SrbijaSpace logo

Briga o zdravlju: Važnost redovnog čišćenja kupatila i wc šolje

 

Briga o zdravlju: Važnost redovnog čišćenja kupatila i wc šolje

WC šolja je jedno od najzagađenijih mesta u domu i većina ljudi skoro da uopšte toga nije svesna. Svi teže besprekornoj higijeni, ali retko ko joj se detaljno posveti. Nema sumnje da u kupatilu (prostoriji u domu koja je i te kako povezana sa našim zdravljem) najviše pažnje treba usmeriti na održavanje WC šolje.

Razlog je očigledan - u nju ide sav ljudski otpad prepun virusa i bakterija. Pritom, treba imati na umu i činjenicu da članovi porodice najčešće koristi istu šolju, zbog čega svakodnevno raste rizik od zaraznih infekcija.

Ukoliko je ne čistimo redovno, a pod tim se podrazumeva spoljašnje čišćenje i dezinfekcija posebnim hemijskim sredstvima, i te kako možemo biti prenosnici tih infekcija.

Drugi problem je u vezi sa začepljenjem WC šolje, što takođe ne treba ignorisati. Ako se iz bilo kog razloga desi da se ona zapuši, potrebno je pozvati profesionalnu vodoinstalatersku službu, koja će rešiti problem.


Kako (ne) treba čistiti WC šolju?


Ako mislite da su za besprekornu higijenu WC šolje dovoljna samo hemijska sredstva za održavanje sanitarija, varate se. Mnogo je važnije znati i primeniti “cake” koje vam neće samo olakšati ovaj posao, već i znatno smanjiti rizik od širenja bakterija. Evo šta je najvažnije da znate:

  1. WC šolju bi trebalo čistiti bar jednom do dva puta dnevno i obavezno nakon velike nužde;
  2. Trebalo bi koristiti sredstva namenjena dezinfekciji upravo ovih površina, čiji je cilj uništavanje bakterija;
  3. Nakon nanošenja sredstva treba sačekati petnaestak minuta, pa onda isprati vrelom vodom;
  4. Četka za WC šolju nije od naročite koristi, jer je i sama puna bakterija, pa će uticati na to da se one dodatno i brže rašire;
  5. Četku za WC šolju bi trebalo redovno prati u vreloj vodi i jakim sredstvima ili je menjati na dva do tri meseca;
  6. Ne ignorišite ostatke fekalija ili urina u WC šolji i na dasci, a pogotovo ne koristite toalet-papir da ih uklonite;
  7. Dasku svakodnevno dezinfikujte alkoholom;
  8. Prilikom puštanja vode u WC šolji uvek spustite poklopac (voda koja ”pljusne” iz vodokotlića ostavlja kapljice koje su pune bakterija i koje mogu neverovatno brzo da se prošire na razdaljini do čak 30 cm). 
     

Kako rešiti problem sa zapušenom WC šoljom?


Drugi veliki problem u vezi sa WC šoljom može nastati ukoliko dođe do njenog začepljenja. Ovaj problem se prepoznaje vrlo lako. Najpre ćete primetiti da voda slabo odlazi, što nikako ne treba ignorisati. Ukoliko se ne reaguje na vreme, situacija će se pogoršati i voda će sve više izlaziti nagore, zajedno sa svim fekalijama. Sigurni smo da ne želite da se iz WC šolje takva zagađena voda prelije po vašem kupatilu.

Dakle, zapušenu WC šolju nikako nemojte ostaviti u tom stanju. Otpušavanje wc šolje obavljaju stručna lica uz pomoć profesionalnog alata, pa nemojte pokušavati da budete sami svoj majstor, jer će šteta biti još veća.

Koji alat će vodoinstalater upotrebiti zavisi od stepena zagušenja. Vakuum guma, koju svi imamo u kući je alat koji se koristi ako je zagušenje malo, tj. površinsko. Za standardna zapušenja WC šolje koristi se sajla, dok se kod težih zagušenja, gde su stare i zapekle cevi, mora raditi mašinsko odgušenje WC šolje.


Budite odgovorni čak i u kupatilu


Loša higijena u domu, pa tako i u kupatilu, kao i problemi zapušene WC šolje posledica su nemarnosti i neodgovornog ponašanja ljudi. Ako vam danas nije dan za čišćenje, to je u redu, ali ne dozvolite da taj dan ne bude ni sutra ni narednih mesec dana. Takođe, ne budite u zabludi da će WC šolja za tren oka “progutati” sve što se u nju baci, jer rizikujete nastanak ozbiljnih problema. Zbog toga kao opšti savet treba napomenuti da u WC šolju nikako ne treba bacati ostatke hrane, vlažne maramice, uloške, pikavce i ostalo što se inače ne može rastvoriti u vodi.

Ukoliko se to ipak dogodi, znajte da se problem rešava hitnim dolaskom vodoinstalatera na vašu adresu. Iako svuda postoje vodoinstalaterske službe koje vrše hitno odgušenje WC šolje, Beograd kao prestonica nudi ovu uslugu veoma povoljno. Naravno, u slučaju da nije ozbiljno zagušenje na nivou cele zgrade, kada je i cena viša.

 


Autorski tekst: Ljiljana Bugarin


Dodajte komentar