SrbijaSpace logo

Čaj od peršuna protiv bolesti! Kako se priprema i iskustva

 

Čaj od peršuna protiv bolesti! Kako se priprema i iskustva

Peršun je biljka koja je poreklom iz mediteranske regije, iako je sad kultivisana I dostupna u celom svetu. Vrlo lako se uzgaja i vrlo često ćete je naći u mnogim baštama, a može se uzgajati I u kućnim uslovima.

Peršun se već generacijama neprestano koristi kao važan začin u svim domaćinstvima na našim prostorima. Zbog specifičnosti mirisa odličan je dodatak čorbama, raznim jelima ali je takođe I neizostavan deo domaće zimnice.

Međutim,  ono što je manje poznato je lekovitost peršuna I njegova učinkovitost kod ubijanja bakterija, a najbolji način da se ta lekovitost iskoristi je naravno putem konzumacije čaja.


Čaj od peršuna - Idealan za pročišćavanje organizma od štetnih toksina


Čaj od peršuna je biljni čaj za čišćenje koji se lako pravi i idealan je za piće kada treba da očistite organizam od toksina.

Čaj od peršuna sadrži ogromnu količinu vitamina K. takođe, obogaćen je vitaminima C, A i E, uključujući barem još šest različitih vitamina B.

Prirodan je izvor gvožđa, bakra, kalcijuma I kalijuma, takođe sam peršun obezbeđuje proteine I vlakna što je još jedan razlog više za konzumaciju ovog čaja.


Prednosti konzumacije ovog čaja


Čaj od peršuna sadrži puno antioksidanata, fantastičan je način da se telo detoksira, I pomaže pri jačanju imuniteta.

Takođe, čaj od peršuna bogat je mnoštvom vitamina I minerala I drugih neophodnih nutrijenata, tako da može da bude jako koristan na mnogo načina.

Svakodnevno konzumiranje čaja od peršuna ima zdravsvenih benefita, kao što su:

 • Smanjenje rizika od tumora
 • Potpomaže poboljšanju krvne slike
 • Poboljšava rad srca
 • Štiti oči I vid od oboljenja
 • Smanjuje menstrualne bolove
 • Sprečava stvaranje kamenja u bubrezima
 • Smanjuje nivo šećera u krvi
 • Dobar je za kožu
 • Održava zdravlje jetre
 • Povećava nivo energije
 • Smanjuje holesterol
 • Olakšava probavu
 • Potpomaže gubljenju kilograma


Međutim, najkorisniji benefit peršuna je to što čaj od peršuna dokazano ubija bakterije, tako da svako od nas moze redovno da ga koristi kako zbog suzbijanja infekcija u telu izazvanim bakterijama, kao što su infekcije urinarnog trakta, tako I zbog oralne higijene I očuvanja svežeg daha.

Peršun je obogaćen mnoštvom vitamina, među kojima je I vitamin C koji suzbija bakterije I otežava njihov rast I širenje u organizmu.


Čaj od peršuna recepti:


Čaj od Peršuna - Suvi list

Potrebni sastojci:

 • 2 kašike suvog lista peršuna
 • 250ml vode
 • Po potrebi med

Priprema:

 1. Vodu sipajte u šerpu ili džezvu I stavite da voda prokljuca
 2. Lišće peršuna dodati nakon što voda počne da kljuca I kuvati dodatnih 5 minuta
 3. Ocediti lišće
 4. I ukoliko želite dodati med

Nakon par minuta čaj je spreman za konzumiranje.


Čaj od peršuna - Svež list


Ukoliko niste u mogućnosti da čekate da se list osuši, čaj se moze pripremiti I na sledeći način:

Potrebni sastojci:

 • Nekoliko komada svežeg peršuna
 • 250ml vode


Priprema:

 1. Vodu staviti u džezvu ili šerpu I prokuvati
 2. Komade svežeg peršuna staviti u čašu I preliti ključalom vodom
 3. Pokriti poklopcem
 4. Sačekati da odstoji dok ne dobije zelenu boju

Čaj je spreman za konzumaciju. Za bolju učinkovitost ne preporučuje se dodavanje zaslađivača.

 

Čaj od korena peršuna

Potrebni sastojci:

 • 250ml vode
 • Koren od peršuna


Priprema:

Na dno jedne šoljice stavite koren seckanog peršuna. Sipajte vodu u istu šolju, a zatim čekajte oko 10 minuta.

Ukus čaja od korena peršuna je nešto blaži u poređenju sa čajem od peršunovog lista, pa je obično najbolje sačekati punih 10 minuta kako bi se ukus razvio. Međutim, vi možete da se prilagodite svojim ličnim ukusima.

Ocedite čvrste komade. Sadržaj šolje sipajte kroz cediljku, hvatajući unutra komadiće seckanog korena peršuna. Tečni čaj sakupite u zasebnoj šolji za čaj.

Čaj of korena peršuna je najbolje odmah popiti. Možete ga poslužiti zaslađen ili nezaslađen.

 

Čaj od peršuna iskustva


Osobe koje su koristile ili I dalje redovno koriste  čaj od peršuna zbog izbacivanja tečnosti iz organizma, mrsavljenja, urinarnih infekcija kao I peska u bubrezima dele pozitivna iskustva za ovaj čaj. Čaj od peršuna je prirodni diuretik, samim tim povećava mokrenje I pospešuje izbacivanje tečnosti iz organizma. Takodje, povećanim mokrenjem urinarne infekcije se suzbijaju kao I pesak u bubrezima.

Što se tiče konzumacije ovog čaja radi oralne higijene, čaj od peršuna pokazao se kao odličan način za održanje čiste I zdrave usne duplje. Antibakterijska svojstava koja ovaj napitak poseduje čine ga vrlo korisnim za oralnu higijenu kao I za svežinu daha.


Potencijalne nuspojave


Međutim, napominje se da sa upotrebom čaja od peršuna treba biti pažljiv, ne preporučuje se trudnicama I maloj deci. Takođe, konzumacija mora biti umerena da ne bi došlo do disbalansa u organizmu.

Ukoliko se konzumira više od jedne čaše dnevno, preporučuje se da se pije nedelju dana, zatim nedelju dana pauze.

Visok nivo vitamina K, na primer, može da prouzrukuje probleme svakome ko koristi Varfarin. Vitamin K koji je prisutan u peršunu smanjuje funkciju ovog leka, I četvrtina količine peršuna koja se koristi za jednu šolju čaja sadrži 240 mikrograma ovog vitamina, dva puta više nego što je adekvatan dnevni unos za muškarce I skoro tri puta više nego koliko je ženama dnevno potrebno.

Zbog prekomerne konzumacije mogu se javiti simptomi kao što su: vrtoglavica, glavobolja, gubitak apetita I dijareja.


Završna reč


Čaj od peršuna sadrži mnoštvo korisnih nutrijenata I antioksidanata tako da može da bude sjajan dodatak zdravoj I dobro izbalansiranoj ishrani. Dokazano je da ovaj napitak ima mnogo zdravstvenih benefita a najveću primenu ima u ubijanju bakterija u organizmu.

I na kraju, najbolje od svega je što je ovaj napitak vrlo ukusan I lak za pripremu,  zahtevajući samo par sastojaka koje verovatno već imate u svojoj kuhinji.


Dodatni saveti

 • Bolje je koristiti sveži peršun umesto sušenog. Sveži listovi smatraju se efektivnijim, zato što neki nutritivni elementi koji se nalaze u listovima mogu oslabiti u toku procesa sušenja.
 • Za probavno olakšanje, možete izblendati ovo bilje sa mentom kako biste stvorili opuštajuću i nežniju biljnu infuziju.
 • U toku leta, pripremite čašu ledenog čaja od peršuna. Pomoći će vam da se osvežite I u isto vreme neće dozvoliti alergijama da vam se približe.
 • Ukusniji I zdraviji čaj možete dobiti dodavanjem proizvoda kao što su limun i jabuka.

 

Izvori:

Vikipedija

Majka Priroda


Slika: pexels.com

Autor: Bojan Dubov


Autorski tekst: Bojan Dubov


Dodajte komentar