SrbijaSpace logo

Zašto kupiti stan u Novom Sadu?

 

Zašto kupiti stan u Novom Sadu?

Zašto kupiti stan u Novom Sadu?

Zašto bi trebali kupiti stan u Novom Sadu? Novi Sad je jedan vrlo lep i interesantan grad vrlo poželjan za život zato je velika potražnja za stanovim u ovom gradu. Prodaja stanova je možda čak  postala aktuelnija nego iznajmljivanje.  Razlozi za kupovinu stana su različiti, a najčešći su:

  • Selidba od roditelja
  • Potreba za većom kvadraturom stana
  • Pronalazenje novog posla
  • Proširenje porodice
  • Želja za životom u gradu
  • Selidba iz dvojnih kuća
  • Osamostaljivanje

 

Novi Sad kao glavni grad Vojvodine je vrlo poželjan za život. Sa jedne strane ima po prilično urban stil života i možete pronaći sve sto Vam je potrebno bez problema. A sa druge strane za nijansu je i mirniji od Beograda gde je život nekako prebrz i žustar. Bilo da je u pitanju beg iz drugih krajeva Srbije u Vojvodinu tražeći povoljnije uslove života, bilo da se selite zbog pronalaženja novog posla, ženidbe/ udaje, proširenja porodice uvek se nekako stigne to te teme kupovine stana. Da li ćete kupovinu stana obavljati sami, na svoju ruku ili preko neke agencije za nekretnine zavisi samo od Vas.  Mada je uvek preporučljivije da to uradite preko neke agencije koja se bavi prodajom stanova. Kako god da odlučite neke stvari pre kupovine bi trebali da znate, jedna od njih je  i šta treba proveriti pre kupovine stana:

  • Neophodno je proveriti dokumentaciju u vezi s izgradnjom nepokretnosti. Najznačajniji dokumenti koji investitor, odnosno prodavac stana u izgradnji mora imati, jesu konačno rešenje o odobrenju za izgradnju tzv. građevinska dozvola i potvrda o prijavi radova u skladu s propisima.
  • Potrebno je proveriti i vlasničke odnose na zemljištu na kojem se objekat gradi.
  • Podjednako je važna i provera da li je investitor izvršio obaveze prema Direkciji za građevinsko zemljište, te imati uvid u projektnu dokumentaciju, u ugovore koje je investitor zaključio s pružaocima komunalnih usluga, i stanje obaveza investitora prema njima.

 

Na šta još treba obratiti pažnju zavisi od toga da li kupujete stan za život porodice ili “momački” / "devojački” stan:

Ako kupujete stan za život porodice
Porodicama sa decom ili parovima koji planiraju decu, važno je da obrate pažnju na rute za šetnju i blizine zelenih površina, kao i prostore u kojima se grupe dece mogu bezbedno igrati. Takođe, obratite pažnju na javno osvetljenje, ukoliko imate decu, veoma je važno da je kraj dobro osvetljen.
Važna su i blizina vrtića i škola, i eventualno sportskih, dečjih i kulturnih centara sa dobrom ponudom aktivnosti za decu, da ne bi postala istinita šala da je “vožnja pola roditeljstva”.
U samoj zgradi je važno da postoji lift, ukoliko ste iznad drugog sprata, zbog dečjih kolica i ostalog “bagaža”, koji roditelji svakodnevno nose.

 

 

 

Ako kupujete “devojački” ili “momački” stan
Ako ste u zrelim godinama ili ukoliko ste osetljivi na buku i lakog sna – proverite:
- ko živi u stanu iznad (mala deca prave buku, i ako niste u stanju da je tolerišete, bolje je da ne budete tu, nego da očekujete da deca mirno sede kod svoje kuće)
- saobraćaj u ulici (naši stari autobusi umeju da prave veliku buku)
- da li postoje neki pivredni/industrijski objekti ili zanatski pogoni u blizini
- da li postoje noćni klubovi u blizini (ponekad se teško vide sa ulice)
- nekome možda smeta graja iz školskog dvorišta/vrtića, proverite ima li ih u komšiluku
Starijim osobama može smetati nedovoljan toplotni komfor, i zato bi trebalo da traže stan sa centralnim grejanjem.

 


Autorski tekst: Mirjana


Komentari (1)

Ko stvarno kupuje stanove?

Stanovi se sve više kupuju od strane lica koji imaju mn para i kupuju po nekoliko pa ih opremaju za izdavanje. Najpopularniji su stanovi za dan, za noć, na sat ... Od njih se puno zaradi. Neki kupe i po nekoliko u istoj zgradi pa naprave hostel (legalan ili nelegalan nije jasno). Jedino do stana ne mogu da dođu oni kojima je najpotrebniji, mladi brači parovi sa ili bez dece.(Dobar) +2
(Slab) 0
20-May-19 12:47:36 PMDodajte komentar