SrbijaSpace logo

Zaštita od ptica - zaštita od golubova

 

Zaštita od ptica - zaštita od golubova

Zaštita od ptica - zaštita od golubova

Šteta na istorijskim znamenostima

Pogotovo u starim istorijskim gradovima postoje prostori koji su savršeni da ptice prave gnezda, naročito u uglovima i nišama. Gnezda u kombinaciji sa ptičijim izmetom zaista ume da naruži izgled zgrada i građevina. Posebno štetan je i golubiji izmet koji „nagriza“kamen, čime se uništava vezivni materijal i samim tim građevinski materijal propada. Još jedan od pratećih problema je to što ptičiji izmet neretko začepi oluke i odvode .

Mogu biti prava napast

Osim što prljaju zgrade svojim izmetom, neretko umeju da naruše i mir i uživanje stanara po zgradama svojim lepršanjem i gugutanjem po balkonima, perje koje leti na sve strane, kao i smrad izmeta koji se nagomila i neretko završi kao predmet žalbe inspekcijskim službama itd.

 

Ptice kao vektori zaraznih bolesti

Još veća šteta od prljanja, smrada i buke je činjenica da ptice prenose i opasne zarazne bolesti i parazite. Najizloženija kategorija su deca i stariji ljudi, koji su konstantno izloženi ako se nalaze u blizini golubijeg izmeta koji često sadrži salmonelu , koja izaziva teška stomačna i crevna oboljenja. Bakterije tuberkuloze se mogu naći među populacijom golubova. Golubovi ne moraju nužno da oboljevaju od ovih bolesti ali su vektori (prenosioci) njih. Osim ljudi od vih bolesti mogu oboleti i domaće životinje kao i kućni ljubimci.

Paraziti koje „seju“ ptice

U perju, a pre svega na mestima gde se golubovi gnezde neretko se nalaze razni paraziti. Pored paperja, golubijih krpelja i ptičijih parazita mogu se iz okoline u stanove useliti u naše stanove i stenice, larve moljca ili vaši. Gradske populacije golubova su mađu najvećim prenosiocima parazita jer im neretko nedostaje bogato kupanje u pesku, cime se rešavaju parazita, za razliku od golubova koji su u divljini. S toga su zaista bitna pitanja zaštita od ptica, zaštita od golubova i treba se tim pitanjima temeljno posvetiti.


Preuzeto sa: https://www.dezinsekcijaderatizacija.rs/


Dodajte komentar