako morate), kada trčite brzo ruke su uz grudi,
 6. UVEK GLEDAJTE ISPRED SEBE, ne osvrćite se nazad jer možete izgubiti koncetraciju pa čak i pasti. Budite uvek skoncetrisani,
 7. Gazite sredinom trake, ako se previše opustite i pređete u zadnji deo može vam se čak desiti da skliznete sa trake a ako trčite previše brzo ili mnogo bacate noge napred udarićete o zaštitnu plastiku,
 8. U početku će vas hvatati vrtoglavica kada siđete sa trake, ali to je uobičajeno. Jednostavno telo još nije naviklo na ovakav vid pokreta pa je "zbunjeno". Zato kada siđete pridržite se za nešto. Brzo ćete to prevazići,
 9. Dobro zavežite pertle i ubacite ih u patike za trčanje. Ako se sapletete o odvezanu pertlu možete da padnete i da se povredite. Nemojte da pokušate da zavežete pertlu u toku kretanja,
 10. Nakon što završite sa treningom nemojte samo da "skočite" sa trake. Prvo usporite pa ugasite traku. Tek kada traka stane onda siđite sa nje.
 11. Nakon upotrebe isključite traku za trčanje!

Detaljnije o savetima za korišćenje trake za trčanje možete pogledati na ovoj stranici.


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar