SrbijaSpace logo

Da li cena aparata za kafu garantuje njegov kvalitet?

 

Da li cena aparata za kafu garantuje njegov kvalitet?

Ljubitelji dobre kafe znaju da je za spremanje dobre šoljice ovog napitka potrebno mnogo umeća da se odabere najkvalitetnija mešavina kafe i dobar aparat. Ovde naravno ne mislimo na domaću, „tursku“ kafu, već na onu koja se sprema uz pomoć aparata. Dok se nekada dobar espreso ili kapućino mogao popiti isključivo u kafićima, a za njihovo spremanje su bili zaduženi „baristi“ - stručnjaci za pripremanje kafe, danas se u punoj aromi i kremastoj peni ove kafe može uživati i u kući, zahvaljujući tome što se proizvode aparati za kafu za kućnu upotrebu. Cena aparata za kafu za kućnu upotrebu je daleko niža od onih profesionalnih koje viđamo u kafićima i restoranima pa se sve češće mogu videti kao deo obaveznih kuhinjskih aparata u mnogim srpskim domaćinstvima.

Oni koji nameravaju da kupe aparat kućnu upotrebu najčešće se vode time da cena aparata za kafu nužno označava njegov kvalitet, međutim, u praksi se pokazalo da to nije tačno. Cena aparata za kafu najpre zavisi od tipa aparata, pa se pre kupovine treba odlučiti da li je izbor aparat koji pravi kafu od svežeg zrna ili aparat koji koristi kapsule. Ona se dalje određuje na osnovu njegovih karakteristika koje će biti navedene dalje u tekstu.

 

Cena aparata za kafu u zrnu

 

Aparati za kafu u zrnu su tradicionalni i mnogo duže su u upotrebi od onih koji koriste kapsule. Kafa se u ovom aparatu kuva tako što se vrela voda pod pritiskom propušta kroz mlevenu kafu. Na taj način nastaje bogata, kremasta pena i jak aromatičan ukus kafe. Cena aparata za kafu u zrnu zavisi od toga da li se on priključuje na dovod vode ili koristi rezervoar, da li ima prostor za zagrevanje šoljica, da li u isto vreme može da spremi jednu ili dve kafe, kao i od toga da li je automatski ili manuelni.

Automatski aparat za kafu podrazumeva da se voda u rezervoaru zagreva kroz nekoliko minuta, da on sam melje kafu koja se već nalazi u spremniku kao i to da se svi parametri (količina vode) mogu ranije podesiti, tako da se kafa kuva samo jednim klikom na dugme. Cena aparata za kafu koji sve ovo radi sam, dakle automatskog, je nešto viša od manuelnog. Ono na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine jeste i koju temperaturu vode dostiže za kuvanje, kao i to koliko dugo je u stanju da održi temperaturu vode, od čega zavisi vremenski razmak između kuvanja dve kafe, da li se automatski čisti pre i nakon kuvanja kafe... Treba napomenuti da je cena aparata za kafu nešto veća ukoliko on ima i opciju pravljenja pene od mleka.

 

Aparat za kafu u kapsulama

 

Cena aparata za kafu u kapsulama je dosta niža od onog koji koristi kafu u zrnu. Iako su mnogi bili skeptični u vezi kvaliteta kafe iz kapsule, vremenom se pokazalo da se i na ovaj način može dobiti pun ukus i lepa pena. Ako ste rešili da Vam je praktičnije da koristite kapsule cena ovih aparata za kafu se razlikuje u zavisnosti od toga da li ima ugrađenu mlaznicu za mleko ili morate kupovati kapsule koje u sebi sadrže kondenzovano mleko ili mleko u prahu.

Slike: pexels.com

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar