SrbijaSpace logo

Čišćenje pvc stolarije

 

Čišćenje pvc stolarije

Dok je ćešće bila korišćena drvena stolarija u kućama, stanovima i poslovnim prostorima, bilo je neophodno izdvojiti određeni broj dana da bi na najbolji mogući način ona bila očišćena. Međutim, menjaju se vremena, te se i kvalitet života na određeni način unapređuje.

A u prilog tome govori i činjenica da je sve više zastupljena PVC stolarija, koja je ujedno i mnogo jednostavnija za održavanje. Ne samo da je lakše čišćenje PVC stolarije, već je ona i mnogo lakša za ugrađivanje.


Zašto se preporučuje PVC stolarija?

Iako postoje i dalje objekti u kojima postoji stolarija izrađena od drveta, sve češće se u poslednje vreme preporučuje aluminijumska ili PVC stolarija. Naravno da postoje brojni razlozi za to, a tek neki od njih su:

 • laka montaža
 • jednostavno održavanje
 • povoljne cene
 • odlična termička izolacija
 • zvučna izolacija na visokom nivou
 • ušteda energije i tokom leta i tokom zime
 • jednostavno rukovanje
 • trajnost i adekvatna garancija


Sve to jesu prednosti, koje definitivno PVC stolariju u ovom trenutku stavljaju na visoko prvo mesto, a odmah zatim slede aluminijumska i drvena. 

Ipak, treba biti svestan činjenice i da su u pitanju cene, koje su nešto više, pa i to treba imati u vidu prilikom izbora. Međutim, mnogi stručnjaci ipak preporučuju da je bolje sačekati i ugraditi PVC prozore i vrata, jer će se to isplatiti sasvim sigurno na dugoročnom nivou. 
 

Čišćenje PVC stolarije

Uopšteno govoreći, jedna od brojnih prednosti jeste vezana i za čišćenje PVC stolarije, koje je posebno jednostavno. 
Iako brojni proizvođači daju adekvatne garancije, da bi energetska efikasnost PVC prozora i vrata bila zaista na visokom nivou, vrlo je važno pažljivo ih održavati

Naravno da treba naglasiti da je održavanje PVC stolarije mnogo jednostavnije i brže nego kada je u pitanju, na primer stolarija od drveta. Ali ipak treba posvetiti određenu pažnju čišćenju, kako bi i prozori i vrata duže trajali. 


Čišćenje bele pvc stolarije

PVC stolarija bele boje se održava jednostavno. Osnovna sredstva za higijenu, krpe, prskalica za čišćenje prozora i malo tečnog deterdženta. Ukoliko baš žečlite da budete temeljni možete dodati i nekoliko kašika belog sirćeta i naravno srazmernu količinu vode. I na kraju najlakši fizički posao čišćenje. Za odmoriti od svakodnevnog stresa i promišljanja kako preživeti sa malim budžetom  čistite stolariju i odmarajte.


Šta kad stolarija požuti?

PVC stolarija posle određenog vremena menja nijanse pogotovo bele boje. Pogotovo ako je izložena i kuvanju i duvanskom dimu. Ove promene postaju izraženije ukoliko je izložena ekstremnim klimatskim faktorima. Ne zaboravite da je to ipak materijal od plastike. 
Ako se niste raspitalo kod prodavca šta da radite probajte sa čišćenjem sa blagim sredstvima. Raspitajte se kod prodavaca stolarije čime može da se održava bela boja ili da li to može nekako da se zamaskira.

I naravno snabdejte se cifom ili domestosom. Neće da se baci u ovom slučaju. U baš krajnjem slučaju možda i farbanje pvc stolarije bude realna opcija.


Skidanje nalepnica sa pvc stolarije

Plastika sama po sebi je često magnet za lepljenje nalepnica, stikova. Kada to postane preterano ili kada rešite da ih očistite budite pažljivi! Izbegavajte oštra sredstva ako niste baš spretni i probajte sa proverenim sredstivma, toplom vodom, vlažnim maramicama ili se interesujte kod prodavaca za neka fabrička sredstva za čišćenje.

Uopšteno rečeno, čišćenje PVC stolarije se vrši na vrlo jednostavan način. Potrebno je ispoštovati određene korake, a oni se primarno odnose na:

 • čišćenje svih nečistoća uz primenu blagog sredstva
 • brisanje tog sredstva pamučnom krpom
 • po potrebi, postupak ponoviti

 

Dakle, vrlo je jednostavno izvršiti čišćenje kada je u pitanju PVC stolarija, ali je definitivno neophodno redovno održavanje. 

Uopšteno rečeno, u zavisnosti od toga da li su prozori i vrata više ili manje izloženi izduvnim gasovima i ostalim negativnim pojavama, će zavisiti i koliko često bi trebalo vršiti čišćenje PVC stolarije. Podrazumeva se da ako je u pitanju prostor u prometnoj saobraćajnici, poželjno je na opisani način čistiti prozore i vrata češće, nego kada je određeni stambeni ili poslovni prostor smešten u mirnoj ulici, kojom ne prolazi mnogo automobila. 

U svakom slučaju vlasnici određenog prostora ili nadležna lica u okviru poslovnih prostorija će proceniti koliko često je potrebno vršiti čišćenje stolarije. A to mogu učiniti samostalno ili angažovati firme, koje su specijalizovane za pružanje te usluge. 

Ukoliko želite da stolarija u vašem prostoru traje dugi niz godina i da iskoristite sve prednosti, koje ona nudi, potrebno je na vreme i na pravilan način izvršiti čišćenje PVC stolarije. Tada je poželjno koristiti blaga hemijska sredstva, kako ne bi došlo ni do kakvog neplaniranog oštećenja.


 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (1)

Majstor

PVC stolarija se relativno lako čisti i održava, ali ukoliko imate dosta prozora, ako se radi o firmi o fabričkom pogodnu, onda može da bude i te kako naporna i zahtevna. Posebno ukoliko su prozori na većoj visini, ako su nepristupačni i sl .

Onda je bolje angažovati firmu koja će to brže i bolje odraditi za vas.

Treba da se zna da nije dovoljno samo preći krpom, potrebno je prozore rastaviti, otvoriti, očistiti i podmazati šarke i ostale pokretne metalne delove, a to osim što je teško može da bude i opasno(Dobar) +3
(Slab) 0
22-Oct-19 12:52:40 PMDodajte komentar