SrbijaSpace logo

Da li je brak mrak i kako da osvežite svoj brak?

 

Da li je brak mrak i kako da osvežite svoj brak?


Godine prolaze. Sećate se vremena kada ste se upoznali. Vremena kada ste ljubav krili od sebe, a kasnije i od ostalih. Tih divnih dana zabavljanja, kada vam je samo ona okupirala misli i kada ste, samo razmišljali o tome, kako da joj još više ugodite. Sreća na njenom prelepom licu za vas je predstavljala sve. Sećate se te neizmerne ljubavi, strasti, nežnosti, nestvarnih dana i noći provedenih zajedno.

Sećate se kako je divno izgledala na dan venčanja. Sećate se neizvesnosti, strepnje i sreće kada vam je podarila mala božanska bića, plodove vaše ljubavi. Kako ste bili srećni dok ste odgajali te vaše male srećice.

Te divne misli i sećanja odjednom prekidaju pitanja.

Gde smo sada?

Kako smo došli do ovde? Zašto!

Da li je to ta ista osoba? Da li se baš toliko promenila?

Da li ste se Vi možda promenili?

Da li se i dalje volite?

Kako dalje?


Šta je to bračna kriza i da li je razvod rešenje


Na žalost, ovo su veoma česte životne priče i nije retkost da se tokom godina javi porodična ili bračna kriza.

Pitanje da li ljubav u braku tokom godina prestaje nije jednostavno pitanje, jer svaki brak je jedinstven. Ljubav u braku može evoluirati i menjati se tokom vremena, ali to ne znači da prestaje. Mnogi parovi prolaze kroz različite faze tokom braka. Na početku, može postojati strast i uzbuđenje koje dolazi sa novim odnosom. Međutim, tokom vremena, ovo uzbuđenje može evoluirati u dublju, stabilniju ljubav. Parovi se suočavaju sa životnim izazovima, kao što su poslovne obaveze, vaspitanje dece, zdravstveni problemi i drugi faktori, koji mogu uticati na dinamiku odnosa.

Da bi ljubav u braku ostala jaka tokom godina, supružnici često moraju raditi na svojoj vezi. To uključuje komunikaciju, razumevanje, podršku i zajedničko ulaganje u odnos. Parovi koji aktivno rade na održavanju veze, često imaju veće šanse da održe ljubav i intimnost tokom vremena.


Hranjenje bebe


Važno je napomenuti da svaki brak ima svoje izazove i da nije retkost suočiti se sa teškoćama. Međutim, parovi koji su spremni raditi na svom odnosu često mogu prevazići te izazove i izgraditi dugotrajnu i snažnu emotivnu vezu.

Nakon nekoliko godina braka često jedan deo strasti i hemije opadne jer na njegovo mesto dođu poštovanje i ljubav. Vaš brak može biti stabilan i lep ako znate kako da ga čuvate i obnavljate s vremena na vreme.

Razvod braka je danas veoma česta pojava. Supružnici tada kreću, svako svojim putem. To je nekad nužnost. Naročito kada se su previše rano stupili u brak i nisu se dobro upoznali. Ali zato može biti i velika greška, koja se kasnije ne može ispraviti.

Svakako je potrebno dobro preispitati sebe i bračnog partnera i pre donošenja ovakve odluke pokušati sve da se brak “osveži”. Nekada je preporučljivo da se obratite stručnim licima, koja bi vam pomogla kroz zajednička savetovanja.  


Načini za vraćanje izgubljene iskre


U tekstu koji sledi ćemo se baviti savetima koji vam mogu pomoći da oživite i osvežite svoj brak:

Komunikacija: Aktivna komunikacija je najbitnija za rešavanje svakog problema, jer ćutanje sa druge strane, uvek razvija sumnje i najgore scenarije. Razgovarajte otvoreno o svojim osećajima, potrebama, i željama. Ponekad se ljudi distanciraju jer misle da partner zna šta osećaju, ali otvorena komunikacija je ključ za razumevanje.

Postavljanje zajedničkih ciljeva: Postavljanje zajedničkih ciljeva može ojačati vaš odnos. To mogu biti ciljevi vezani za karijeru, porodicu, ili hobije. Rad na zajedničkim poslovima može podsticati osećaj bliskosti i na neki način vas vratiti u srećno doba.

Izdvajanje vremena za sebe: Važno je da se organizujete na način da imate dovoljno vremena koje bi ste provodili zajedno, a koje će vam pomoći da se osetite opušteno i da možete bez bilo kakvog opterećenja razgovarate o svemu. To ne mora biti nešto veliko - može biti jednostavna večera, šetnja ili vikend putovanje. Bitno je pronaći vreme koje ćete posvetiti samo vama.


Spa apartman


Odmor i opuštanje: Stres može negativno uticati na odnos. Pronalaženje načina za opuštanje zajedno, kao što su zajednički odmor, masaže ili čak večeri posvećene samo opuštanju, može pomoći da se smanji stres i poboljša emocionalna povezanost. Idealno bi bilo da voljenu osobu iznenadite odlaskom u proveren SPA apartman u kojem bi vam na raspolaganju bile raznovrsne usluge i vrhunski romantični paketi. Uz đakuzi, masažu, aroma terapiju, saunu, i druge wellnes sadržaje, kao i uz flašu kvalitetnog pića, adekvatnu muziku i svetlo, ekskluzivnu posteljinu i razne druge romantične detalje sigurno ćete imati velike šanse da oživite iskru vaše ljubavi.

Priznavanje i zahvalnost: Pokazivanje zahvalnosti i priznavanje pozitivnih stvari u vašoj vezi može poboljšati šanse da povratite “ljubav”. Pohvale i izrazi ljubavi mogu imati snažan uticaj na odnos.

Istraživanje zajedničkih interesa: Pronalaženje novih zajedničkih interesa ili ponovno otkrivanje starih može povećati zabavu u vašem odnosu. Pokušajte zajedno učiti nešto novo ili probajte nove aktivnosti koje oboje volite.

Bavljenje zajedničkim hobijima: Pronalaženje zajedničkih hobija ili oživljavanje starih, zbog nedostatka vremena, može podstaći bliskost. To može biti sport, ples, kuvarski kurs ili bilo koja druga aktivnost koja vas oboje ispunjava.

Terapija ili savetovanje: Ako osetite da vam je potrebna pomoć, razmatranje terapije ili savetovanja može biti korisno. Stručni savetnik može vam pomoći da razumete dinamiku vašeg odnosa i pružiti vam savete koji će vam pomoći da donesete najbolju odluku za vas i vašeg bračnog saputnika.

Činjenica je da brak sa vremenom ume da bude kompleksan, da prolazi kroz različite, lepe i ne tako lepe faze. Ponekad se zapitate, zašto ste tu gde jeste, i da li je razvod jedino rešenje. Ali napravite još jedan korak. Dajte malo vremena i sebi i svom partneru i pokušajte da osvežite svoj brak. Ne pitajte se ko je kriv za ono od pre, već pokušajte da iz prošlosti uzmete samo ono najlepše i krenete dalje.


Slike: pexels.com;spaintimo.rs

 


Autorski tekst: Bolewriter


Komentari (5)

Mina

Tesko je danas odrzati brak, stalno negde zurimo, jurcamo, nemamo vremena jedni za druge...Treba raditi konstantno na odnosu i ne dozvoliti da romantika nestane...mozda je resenje u djakuziju, sauni, opustanju u dvoje...

(Dobar) +2
(Slab) 0
22-Dec-23 11:46:10 AMLela

Meni je prošli brak bio mrak, stvarno. Ali u drugom je totalno druga priča. Otprilike svakog drugog vikenda, kad smo oboje slobodni, odemo negde bar na večeru, ako ne i na izlet. Romantika mora da bude stalni deo bračnog života, inače "ode mast u propast". Prošli put smo iznajmili luksuzni spa apartman na jednu noć, i malo se zezali kao, nismo u braku, nego ljubavnici, na tajnom sastanku. Jeste, malo je kliše, al' prijalo je...

(Dobar) +3
(Slab) 0
22-Dec-23 11:14:58 AMMaca

Samo od vas zavisi da li će brak biti mrak, ili ćete živeti srećno do kraja života, k'o u bajci. Na svakoj vezi, a naročito braku, mora da se radi. Nije dovoljno što ste se venčali i izrodili decu. Tako može da vam se desi da jednog dana, kad deca odu, shvatite da više ništa zajedničko nemate, i da ne znate zašto ste uopšte, još uvek zajedno. A to je stvarno mrak. Poneko putovanje, poneki izlet, hotelska soba, apartman na dan sa đakuzijem, itd, jednom u mesec- dva, samo vas dvoje, i videćete kako će vas to još više zbližiti.

(Dobar) +2
(Slab) 0
22-Dec-23 11:10:45 AMLena

Naravno da nije, ako umete. Mora da bude tolerancije, mora da se čuva ono malo iskre, mora da se neguje odnos poverenja i ljubavi. Zapadni narodi su poslednjih godina imali mnogo više razvoda nego ikada. Čim im nešto zasmeta, oni se razvode. A čini se da ta "moda" stiže polako i kod nas. Nije to dobro, treba probati sve, pre nego što proglasite zvaničan kraj. Zašto ne i spa apartman, baš dobro zvuči.

(Dobar) +4
(Slab) 0
03-Dec-23 20:23:13 PMLena

odgovorio/a: Nenad

Potpuno se slažem sa tobom. Ne treba odmah bežati u razvod kada se desi manje neslaganje. Potrebno je izbalansirati situacije. To važi sa oba supružnika, ne treba stalno da jedan popušta, onda to drugom zasmeta. Ali posle nekoliko godina sve se slegne i dođe na svoje mesto
(Dobar) 0
(Slab) 0
23-Dec 10:22:44

Dodajte komentar