Gde praviti kuću u Novom Sadu

 

Gde praviti kuću u Novom Sadu

U poslednje vreme Novi Sad ima malo slobodnih građevinskih placeva na kojima bi se mogle graditi kuće. Zbog toga se sve više kupuju placevi sa ruševnim kućama, koje novi vlasnici odmah sruše i izgrade novu kuću. Upit gde praviti kuću u Novom Sadu je postao jedan od najtraženijih u Google pretragama za nekretnine u Novom Sadu.

Može se primetiti iz više različitih izvora, posebno agencijskih sajtova za nekretnine, da je naselje Telep postalo veliko gradilište na kojem se grade svi tipova objekata pa i nove kuće. Može se napomenuti kako je uz Telep i naselje Klisa izuzetno zanimljiva lokacija za izgradnju kuća. Međutim ako tražite slobodan građevinski plac u centru Novog Sada to jednostavno nije moguće.


Novi Sad oskudeva sa slobodnim građevinskim placevima!


Najmanja površina građevinskog placa u Novom Sadu na kome je dozvoljena gradnja, iznosi 300 kvadratnih metara. Ako želite izgraditi podrum ispod kuće, nema posebnih propisa što se dozvoljene kvadrature tiče. Međutim morate računati na to da se Novi Sad nalazi u blizini Dunava i da je česti problem kod izgradnje podruma to što su prisutne podzemne vode.

Najvišlji su placevi sa desne strane glavnog puta ka Veterniku i tu postoji mogućnost iskopa zemlje za gradnju podruma, ali na drugim lokacijama bližim Dunava, preporučuje se nasipanje zemlje i izdizanje placa za pola ili jedan metar. Izdizanje podloge placa nasipanjem zemlje jeste značajan trošak, ali aktivnost koja će vam omogućiti formiranje podruma ispod kuće.


Potencijalnim kupcima je najvažnije da je dokumentacija placa koji kupuju apsolutno ispravna!


Kada se odabira plac za izgradnju kuće uvek je značajna lokacija placa. Plac može biti povoljniji ako je infrastruktura izgrađena u blizini kuće, ali će se svi priključci do kuće dovesti u roku 5 ili nešto više godina. Urbanističkim planom možete saznati sve detalje oko planiranog završetka izgradnje infrastrukture i ako vam se ne žuri a sigurni ste u konačnu realizaciju kompletiranja infrastrukture, možete uštedeti dosta novca. Treba napomenuti da lokacijske uslove u Novom Sadu određuje Zavod za urbanizam, koji propisuje i kriterijume za izgradnju budućeg objekta.


Kuća od blata
 

Ministarstvo građevinarstva se angažovalo i vlasnicima placeva koji žele izgraditi neki objekat, omogućilo da sve potrebne dokumente radi pribavljanja građevinske dozvole, dobiju na jednom šalteru. Samim tim je olakšan rad mnogim pojedinicima i investitorima, koji sada mogu znatno brže da planiraju početak građevinskih radova.

Lokacijska dozvola potvrđuje da je na određenom placu postoje propisani zakonski uslovi za početak izgradnje. To znači da je izgrađena sva potrebna infrastruktura i da je urađena prenamena zemljišta. Građevinskom dozvolom se ujedno definiše vremensko trajanje od početka do završetka izgradnje objekta.


Lokacija je jedan od najvažnijih detalja u odabiru placa za izgradnju kuće!


Troškovi pri samoj kupovini placa zavise najviše od ispravne dokumentacije placa. Najvećim troškom samog placa, smatra se dostupnost potrebne infrastrukture. Nultim stanjem u izgradnji kuće smatra se upravo dobijanje građevinske dozvole i sam početak građevinskih radova. U Novom Sadu se grade pretežno porodične kuće, ali i porodične vile.

Što se troškova izgradnje kuće tiče, oni direktno zavise od predviđene kvadrature kuće. Možemo dati primer četvoročlane porodice, kojoj za svakodnevni život sasvim odgovara kuća površine 100 kvadrata. Po nekim procenama za četvoročlanu porodicu neophodno je da kuća poseduje kuhinju, dnevni boravak, kupatilo, dva sanitarna čvora i tri spavaće sobe. Ako takvu kuću gradimo klasičnim stilom gradnje, u nekoj gruboj računici troškovi gradnje bi trebali biti oko 30.000 Eura.

Međutim ako vlasnik placa želi početi radove na izgradnji kuće u martu, a želja mu je da se u kuću useli do septembra to znači da je rešenje za njegov plan, izgradnja montažne kuće. Prednost montažnih kuća je znatno brža izgradnja za razliku od gradnje klasičnim stilom i što se kompletan projekat naziva „Ključ u ruke“.


Najvećim troškom jednog građevinskog placa, smatra se dostupnost infrastrukture!


Izgradnja kuća od prirodnih materijala, kao što su kuće od slame ili blata i pleve izuzetno je retka. Preporučujemo onima koji ipak planiraju gradnju kuće od prirodnih materijala da sve materijale koje planiraju ugraditi u kuću, obavezno navedu u zahtevu za građevinsku dozvolu.

Ako još niste pronašli plac u Novom Sadu koji odgovara vašim željama za izgradnjom kuće, predlažemo svakako da taj deo aktivnosti prepustite profesionalcima, na primer licenciranim agentima agencije „Solis“ iz Novog Sada!!!

fotografije: agencija „Solis“ ; Pixabay

 

 


Autorski tekst: Gabor Večei


Komentari (3)

Stari novosadjanin

"Novi Sad ima malo slobodnih građevinskih placeva na kojima bi se mogle graditi kuće." MOžda ima malo u gradu ali malo dalje ima sasvim dovoljno placeva. Ali ljudi ne žele da se odmaknu malo od centra.

(Dobar) +2
(Slab) 0
29-Oct-20 11:05:07 AMMilena

Imam stan na Novom naselju, ali razmišljam o kući u Veterniku već neko vreme, baš zbog onoga što ste pomenuli zbog pozdemnih voda, jer bih volela da imam i podrum, i tavan, i sve kako treba. Biće valjda, i definitivno ću angažovati agenciju jer ne želim da razmišljam o ispravnosti papira. Oni znaju svoj posao, tako da ne moram da brinem.

(Dobar) +2
(Slab) 0
29-Oct-20 10:08:19 AMEmina

Telep mi je super lokacija, ja bih radije kupila vec izgradjenu kucu nego gradila sama, mada i montazna kuca je dobro resenje.

(Dobar) +1
(Slab) -1
29-Oct-20 00:50:16 AMDodajte komentar