SrbijaSpace logo

Da li je kafa zdrava: nutricionistički pogled na kafu

 

Da li je kafa zdrava: nutricionistički pogled na kafu

Kafa, u svim svojim varijantama, je moj omiljeni napitak još od studentskih dana. U vreme spremanja ispita, ovaj crni eliksir me je budio iz jutarnje letargije i pomagao mi da održim i poboljšam mentalnu budnost, pažnju i koncentraciju tokom učenja. S druge strane, mnoga vesela druženja i neiscrpni razgovori tokom godina su se obično odvijali uz šoljicu kafe. Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka širom sveta. Njena aroma, ukus i stimulativna svojstva privlače mnoge ljude da je konzumiraju svakodnevno. Međutim, postoje različita mišljenja o tome da li je kafa zaista dobra za nas. Tema da li je kafa zdrava me je oduvek interesovala, a i sami nutricionisti su se dugo bavili istraživanjem njenih efekata na zdravlje.

 

Evo šta nutricionisti imaju da kažu o benefitima kafe:

 

Nutritivna vrednost kafe:: Kafa je niskokaloričan napitak. Jedna šolja crne kafe sadrži samo oko 2 kalorije. Kafa je takođe i izvor brojnih antioksidanata, koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa. Ovi antioksidanti mogu imati pozitivan efekat na srce i smanjiti rizik od nekih hroničnih bolesti.

Budnost i koncentracija: Kofein, glavni sastojak kafe, deluje kao stimulans. Povećava budnost, poboljšava koncentraciju i čini nas produktivnijima. Zato je jutarnja kafa omiljeni ritual mnogih ljudi.

Poboljšava sportske performanse: Kofein može pomoći u sagorevanju masti i poboljšati fizičku izdržljivost.Iz tog razloga mnogi sportisti imaju običaj da konzumiraju kafu pre treninga.

Štiti jetru: Istraživanja sugerišu da umerena konzumacija kafe može da utiče na smanjenje rizika od ciroze i drugih bolesti jetre.

Smanjuje rizik od depresije: Neke studije pokazuju da osobe koje redovno piju kafu imaju potencijalno manji rizik od depresije.

Negativni efekti, voditi računa o dozi: Preterana konzumacija kofeina može izazvati nesanicu, nervozu i ubrzan rad srca.Nutricionisti preporučuju umerenost – do 3-4 šoljice kafe dnevno.

Individualna reakcija: Svaki organizam je drugačiji. Neki ljudi su osetljiviji na kofein, dok drugi mogu popiti šolju kafe pred spavanje i  zaspati bez problema.

 

Ključ je u umerenosti pri konzumiranju kafe

 

Dakle, kada je reč o kafi, ključ je u umerenosti. Većina nutricionista se slaže da je umerena konzumacija kafe (oko 3-4 šoljice dnevno) bezbedna za većinu ljudi, i može čak imati neke zdravstvene koristi. Međutim, važno je da svako ima u vidu svoju individualnu toleranciju na kofein i konsultuje se sa svojim doktorom ako ima bilo kakve zdravstvene probleme ili nedoumice. Kao i sa svim aspektima ishrane, ključ je u ravnoteži i osluškivanju svog tela.

 

 Drugim rečima, kafa je kao tvoj najbolji drugar – uvek tu kad ti treba, ali je važno da je ne zloupotrebljavaš. Uživaj u svakom gutljaju, ali pametno! 

 

Na kraju, kao dodatak istraživanjima i iskustvima nutricionista, jedno lično skorašnje iskustvo : ovog meseca sam, za svoj jubilarni rođendan, častila samu sebe novim aparatom za espresso kafu Perfetta. Oduševljena sam ukusom bogate i kremaste espresso kafe iz ovog aparata, jednom rečju perfektna je. Aparat dodatno ima i funkciju za pripremu kapućina, što me je posebno obradovalo kao ljubitelja mlečnih napitaka. Prednost je i to što se može podesiti jačina kafe i količina vode prema ukusu, a ugrađeni mlin za kafu Zero Static je sigurno ono što ga posebno izdvaja u odnosu na druge aparate za espresso kafu.

Pravi profesionalni aparat za kućnu upotrebu!


Autorski tekst: nikolag


Dodajte komentar