SrbijaSpace logo

Etarskim uljima do boljeg i kvalitetnijeg života

 

Etarskim uljima do boljeg i kvalitetnijeg života

Prava, prirodna etarska ulja su veoma cenjena u narodnoj medicini i alternativnim, prirodnim načinima lečenja. Dokazano je da ovaj proizvod, koji dobijamo direktrno iz prirode, zaista ima lekovita svojstva i može da pomogne kod različitih oboljenja, u zavisnosti od toga kako se koristi i ulja koje biljke se upotrebljavaju.


Šta su etarska ulja


Eterična ili etarska ulja sastavni su deo svake biljke. Njegova koncentracija zavisi od vrsta biljke, pa ga tako neke najviše sadrže u cvetu, neke u listu, neke u kori, a neke čak i u korenu. U biljkama su zastupljena u jako malim količinama, svega oko 1 odsto ukupne težine biljke, pa je tako, primera radi, za 1 gram etarskog ulja potrebno iskoristiti oko 4 kg kruničnih listića ruže. To su jaka i moćna organska jedinjenja u kojima se nalaze sve korisne supstance jedne biljke. Kompleksnog su sastava, ali najčešće u njemu dominiraju jedna do dve komponente, dok se ostale nalaze u jako malom procentu. Uvidevši korisna svojstva biljaka, čovek je našao način da ih ekstraktuje u vidu eteičnih ulja i već hiljadama godina koristi ove blagodeti koje nam je priroda dala.


Korišćenje etarskih ulja u prošlosti


Korišćenje etarskih ulja ide daleko u prošlost. Još su stare civilizacije, pre više hiljada godina, uveliko poznavale sve prednosti korišćenja etarskih ulja i upotrebljavale iz za različite namene. Tako su u Staroj Grčkoj Homer i Hopokrat istraživali aromatičnu namenu biljaka koje su Egipćani uveliko koristili za verske obrede i u medicini. Stari Rimljani su aromatično ulje biljaka koristili za parfeme i mirišljave kupke, dok su narodi istoka najčešće ove prednosti biljaka koristili za lečenje. Indijski holistički način lečenja razvijao se tokom 5.000 godina, a Kinezi su u svojoj tradicionalnoj medicini koristili biljne supstance i shvatali koliki značaj imaju za unapređenje zdravlja.


Kako se dobijaju etarska ulja


Etarska ulja je moguće ekstraktovati iz biljaka na više različitih načina. Destilacija vodenom parom je najčešći način za izdvajanje ulja iz biljke, a postoje i druge metode poput ekstrakcije pomoću lako isparljivih rastvarača, presovanje, odnosno ceđenje, ekstrakcija ugljen dioksidom i slično.

S obzirom na to da se najčešće koristi parna destilacija, upoznaćemo vas ukratko sa procesom ekstrakcije etarskog ulja na ovaj način. Naime, u specijalnu mašinu, slične onoj koja se koristi za pečenje rakije, postavlja se biljni materijal koji je izdignut i stoji na rešetki, dok se ispod sipa voda koja se zagreva i isparava. Ta para prolazi kroz biljke i povlači sa sobom molekule biljnog ulja. Takva para sa molekulima ulja zatim odlazi u cev u kojoj se hladi i na taj način se para pretvara u vodu i razdvaja se od ulja. Iz cevi prelaze u takozvanu florentinsku bocu koja je specijalno dizajnirana za razdvajanje ulja i vode, tako što ima odvode na dva različita nivoa. Postoje dve vrste florentinske boce. Jedna se koristi za biljke čije je ulje teže od vode, a jedna za one čiji je ekstrakt lakši od vode. Dakle, ulje i voda ne mogu da se mešaju, pa je samim tim i njihovo razdvajanje jednostavnije.


Etarska ulja u prirodnoj medicini


Eterična ulja su vekovima korišćena za lečenje raznih stanja organizma jer je oduvek bilo poznato njihovo antibakterijsko svojstvo. Iako je moderna medicina prilično napredovala tokom poslednjeg veka i upotreba samih eteričnih ulja za lečenje se smanjila, mnogi savremeni lekovi i načini lečenja zasnivaju se još uvek na blagodetima prirode i eteričnih ulja.


Eterična ulja kao prirodni lek za sinuse


Zbog svojih antibakterijskih, antifungicidnih i antiinflamatornih svojstava, eterična ulja su u celom svetu prepoznata kao tradicionalni lek za sinuse. Razne vrste etarskih ulja koriste se za razne namene i lečenje raznih stanja, pa tako za ublažavanje simptoma sinusitisa, odnosno upale sinusa, najviše pogoduje upotreba etarskih ulja koji imaju ljutkasto osvežavajući miris. Za ublažavanje upornih glavobolja, oteklina i začepljenja izazvanih upalom sinusa najčešće se preporučuju sledeća eterična ulja:

 • japansko biljno ulje
 • ulje eukaliptusa
 • ulje iglica bora
 • ulje čempresa
 • ulje ruzmarina


Inhalacija etarskih ulja je najbolji način za ublažavanje simptoma upale sinusa, a to možete da uradite na više načina:

 • Pomoću ključale vode - Nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja po želji u šerpu sa ključalnom vodom. Nagnite glavu, pokrijte je peškirom i udišite isparenja. Proces možete da ponovite nekoliko puta na dan.
 • Pomoću maramice - Na čistu maramicu nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja, prislonite i udišite. Ovaj proces takođe može da se ponavlja više puta na dan, ali vodite računa da ne razmažete ulje po licu ili da ne dođe u kontakt sa očima, kako ne biste imali iritaciju.
 • Pomoću inhalatora - Nakapajte nekoliko kapi ulja u inhalator i dodajte destilovanu vodu, a zatim ga prislonite na usta i nos. Inhalator stvara hladnu paru.
 • Pomoću difuzora - Za osvežavanje prostorije u kojoj boravite možete da koristite difuzore. Udisanje vazduha oplemenjenog mirisom eteričnog ulja sigurno će vam pomoći da ublažite simptome upaljenih sinusa.


Etarska ulja za masažu


Verovatno najčešća primena etarskih ulja je u terapiji masažom. U zavisnosti od tegoba koje se tretiraju masažom, koriste se različita eterična ulja. Ona se najpre mešaju sa nekim baznim uljem, kao što je npr. ulje jojobe, maslinovo, kokosovo ili neko drugo ulje, a zatim se takva mešavina nanosi na kožu. Nanošenje nerazblaženog eteričnog ulja na kožu može da dovede do iritacije.

Svako etarsko ulje ima svoja svojstva, pa se i koriste prema potrebi:

 • protiv bolova - ulje tamjana, crnog bibera i nane
 • za relaksaciju - ulje lavande, kamilice, zdravca (geranijuma)
 • za energiju - ulje žalfije, ruzmarina, muskatnog oraščića
 • protiv mišićnih spazama - ulje bosiljka


Primena etarskih ulja u kozmetici


Briga o izgledu i ulepšavanje stari su gotovo koliko i čovečanstvo, pa ne čudi činjenica su uporedo sa medicinom stare civilizacije eterična ulja koristile i u kozmetici. Još su stari Rimljani spravljali parfeme i mirisne kupke od etarskih ulja, a to se nije promenilo ni danas. Eterična ulja su i u 21. veku obavezan, a negde i glavni sastojak mnogih krema i seruma za lice, losiona za telo, preparata za kosu, a naravno i parfema. Razlog dodavanja eteričnih ulja nije samo miris, nego i sva blagotvorna svojstva koja pomažu da naša koža bude baršunasta, telo mekano, a kosa lepa i sjajna. U parfemima se koriste najviše zbog mirisa, pa tako miris citrusa, lavande, ruže i drugih aromatičnih biljaka možemo da osetimo svuda i tokom cele godine.


Gde kupiti kvalitetna etarska ulja


Prilikom kupovine eteričnih ulja, vodite računa o tome da nabavljate od proverenih proizvođača i prodavaca. Iako na tržištu može da se pronađe zaista mnogo prodavaca eteričnih ulja, naša preporuka su ulja marke Naturasso koja možete da poručite sa sajta asso.rs.

Slika:
https://www.freepik.com/free-photo/essential-oil-peppermint-bottle-with-fresh-green-peppermint_13083093.htm#page=2&query=eterical%20oil&position=44&from_view=search&track=ais


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar