SrbijaSpace logo

Da li je Knjigovodstvo teško?

 

Da li je Knjigovodstvo teško?

 

Upravljanje novcem nekada može biti zahtevan posao. Knjigovodstvo podrazumeva mnogo matematike, redovno praćenje gotovine, prihoda, rashoda i plaćanje računa. Čitav proces evidentiranja svih svakodnevnih finansijskih transakcija kompanije je zadatak knjigovodstva. Zato, slobodno možemo da kažemo da ovaj posao sa sobom nosi veliku odgovornost.

Statistika kaže da 72% preduzetnika obavlja knjigovodstvene poslove samostalno. Odluku da sami vode poslovne knjige i čitavu evidenciju, preduzetnici najčešće donose na početku poslovanja. Ali kada dođe do proširenja i povećanja administrativnog posla, često se odlučuju za stručno lice, knjigovođu, i prepuštaju im rad sa papirologijom i računima u firmi. Na taj način štede svoje vreme i osećaju manji pritisak jer je posao prepušten rukama profesionalca.


Knjigovodstvo nekad i sada


Masovna upotreba digitalnih uređaja i internet era je unela promene i kada je reč o knjigovodstvu. Do pre samo par godina, knjigovodstvo je bio posao koji je vođen ručno, pomoću papira i hemijske olovke. U takvom radu, često je dolazilo do ljudske greške i pogrešnih proračuna koji su mogli imati značajne ili manje značajne posledice na poslovanje.

Danas se za obavljanje knjigovodstvenih poslova koriste razni softveri. Ipak, knjigovodstveni programi nisu napravljani da zamene posao knjigovođe, već da ga dopune.

Pomoću ovih programa, automatizuju se zadaci koji se ponavljaju u mnogim aspektima poslovanja, od ljudskih resursa i računovodstva do čitavog upravljanja poslovanjem. Knjigovodstvo je temeljna praksa, što čini da je za njegovo izvršenje potrebno i više vremena.

Značajna prednost postojanja knjigovodstvenih programa je ušteda vremena, pa knjigovođe mogu da se usredsrede na stvari poput izrade strategije ili rešavanja uskih grla. Ovi programi mogu da vode evidenciju o prethodnim transakcijama koje mogu brzo da lociraju, da usaglase bankovne račune na jednom mestu i lako pošalju fakture u samo nekoliko klikova.

Softver olakšava posao knjigovođi, ali to ne znači da ljudska intervencija nije više potrebna, jer softver ne može da radi sam. Knjigovođe su ti koji manipulišu sistemom kako bi generisali izveštaje, a da bi to uspešno uradili potrebno je da imaju znanje na visokom nivou o funkcionalnosti softvera.


Pažljivo upravljajte obavezama i potraživanjima


Postoji razlika između upravljanja obavezama i potraživanjima. Obaveze prema dobavljačima se odnose na sve što firma duguje svojim poveriocima ili dobavljačima. Potraživanja se odnose na sve ono što kompanija očekuje da dobije od svojih kupaca.

Knjigovođa mora pažljivo da prati kretanje novca na poslovnim obavezama i potraživanjima kako bi izbegli kazne koje dolaze sa zakasnelim plaćanjima i da naplate gotovinu od kupaca čim dospeju. Uz upotrebu softvera, preduzećima je olakšano da prate izmirene i neizmirene naplate po osnovu zaostalih računa.

Kada previše novca izlazi iz obaveza, a ne dolazi dovoljno sa računa potraživanja, preduzeće je u opasnosti od negativnog toka gotovine. Negativan novčani tok znači da kompanija troši više nego što zarađuje. Sve obaveze i potraživanja, preduzeća moraju imati prikazane u svojim knjigama.


Čuvajte sve račune


Računi su dokaz transakcije i dolaze u obliku prodajnih faktura, obaveza za plaćanje, plaćanja kreditnom karticom i uplatnica. Knjigovođa treba da se postara da se sve finansijske transakcije i dokazi o njima čuvaju u arhivi kako bi se osigurala transparentnost.

Što znači, čak i kada su priznanice već evidentirane u softveru za knjigovodstvo, knjigovođa bi trebalo da čuva štampane kopije najmanje tri godine. Ukoliko dođe do neslaganja u finansijskim izveštajima, priznanice će poslužiti kao dokaz na koji knjigovođe mogu da se pozovu ukoliko postoji potreba.

Iako ne postoji jedinstven način kako se dokumenti čuvaju u evidenciji, praksa je pokazala da je najefikasnije kada se sve informacije evidentiraju do kraja jednog meseca. Radi lakše organizacije, knjigovođe odlažu dokumentaciju po kategorijama kako bi im sve bilo pregledno. Stoga je dobra organizacija jedna od poželjnih veština koje bi trebalo da ima svako ko želi da vodi papirologiju, bilo da je ona na računarskom programu ili u stvarnoj papirnoj formi.

Dakle, da li je knjigovodstvo težak posao? Knjigovodstvo je zahtevan posao koji iziskuje neverovatno visok nivo detalja. Ono ne zahteva visok nivo obrazovanja, ali oni koji su zainteresovani za to, svakako mogu da preduzmu korake kako bi usavršavali svoje veštine. Razni kursevi i knjige o knjigovodstvu će pomoći da se pojednostavi način na koji se posao obavlja. Ono što želimo da kažemo je da se knjigovodstvo može naučiti, ali kao i za sve, potrebna je praksa i vreme da pristupite poslu, kako biste ga obavljali sigurno i bez greške.

 

Slika:
https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-ledger-s-list-164686/

 

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (1)

Veki

Naravno da je teško, ali knjigovodstvo nije za svakoga.

(Dobar) 0
(Slab) 0
08-May-22 15:06:30 PMDodajte komentar