SrbijaSpace logo

Adaptacija i renoviranje stana

 

Adaptacija i renoviranje stana


Adaptacija i renoviranje stana - pišem oglas

 

'Mlađoj ženskoj osobi potrebni majstori svih profila'.

Ne valja. Prvo ne tražim mladoženju, pa da pišem da sam mlađa. A i ne trebaju mi varioci, građevinci, autolimari, tako da nije dobro.

'Renoviram stan. Potrebni su mi majstori'.

Ne zvuči profi. Nekako mlako. Oglas treba da privuče majstora da mi se odmah javi.


Potrebni majstori za renoviranje stana
 

'Potrebni majstori za renoviranje stana'.

Uvek se najjednostavnije pokaže kao najbolje. Zadovoljna sam. Ovo je bilo baš lagano. Brzo sam završila. Prvo da popijem kafu na miru jer kada mi se telefon usija od poziva neću imati vremena da je polako izgustiram.

Kako mi je ovaj ponedeljak, osmi dan nepostojećeg renoviranja lepo počeo. Samo da postavim oglas na portale i već sutra kod mene neće moći ni da se razgovara od buke. Kada se majstori razlete da li ću stići da im donesem piće i hranu od obaveza.

Ako bude sreće u sledeći ponedeljak pravim žurku za useljenje. Kako ću lepu zabavu da napravim. Pozvaću sve koji su mi pomogli oko renoviranja. Dobro neću zvati Dobrivoja i onog ćaknutog keramičara, ali ljude koji su mi dali kontakt obavezno zovem. Svi su mi oni pomogli da moj stan izgleda ovako lepo i sređeno.

Dokle li je stigla doktorka sa renoviranjem? Sigurno je preduzimač vanta. Tako je to kada hoćeš ključ u ruke. E, dok ti ne vrate tvoj ključ, proveri i u katastru da ti nisu preknjižili stan na njih. Svega ima, mora čovek biti oprezan i da se razume u radove ovako kao ja.


Počinje renoviranje stana - mislila sam da počinje


Gledam u telefon i ništa se ne događa. Nemoguće da nijedan majstor nije video oglas. Pa, nisu valjda svi zauzeti i nešto rade, a ovamo samo kukaju kako nema posla, niko ništa ne renovira, kriza. Nisu svi, kao Milutin, otišli na more. E, da mi je stan na moru kako bih lako našla majstore. Majstore, svrati kada kreneš sa plaže da malo postavljaš cevi i pokupi keramičara da uradi koji red pločica.

- Dobar dan, vama trebaju majstori?

- Jeste, renoviram stan, trebaju mi razni majstori.

- Odlično, ja sam majstor borilačkih veština.

Ćutim i ne verujem šta čujem.

- Čega ste majstor? pitam u neverici.

- Majstor sam borilačkih veština.

- Gospodine, ja renoviram stan.

Polako izgovorih da ga ne uvredim, polomiće me negde i pre useljenja u sledeći ponedeljak.

- Gospođo, ako niste zadovoljni sa majstorima koji rade renoviranje, ja mogu da porazgovaram sa njima.

- Hvala vam puno, ali ja sam zadovoljna sa majstorima, mislim  biću zadovoljna i prekinuh vezu.


Renoviranje stana
 

Od svih majstora mene našao neki ludak. Pa prijatelju, daj svoj oglas, pa neka ti se javljaju.

Bijem po kućama, ako vam je potrebno. Ovaj bi bio dobar da lupa pločice, ali gde sa budalom da šurujem.

Skuvaću opet kafu, možda krene telefon da zvoni. I dok stavljam džezvu na ringlu, gle čuda, zvoni. Moj telefon zvoni.

- Dobar dan, vi ste dali oglas za renoviranje stana?

- Jesam i trebaju mi majstori.

- Ja sam opančar. Znam da vama ne treba opančar za renoviranje, ali kada završite pravim odlične opančiće, postavljene kožom i ne ostavljaju trag na parketu. Odlični za nošenje umesto patofni.

- Gospodine, ne živim ja u etno kući da umesto patofni nosim opanke.

I tako redom kreću pizza majstor da pravi hranu za majstore, žena koja odlično pravi torte i kolače za useljenje, zna da napravi i maketu stana. Kakvu crnu maketu ove moje kutijice od stana, idi kod doktorke, pa zaradi nešto. Njen salonac da umreš praveći pregradne zidove. Onda baloni za proslavu, tepih servis. Mislim se ja, vas ću zvati oko Uskrsa kako je krenulo. I konačno javio se moler. Razgovor je kratko trajao.

- Gospođo, vama će moler trebati za koji mesec. Do viđenja.

On zna kada će meni moler trebati. Neće da zakaže radove i gubi vreme. Prijatelju, da li plan renoviranja mog stana pravim ja ili moler. Kao da si jedini. Da nešto valjaš ne bi se javljao na oglas nego bi već negde radio. I gde nađe mene.

 I tako polako izmiče i ponedeljak, osmi dan nepostojećeg renoviranja. Već je 15h.

- Molim mama. Dobro sam.

- Ma da, sve teče po planu, Non stop mi zvoni telefon, ne mogu da se odbranim od majstora. Gde postavih oglas? Nisam ni znala da toliko nemaju posla. Mogu da biram i majstore i termine. Da otvorim vrata Marku. Kom, mama, Marku?

- Aaaa, Marku, tetka Julinom. Gde njega nađe? Znam da je radila sa tobom, ali ja ih ne poznajem. Izvini mama, što Marko dolazi kod mene?

- Preduzimač? Stvarno. Nisam znala. Hvala mama.

Jedna je majka. I kada lažem, ona zna, pa pomogne.
 

Cena adaptacije i renoviranja stana - biće fenomenalno
 

- Zdravo Marko, kako si? Jeste mame su nam radile zajedno. Kako je tetka Jula?

- Radim adaptaciju i renoviranje stana od prošlog ponedeljka.

- Stvarno? Sve stvari iz stana? To nisam znala.  A gde ću stvari? Stvarno, rade skladištenje stvari. Hvala ti za broj. I oni će sve da iznesu, a ja da se iselim.

I tako reč po reč, i Marko mi objasni da ima ekipu koja će razbiti pločice, oštemati zidove, odneti šut, zameniti stolariju, postaviti sanitarije, nove pločice u kupatilu i kuhinji, zameniti ovaj jadni parket, okrečiti, napraviti novu kuhinju i da im za to treba 30 dana. Isto kao mojoj doktorki.  Ala su njoj brzi radnici. Svaka im čast, a i njoj kako ih je samo našla.


Cena adaptacije i renoviranja stana
 

- Znači, ja ulazim u čist stan.

- Tako je. Kada ti budu vratili nameštaj trebaće ti samo tepih servis i neko da ti očisti nameštaj.

- A, koliko to košta?

- Zavisi šta hoćeš da ugrađuješ. To možemo sve da se dogovorimo. A naše ruke, računaju se koji su sve majstori potrebni, njihova satnica plus kvadratura. Nije isto raditi malo kupatilo i veliko i sve se računa na taj način. Stolarija, zavisi za koju se odlučiš. Tu imaš raznih varijanti, ali ti nemaš puno prozora i vrata, pa će to biti prihvatljivo i da uzmeš nešto kvalitetnije. Možemo sve zajedno da prođemo i izaberemo. Naravno, tebi je cena radova ispod svake granice. Najniža moguća.

- Marko, ovo je fenomenalno.

Nemam dovoljno para.

Okreni, obrni nemam dovoljno. I da ubacim sledeću platu i moju i đuvegijinu, opet ništa. Hranićemo se kod mame. U stvari, ja ću živeti kod mame.

Snaći ću se. Nisam ni znala šta sve treba. Pa, kako ja da znam? Svašta. Nije niko ni očekivao da ja mogu da napravim tačan proračun.

Otvaram planer i gledam šta sve nisam računala. Nema skladištenja stvari, odvoženja šuta, razlike u ceni do kvalitetne stolarije, tačnog proračuna koliko mi je kvadrata pločica bilo potrebno, kablova, utičnica, novih lustera, zavesa i zaboravila sam roletne i komarnike. Ko će se svega setiti?


Renoviranje stana
 

- Dobro Marko, a kada možeš da kreneš sa renoviranjem? Mislila sam da se uselim u sledeći ponedeljak, ali žurka će izgleda biti sredinom jula.

- Imamo da završimo još dve zgrade i onda mogu ovo da ubacim. Znaš, mi ne radimo stanove, ovako male prostore, ali mama me zamolila...

- Tvoj sam od 1. novembra. Taman decembar još da završiš finese, prebaciš nameštaj i u Novu godinu ulaziš sa renoviranim stanom.

Koju Novu godinu, Marko?

Ovu sada sledeću. Za šest meseci.

A šta sada da radim?

Kako šta? Raspremi kuću. Vidiš da ti je u haosu. I lepo odmori, pa ćemo u radove. Proleti to brzo.

Hvala ti, Marko. Vidimo se 1. novembra. Ok, krajem oktobra zovem agenciju za selidbe da mi megde prebace nameštaj u prostor za skladištenje. Aha, to ću njima platiti.

On će meni da kaže da mi je kuća u haosu. Normalno da je u haosu kada renoviram. Odakle ja znam da moram sve da iznesem? Ko će ovo raspremati? Da dam oglas da tražim spremačicu?. Neka, hvala.

Zovem ovog mog.

- Za Novu godinu ne idemo na doček.
- Radim, kakvu novu godinu. O čemu ti pričaš. Imaš li opet temperaturu?
- Nemam, nemam. Nego mi pravimo žurku kod nas, u renoviranom stanu. Zvaćemo i Marka.
- Kog Marka?
- Kako kog Marka, pa Marka preduzimača, on nam je sada familija.


Prethodni tekstovi: 

Šta radi preduzimač
Da li je preduzimač neophodan za renoviranje stana
 

Izvor slika:

https://pixabay.com/photos/handyman-construction-site-workers-3094035/
https://pixabay.com/illustrations/marketing-advertising-internet-5187244/
https://pixabay.com/photos/frog-phone-booth-phone-computer-949599/
https://pixabay.com/photos/money-home-coin-investment-2724235/
https://pixabay.com/photos/living-room-winery-house-inviting-1952072/

 

 


Autorski tekst: Mir-Njam


Komentari (8)

Milica

briliant

(Dobar) 0
(Slab) 0
09-Jan-23 13:31:47 PMbole4s

Заиста су трагикомичне ситуације са којима се човек суочава, мислећи да зна више од других. На страну и особине мајстора који су умислили да су најпаметнији, и да свет због њих постоји. Све похвале за Аутора који нам је све ово тако лепо описао. Ја сам сваку ситуацију заиста проживео као да сам он. Али више ме и не занима ко ће да ради, ни шта ће да се ради, ни када ће бити готово... Само нека се ова прича још не завршава! Хвала

(Dobar) +1
(Slab) 0
29-Aug-22 12:11:06 PMnelica

eee nasmejah se slatko bravo mirnjam ulepsala si mi popodne, kao da sebe gledam :)

(Dobar) +2
(Slab) 0
20-Aug-22 17:25:00 PMIvana

E vala tekst opisuje pravo stanje stvari. Majstore je danas teško naći iako sve "vrvi"od majstora. Majstora svugde a nigde to shvatis tek kad pocnes nesto da radis. A da ne racunam sto se uglavnom sve razvuce na mnogo duzi period nego sto je ocekivano i NE DAJ BOZE DA PLACAS NA SAT jer ces navuci gomilu dzabolebaroša.Danas je hrabrost raditi renoviranje ako ne ides na preporuku.

(Dobar) +4
(Slab) 0
05-Aug-22 13:33:21 PMsabi

Mi smo prije 13 godina , renovirali stan, keramicar je bio policajac, radio je kad je bio slobodan, a moler je bio mesar, dolazio je kad zavrsi sa mesarskim poslom, ali vodoinstalater je bio stvrano vodoinstalater...

(Dobar) +6
(Slab) 0
05-Aug-22 13:07:16 PMboki

to je kao i za registraciju auta .. ili cekate danima i vracaju vas nazad jer ne radi levi bocni far ili angazujete agenciju koja vam sve zavrsi za realno malo novca (pitanje samo koliko vrednujete sopstveno vreme ... ako vam sati cekanja i dani mucenja ne vrede par hiljada onda ok). isto i za majstore koji su sve prevaranti uglavnom ... bolje angazujete agenciju koja ce sve da zavrsi za vas

(Dobar) +4
(Slab) 0
04-Aug-22 15:25:56 PMHelena

Eto, i zidanje Skadra na Bojani od 40-tak kvadrata, moralo je jednom da se završi. A Nova godina k'o nova godina, i nije neki dan. Slatko se nasmejah i ovog puta. Bravo za Mir-Njam! :)

(Dobar) +4
(Slab) 0
02-Aug-22 14:12:25 PMmina

Onda sam ja dobro prosla sa mojim majstorima za klimu, cekala sam ih samo 2 nedelje :)

(Dobar) +6
(Slab) 0
02-Aug-22 12:02:09 PMDodajte komentar