Alergija na polen i kako je pobediti

 

Alergija na polen i kako je pobediti

Reč alergija dolazi iz grčkog jezika i znači-drugačiji (alos). Na prelazu 19. u 20. vek bečki pedijatar Felix von Pirquet je prvi upotrebio pojam alergija i to je objasnio:
 

Alergija je drugačija reakcija organizma - to nije bolest to je je simptom bolesti, na primer svrab kože, pečenje očiju, osip na koži.


Kada govorimo o alergiji prethodno treba da se upoznamo sa određenim terminima...

Alergen je supstanca na koju reagujemo alergijom: polen, životinjska dlaka, životne namirnice…

Senzibilizacija - to znači da jedan ili više dodira s alergenom pokreće u organizmu imunološku reakciju; senzibilisani organizam pri svakom ponovnom dodiru sa alergenom odgovara jednakim bolesnim simptomom, koji mogu biti različitog intenziteta.

Glavni organi i tkiva koji učestvuju u stvaranju odbrambenih supstanci i imunom odgovoru: 

  • KOŠTANA SRŽ,
  • JETRA, 
  • SLEZINA, 
  • ŠTITNA ŽLEZDA,
  • LIMFNO TKIVO. 

 

LIMFNI ČVOROVI U CREVIMA SU POSEBNO ZNAČAJNI JER PREDSTAVLJAJU OKO 70% UKUPNOG LIMFNOG SISTEMA ČOVEKA. 

Zbog toga je vrlo važno dobro delovanje limfnog sistema i creva za uspešno lečenje alergija!!!

Samo jedno stablo ambrozije emituje milion zrna polena dnevno a činenica da vec 8- 15 zrna polena ambrozije u kubnom metru vazduha moze da izazove simptome kod osetljivih ljudi,dovoljno govori o njenoj alergogenosti.


Alergeni
 

Od 50 000 vrsta drveca samo oko sto vrsta izazivaju alergije,ali procenat alergija izavan polenima drveca preko 10 % u odnosu na ukupan broj svih polenskih alergija.. 
Jedno stablo breze produkuje oko 24 milijarde zrna polena a ne zaostaju ni druga stabla drveca -leska, jova, četinari, grab, jasen vrba i lipa.

AKO ŽELITE DA SE IZBORITE SA ALERGENIMA POKUŠAJTE DA SLEDITE OVIH 5 PRAVILA...

PRAVILO BROJ 1 – OČISTITI ORGANIZAM OD GLJIVICA, PARAZITA I BAKTERIJA
PRAVILO BROJ 2 – DETOKSIKACIJA I ALKALIZACIJA ORGANIZMA
PRAVILO BROJ 3 - OČUVATI “ZDRAVLJE”  ORGANA ZA VARENJE
PRAVILO BROJ 4 - ELIMINISATI IZ UPOTREBE POJEDINE NAMIRNICE 
PRAVILO BROJ 5 - OJAČATI IMUNI SISTEM 


VELIKO “ČIŠĆENJE”

Bakterije, gljivice i paraziti  slabe naš imuni odgovor. Mi smo navikli da se borimo protiv bakterija, za njih imamo širok spektar antibiotika i sa njima se možda najlakše i izborimo, ali zaboravljamo da u našem organizmu postoji još mnogo “podstanara” čije prisustvo takođe narušava zdravlje.

Ako njih ostavimo da borave u organizmu, napraviće se ponovo “kisela” sredina i pogodno tlo da se bakterije vrate ovaj put snažnije i rezistentnije na antibiotike. Zato smo i rekli da je korak broj jedan kompletno čišćenje organizma ne samo od bakterija već i od parazita, gljivica i virusa.


DETOKSIKACIJA I ALKALIZACIJA OSNOVA ZDRAVLJA

Detoksikacija i alkalizacija su podjednako važni za jačanje imuniteta. Detoksikacija je složen ali vrlo bitan proces neophodan svima. Teške metale i toksine unosimo na razne načine u naš organizam, putem vazduha, hrane tretirane pesticidima i herbicidima, zagađenog tla, kozmetike pune hemije... Sve to opterećuje jetru, bubrege, pankreas i postepeno slabi njihovu funkciju. 

 

DETOXAMIN – AKTIVIRANI ZEOLIT NAJBOLJI JE BORAC PROTIV TOKSINA, TEŠKIH METALA, RADIONUKLIDA, SLOBODNIH RADIKALA I METABOLIČKIH TOKSINA A ISTOVREMENO ALKALIZUJE ORGANIZAM I JAČA CREVNU I ŽELUDAČNU SLUZNICU.

 


ZDRAVA CREVCA - IMUNITET BEZ PREMCA

Ne kaže se za džabe da čovek ima dva mozga – jedan u glavi drugi u crevima... Tanko crevo je deo probavnog trakta gde se odvija najveći deo absorpcije hranljivih materija jer se  skoro svi hranljivi sastojci koje unosimo kroz usta apsorbuju se kroz zid tankog creva zahvaljujući malim dlačicama mikrovilima koji podsećaju na četku.

Creva luče enzime koji razlažu hranu na prostije sastojke, da bi se varenje uspešno obavilo. Takođe tu su prisutne i probiotske bakterije koje štite naša creva, održavajući normalnu bakterijsku floru. Da bi sluznica creva sačuvala  svoju protektivnu ulogu neophodno je da se eliminiše sve ono što može izazvati upalni proces, nadoknaditi “dobre bakterije” i enzime i smanjiti ili privremeno izbaciti iz upotrebe hranu na koju smo intolerantni. 

KADA JE SLUZNICA CREVA OŠTEĆENA, KONZUMIRANJE HRANE KOJA NAM SMETA IDENTIČNA JE REAKCIJI KOJA SE JAVLJA KADA DOLIVATE ULJE NA VATRU!


JAČANJE IMUNITETA - ŠLAG NA TORTU

DESENZIBILIZACIJA NA POLENE je svakako veoma korisna ali ona se radi pod nadzorom lekara.

KALCIJUM – moćan makroelement koji koristi i oficijalna medicina. On stabilizuje ćelijsku membranu i ima antialergijsko dejstvo i veoma često može biti prva pomoć u kući.

CORDYCEPS SINENSIS, GANODERMA LUCIDUM, AGARICUS BLAZEI MURII – zahvaljujući svojim imunomodulatornim efektima u mnogome mogu pomoći u borbi protiv alergija, čak i u fazama kada je alergija već uznapredovala.

OPC+C i kvercetini – pospešuju kapilarnu, ali i vensku i arterijsku cirkulaciju a pri tome su jaki antioksidansi. Značajno mogu smanjiti spazam bronhija i olakšati disanje i u situacijama kada se alergija već manifestovala.

INDIJSKI TAMJAN - Povećava forsirani ekspirijumski volumen /FEV1/ kod osoba sa alergijskom astmom i smanjuje učestalost astmatičnih napada. Tamjan se ne preporučuje osobama koje imaju alergiju na tamjan jer će se u tom slučaju postići kontra efekat. Može se kombinovati sa Kurkumom i Omegom 3 i u tom slučaju je efekat još bolji.

POVEĆATI UNOS VODE  - najbolje  magnetne vode kako bi se sprečilo sušenje sluznica, koje dodatno može provocirati alergijski napad i kašalj. 

MAGNETNA TERAPIJA – iako postoje skeptici po pitanju efekata magnetne terapije, vredi pokušati, jer magneti mogu smanjiti spazam bronhija, pojačati kapilarnu cirkulaciju i na taj način olakšati disanje.

Rešenje uvek postoji, samo je pitanje da li ćete se uhvatiti u koštac sa alergijama ili se prepustiti sudbini, držati maramicu,plakati, kijati, proklinjati biljke, i kriviti ceo svet jer se niste dovoljno bavili sobom i svojim zdravljem. 


Alergije

 

 


dr Ivana Kovacevic
Dr Ivana Kovačević
    
 


Autorski tekst: Dr Ivana Kovačević


Komentari (1)

Sladjana Lakovic

Iz iskustva znam da je alergija veoma iscrpljujuca za nas koji je imamo. U nekom momentu i rukovodi nasim zivotom. Kao sto ste napomenuli doktorka Kovacevic, alergija nije bolest, vec simptom bolesti. Meni je dosta pomogao aparat za preciscavanje vazduha Ambilife i kordiceps gljiva. Zao mi je samo sto nisam ranije uzela da koristim kapsule kordicepsa.(Dobar) +1
(Slab) 0
03-Sep-19 10:09:58 AMDodajte komentar