SrbijaSpace logo

UBOD OSE MOŽE BITI OPASAN OSIM ŠTO JE NEPRIJATNOST

 

UBOD OSE MOŽE BITI OPASAN OSIM ŠTO JE NEPRIJATNOST

UBOD OSE MOŽE BITI OPASAN OSIM ŠTO JE NEPRIJATNOST

 

Izuzetna opasnost nastaje ukoliko ste alergični na ubod ose. Ono sto se tada dešava, a prilično je opasno po život naziva se anafilaktički šok. Anafilaktički šok se događa kod alergičnih osoba na ubod ose, a ta alergija ne mora biti uvek urođena, može biti i stečena, najčešće se to događa nakon ponovljenog uboda ose u malom vrmenskom razmaku.

 

Kako prepoznati anafilaktički šok?

Simptomi anafilaktičkog šoka se pojavljuju između 10 i 30 minuta,a izgledaju ovako:

  • problemi s disanjem ili gutanjem
  • oticanje jezika ili usana
  • oteklina koja se širi daleko od mesta uboda
  • osip po celom telu
  • osećaj slabosti ili vrtoglavica

 

Kako postupiti nakon uboda ose?

Najpoželjnije bi bilo odmah izvaditi žaoku, možete to uraditi pincetom mada postoji jedn mali trik za lakse vađenje žaoke. Uzmete šric za aplikovanje lekova,naravno bez igle, prislonite na mesto gde je žaoka i povučete klip šprica tako da se žaoka usisa u špric. Još jedan trik za ublažavanje bola na mestu uboda. Potrebno je staviti glavicu šibice na mesto uboda i držati minut dva. U sastavu glavice šibice postoji supstanca koja će neutralisati otrov i bol će nestati. Može se na mesto uboda postaviti pokvašena tableta aspirina koja će ublažiti crvenilo i otok. Trebate znati da ovo neće sprečiti anafilaktički šok i te osobe se moraju javiti lekaru.

 

Ubodi insekata prevencija

Evo nekoliko korisnih saveta:

  • Insekte ćete odbiti oblačenjem svetle garderobe, jer ih crna i šsarena privlači
  • Izbegavajte sapune, deterdzente i omekšivače jakog mirisa
  • Kožu možete premazati mešavinom koju napravite od mešavine jedne šolje vode i pet kapi ulja nara –tada se retko dešavaju ubodi.

 

Uništavanje osa

Ponekad sam pokušaj uništavanja osa može da se završi katastrofalno, samo ih dodatno izazovemo da nas napadnu, direjuci košnice i što je jos opasnije napada čitav roj. Zato bi uvek bilo poželjnije prepustiti profesionalcima uništavanje osa i posmatrati to sa bezbedne udaljenosti. Timovi ISTREBLJIVAČA su obučeni i opremljeni za borbu protiv osa, ašto je i najbitnije preparati nisu toksični za ljude, životinje i okolinu. Istrebljivač je na mestu broj jedan u borbi protiv ovih dosadnih napasti.


Preuzeto sa: http://www.istrebljivac.com


Dodajte komentar