SrbijaSpace logo

Da li je novogradnja lošijeg kvaliteta od starogradnje i zašto

 

Da li je novogradnja lošijeg kvaliteta od starogradnje i zašto

Mnogi budući vlasnici stanova imaju dilemu da li izabrati i kupiti stan u novogradnji,  ili se odlučiti za starogradnju.

Novo je novo, pa je to nekako logičniji izbor. Sa druge strane izgradnja stanova je složen proces koji zahteva pažljivo planiranje, projektovanje, građevinske veštine i upravljanje resursima. Gotovo svi stanovi u novogradnji deluju atraktivno i kvalitetno, ali da li su oni uvek bolji izbor od ranije izgrađenih stanova?


Lepo sredjena soba u novogradnji
 

Da bi se moglo izvršiti poređenje, potrebno je poznavati ključne faktore koji figurišu prilikom izgradnje stanova:

Planiranje i projektovanje – uključuje odabir lokacije, definisanje potreba i zahteva budućih stanara, kao i stvaranje detaljnog plana izgradnje.

Građevinske dozvole i regulacije – su obavezne i razlikuju se od mesta do mesta. Važno je da se pridržavate svih zakona i propisa kako biste osigurali legalnu i bezbednu izgradnju.

Finansije - Izgradnja stanova zahteva znatne finansijske resurse, što podrazumeva pažljivo razmatranje troškova materijala, radne snage, dozvola, opreme i drugih faktora kako bi se napravio realan budžet.

Izbor materijala -  Kvalitetni materijali su ključni za trajnost i estetiku stanova. Izbor materijala kao što su beton, čelik, drvo, izolacija i završni slojevi mora biti dobro promišljen.

Izbor izvođača radova -  Pouzdan izvođač radova ili građevinska firma su od suštinskog značaja za uspešnu izgradnju. Bitno je tražiti reference, pregovarati o uslovima kao i proveriti da imaju iskustva u sličnim projektima.

Kvalitet i kontrola -  Redovna inspekcija i kontrola kvaliteta tokom izgradnje su neophodne kako bi se osigurala usaglašenost sa projektom i izbegle greške koje mogu posledično izazvati dodatne troškove.

Vremenski plan -  Postavljanje realnog vremenskog plana za izgradnju je važno kako bi se izbegla kašnjenja,  koja mogu uzrokovati dodatne troškove i neprijatnosti.

Energetska efikasnost - S obzirom na sve veću pažnju posvećenu zaštiti životne sredine, energetska efikasnost stanova postaje važan faktor. Upotreba energetski efikasnih materijala i tehnologija može smanjiti operativne troškove.

Kvalitet završnih radova – Završni radovi kao što su zidne i podne obloge, bojenje, električne instalacije, vodovod i kanalizacija, doprinose ukupnom utisku stana. Zato je veoma važno osigurati da su svi detalji pažljivo izvedeni.


Karakteristike stanova u novogradnji


Kao što je poznato kvalitet stanova u novogradnji može značajno varirati u zavisnosti od različitih faktora kao što su investitor, građevinska firma, lokacija, upotrebljeni materijali, dizajn i mnogi drugi činioci. Novi stanovi imaju potencijal za bolji kvalitet u poređenju sa stanovima u starijim zgradama, jer se u njihovoj izgradnji koriste suvremene građevinske tehnike, tehnologije i materijali.

Faktori koji utiču na kvalitet stanova u novogradnji su:

Materijali - Kvalitetni materijali igraju ključnu ulogu kada je u pitanju izdržljivost i dugovečnost objekta. To uključuje upotrebu temeljnih materijala poput armiranog betona, čelika, te visokokvalitetnih zidnih i podnih obloga.

Izolacija -  Dobra toplotna i zvučna izolacija veoma je važna za udobnost stanovanja. Novi stanovi obično imaju bolju izolaciju, što može rezultirati nižim troškovima grejanja i hlađenja, kao i tišim okruženjem.

Građevinske tehnike - Savremene građevinske tehnike omogućavaju bolju preciznost i kvalitet izgradnje.

Završna obrada -  Kvalitet završne obrade, uključujući podne i zidne obloge, boje, vodovodne i električne instalacije, takođe igra važnu ulogu u percepciji kvalitete stanova.

Tehnološke komponente - Savremeni stanovi često uključuju napredne tehnološke komponente poput pametnih tehnologija za upravljanje domaćinstvom, sigurnosnih sistemi i energetski efikasnih uređaja.

Infrastruktura - Kvalitetna infrastruktura u blizini stana, poput  javnog prevoza, zdravstvenih ustanova, tržnih centara i drugih kulturnih sadržaja doprinosi ukupnom kvalitetu života.

Garancije -  Većina stanova u novogradnji dolazi s određenim oblikom garancije za kvalitet i određene komponente, što pruža dodatnu sigurnost kao i  dodatno poverenje kupcima.

Cena - Iako viša cena stanova ne podrazumeva i bolji kvalitet, obično veća ulaganja često prate bolje materijale, dizajn i završnu obradu.

Veoma je važno pre nego što se odlučite za kupovinu stana u novogradnji da uzmete u razmatranje sve njihove prednosti i nedostatke u odnosu na stanove iz starogradnje.

Prednosti stanova u novogradnji su moderan dizajn, odnosno ovi stanovi imaju savremen dizajn i arhitektonski stil, koji odgovara trenutnim standardima i trendovima. Pri izgradnji ovih stanova kao što je već istaknuto, koriste se novi materijali i tehnologije, što utiče na bolju izolaciju, energetsku efikasnost. Ovi stanovi bar u prvih nekoliko godina ne zahtevaju dodatna ulaganja za popravke i održavanja.

Prednost stanova u novogradnji je i da aktivno možete učestvovati u uređenju enterijera, izboru određenih opcija, kao što su boja zidova, podne obloge i slično. Novi stanovi se obično grade prema savremenim sigurnosnim standardima koji uključuju protivpožarne mere, sisteme obezbeđenja i drugo.


Nedostaci stanova u novogradnji


Pored prednosti stanovi u novogradnji imaju i svoje mane. Opšte poznato je da stanovi u novogradnji često imaju višu početnu cenu u poređenju sa postojećim nekretninama iste veličine i lokacije. U novim gradskim područjima ili naseljima, infrastruktura poput trgovina, javnog prevoza, možda još nije u potpunosti razvijena.

Često se dešava da dolazi do kašnjenja u izvođenju radova, zbog nepredviđenih problema, što može uticati na vaše planove vezane za selidbu, odnosno preseljenje. Budući da su nedostaci novih zgrada često nepoznati, sve dok se ne uselite i počnete da živite, posebno ako izvođači nisu pažljivo odabrani ili su koristili loš i nekvalitetan materijal.  


Starogradnja


Prednosti  starogradnje su karakterističan izgled koji odražava arhitektonski stil tog vremena i poseban šarm. S obzirom na svoje godine, starije građevine su preživele test vremena i pokazale svoju izdržljivost. Starije građevine često su smeštene u etabliranim četvrtima s razvijenom infrastrukturom.

Nedostaci starogradnje mogu biti u višim troškovima održavanja, kako bi se održala njihova funkcionalnost i sigurnost. Starije zgrade često imaju lošiju izolaciju i sisteme grejanja i hlađenja, što može dovesti do većih troškova energije. Stanovi u starijim zgradama mogu imati skrivene nedostatke,  koji postaju vidljivi tek nakon kupovine.


Izbor je samo vaš


Pre donošenja konačne odluke o kupovini nekretnine, bez obzira da li je reč o novogradnji ili starogradnji definitivno je potrebno sprovesti temeljnu inspekciju i istraživanje.

Ako ste se odlučili za novogradnju, važno je da prethodno detaljno istražite sve aspekte i uzmete u obzir svoje finansijske i životne prioritete. Bitno je da istražite građevinske firme – izvođače radova, proverite njihove prethodne projekte i čitate recenzije kupaca. Takođe, pre nego što se odlučite za kupovinu stana konsultujte se s nekim stručnjakom iz agencije za nekretnine ili arhitektom, sve u cilju donošenje najbolje odluke za vas i vašu porodicu.

Uopšteno govoreći, nije ispravno reći da je novogradnje lošijeg kvaliteta od starijih građevina ili obrnuto. Kvalitet građevinskih objekata zavisi od svih prethodno navedenih faktora, uključujući dizajn, materijale, izvođače radova, tehnologiju i održavanje. Postoje prednosti i nedostaci kako novogradnje, tako i starogradnje, i svaki slučaj može biti jedinstven.


Autorski tekst: Milica S. K.


Komentari (3)

Miško22

Novogradnja je zakon! Koriste se novi savremeni materijali sa izvanrednim hidro, termo i ostalim karakteristikama. To što neko ne koristi te materijale kako treba nije do novogradnje već do investitora koji grabe veći profit i varaju ljude.

(Dobar) 0
(Slab) 0
23-Sep-23 13:23:29 PMLena

Nažalost, više puta se pokazalo da jeste. A pogledajte i sami po gradu, stare zgrade koje stoje tu po dvesta godina i još uvek su u dobrom stanju. Malo šminke, i opet su stare lepotice. A nove, em što su ružne, em što se vrlo brzo urušavaju, ravni krovovi prokišnjavaju, plafoni otpadaju, cevi cure, itd. Da, i ja imam više poverenja u staru gradnju.

(Dobar) 0
(Slab) 0
16-Sep-23 20:10:25 PMmiljko32

Ja u tu novogradnju kod nas ne verujem. Ovde svi hoce da daju apsolutni minimum. Sve je to neka sminka. Jedino oni koji grade za sebe, ulo#e koliko treba i onda im se to i vrati kasnije kroz ustede koje su lepo opisane u tekstu.

(Dobar) 0
(Slab) 0
24-Aug-23 14:25:01 PMDodajte komentar