SrbijaSpace logo

Ubod stršljena moze biti fatalan, evo zasto.

 

Ubod stršljena moze biti fatalan, evo zasto.

Ubod stršljena se može završiti fatalno, evo zasto.

 

Stršljeni (lat. Vespa Crabro) su najveće ose, dosežući dužinu od 45 mm . Hrane se tako što love insekte, čak i pčele. Oni značajno doprinose prirodnom uništavanju insekata – štetočina i tako doprinose održavanju prirodne ravnoteže.

Ubod ovog insekta obično nije fatalan, uglavnom se završava blagim otokom koji prolazi za nekoliko dana . Međutim u nekim slucajevima može doći do anafilaktičkog šoka,odnosno alergijske reakcije na otrov.

 

Anafilaktički šok – šta je to?

Generalizovana reakcja,preosetljivosti organizma na neki alergen, reakcija je nagla vrlo često i smrtonosna usled oticanja grla i neprohodnosti disajnih puteva osoba se uguši. Nastaje u toku od jednog do pet minuta.

Do anafilaktičkog šoka dolazi iz više razloga :

  • Zbog alergičnosti osobe na ujed insekta
  • Zbog uboda na osetljiva mesta; predeo lica i vrata
  • Ako je osobu u proteklih nekoliko nedelja već ubo stršljen ili osa, pa je imuni sistem postao preosetljiv na alergen pa u slučaju novog uboda dolazi do anafilaktičke reakcije.

Šta učiniti u slučaku anafilaktičkog šoka ?

Odmah nazvati hitnu pomoć kako bi se sprovela antišok terapija, koja se sastoji od koktela adrenalina, antihistaminika i kortikosteroida, kako bi se neutralisala alergenska reakcija. A terapija mora biti sprovedena od strane profesionalaca.

 

Prvencija je najbitnija

Najbolje je izbegavati avanture u prirodi na mestima gde ima stršljenova. Ako se bavite baštovanstvom, budite na oprezu i zastitite otvorene delove tela. A ako imate problema I stršljenovi su se nastanili u Vašem dvoristu i blizem okruženju prepustite profesionalcima da urade dezinsekciju i reše se ovih napasti.

Svesna značaja ovog problema, firma Eko End se ozbiljno posvetila problemu dezinsekcije stršljena . Dezinsekcija stršnjena se izvodi primenom ekološki prihvatljivih i bezbednih hemijskih sredstava, bezopasnih po zdravlje ljudi i životinja.


Preuzeto sa: http://www.dezinsekcijaderatizacija.rs/


Dodajte komentar