SrbijaSpace logo

Gde provesti 1. Maj u Srbiji?

 

Gde provesti 1. Maj u Srbiji?

I onda iznebuha dođe taj 1. maj. Praznik nerada, ups početnička greška, praznik rada, praznik utrkivanja za slobodnim smeštajem u popularnim turističkim destinacijama u Srbiji.

Ipak, tradicije radi, kreativni novinarski uvodi u opis ovog praznika često imaju ono naše “1. Maj je međunarodni praznik rada koji se slavi širom Srbije”.

Druga rečenica bolje opisuje kako se slavi ovaj praznik pa kaže da se “ovaj dan tradicionalno provodi na otvorenom, u prirodi” i onda najava senzacije, “pa se od ranog jutra zauzimaju busije i dobra mesta za roštiljanje” a nije retkost da dođe i do tuča i konflikata oko zauzimanja istih.

Ukoliko pripradate ovoj kritičnoj većini, da ne kažemo pa skoro apsolutnoj većini i želite da provedete Prvi maj u prirodi, a gde bi inače, Srbija nudi brojne opcije.

Oficijelno, možete posetiti neki od nacionalnih parkova, poput Tare, Fruške gore, Kopaonika, Đerdapske klisure, gde možete uživati u ovom prazniku i svečano ga obeležiti uživajući u bleji, predivnim pejzažima, planinarenju, šetnjama, ako ima dometa i na Viberu i na Meti i drugim vama bliskim aktivnostima. Nezvanično, možete bilo gde van svog stana, jer odmoru se u zube ne gleda. Ove godine je i sjajna prilika da pokažete svoj fensi i prestižni roštilj, stoni gril, sa milion opcija i daljinskim upravljačem.

Ima i onih koji neće od kuće. Za one koji žele da provedu praznik u gradu, Beograd je idealna destinacija, sa brojnim kulturnim događajima, pre svega lokalnog tipa, splavovima, restoranima punim hrane za gurmane  i ako bude lepo vreme baštama u kojima možete osmatrati svet koji šeta i možda, ali samo možda, pronaći i nekog ko šeta i protestvuje u slavu pravih korena i motiva ovog praznika. Mada je to zaista težak događaj i nemojte se razočarati ako nikog takvog ne prepoznate. Prethodnih 22 godine nije pronađen takav.

Pa idemo redom.


Gde provesti 1. maj u Beogradu?


1. Maj na Avali je vrh


Kreativni novinari bi rekli da je Avala popularno turističko odredište u Srbiji, a na samom vrhu planine se nalazi Avalski toranj, koji je jedna od glavnih turističkih atrakcija Beograda. Oni drugi bi rekli krenite put Avale. 

Za praznik Prvi maj, Avala je baš fensi popularno mesto za posetu, jer se organizuju brojni događaji i aktivnosti za posetioce. Nabrojaćemo samo neke. Češće se prazne kante za smeće, konobari u restoranima oblače nova odela, smrznuto meso se odmrzava van pogleda gostiju, postavljaju se novi karirani stolnjaci, komunlaci ne dolaze da smetaju vašem bahaćenju tako da se stiču svi uslovi da kulminirate.

Tokom dana možete uživati i u šetnji po planinskim stazama, a za one željne baš prave avanture, postoji i mogućnost da se uključe u sportske aktivnosti poput planinarenja ili zip-lajn vožnje. Ne plašite se, ne ide se peške, put je prohodan i možete bez problema stići sopstvenim autom. Ima malo gužve, ali ponesite mobilni punjač i neće vam biti dosadno jer  mobilni uređaji rešavaju sve probleme sa gužvama.

Znam da znate, na Avali se nalazi i veliki broj restorana i kafića gde možete uživati u krkanluku, a kada ispraznite tanjir i u pogledu na Beograd i okolne predele. Ne zaboravite delikatese posle obilnog jela, odlični su za šećer i za najavu dremke u poslepodnevnim časovima kada se ionako očekuje kiša.

Za ljubitelje visina i adrenalina, posebno se preporučuje poseta Avalskom tornju, koji pruža neverovatan pogled na Beograd i okolinu i osećaj pobede. U samom tornju se nalazi i muzej, koji govori o istoriji tornja i njegovoj ulozi u srpskoj istoriji, ali to možete i preko Interneta pa ne morate gubiti vreme.

Da poentiramo, Avala je odlično mesto za žurku na otvorenom tokom Prvog maja, sa mnogo različitih aktivnosti i atrakcija koje mogu da, što bi rekli kreativni novinari, "zadovolje svakog posetioca", skoro kao u Amsterdamu.

Ipak, ne plašite se, Avala nije jedino mesto za odmor u Beogradu, pogotovo ako ne volite visine i navikli ste da budete nisko.

 

1. Maj u Košutnjaku


Tako nevin naziv parka koji to zaista i jeste. Košutnjak je zaista jedan od najvećih i najlepših parkova u Beogradu, a takođe je i popularna destinacija za provođenje Prvog maja u prirodi. U parku se nalazi veliki broj staza za šetnju, trčanje i vožnju bicikla, kao i mesta za roštiljanje i piknik. Nedostaje klupa i mokrih čvorova ali ima šiblja i žbunova za nedaj bože. Prethodnu rečenicu uzmite sa rezervom jer kada zagužva nije baš sve tako jednostavno. 

Ako imate sreće i nekog ambicioznog juniora organizatora, tokom praznika Prvog maja, na Košutnjaku možda vidite i neko sportsko takmičenje, ne daj bože koncert, ili neki festival. Ako i nema ništa dovoljan je vazduh. Jer kao što kažu naši preci, vazduh u Beogradu opija. Namerno nećemo reći čist vazduh jer to je retka živuljka u Beogradu, tačnije davno istrebljena živuljka.

Za one koji se baš dosađuju u parku se nalaze i neke od najlepših atrakcija Beograda, poput izvora reke Topčider, manastira Nikoljača - srećom nije obavezan obilazak, kao i sportskog centra koji nudi mogućnosti za bavljenje različitim sportovima.

Važno, za one koji ne vole previše da se cimaju, a hoće da budu i provedu Prvi maj u prirodi, u mirnom okruženju, a opet blizu centra grada, Košutnjak je odlična opcija. Park je otvoren za posetioce tokom celog dana, a možete se opustiti i uživati u predivnom okruženju i ako ne čistom a ono makar svežem vazduhu.


2. Ada Ciganlija


Vrh vrhova za lokalce i one sa viškom kilograma. Sve ravno, može peške, nema uzbrdo nizbrdo. Kreativni novinari bi rekli da je "ovo popularno mesto za provođenje vremena na otvorenom u Beogradu, a naročito tokom Prvog maja". Nemojte se kupati jer se više njih udavi pre sezone nego tokom sezone kupanja. Ako nemate svoj možete iznajmiti bicikl, rolere, čak i čamac ili jedrilicu i uživati u aktivnostima na vodi i pored vode. Bez brige. Nećete ostati gladni. Ada Ciganlija je poznata i po brojnim restoranima i kafićima gde možete uživati u masnoj hrani i oštrom piću. Sportski tereni su za one mlade i najmlađe, srećom za praznike ne morate ni da ih gledate pa imate više vremena da se posvetite a i kome bi drugom.


3. Kalemegdan


Kažu da neki iz Kruga dvojke ne idu dalje od Kalemegdana. Možda nisu čulli da grad više nije pod opsadom Turaka, ali svejedno. Nije njima tako ni loše. Kalemegdan je simbol Beograda, a park i tvrđava pružaju nezaboravan pogled na Dunav i Savu. Posle krkanluka tako neka bleja može baš da prija organizmu a pogled na reku može da vas motiviše i da povratite ako je nešto bilo viška. U parku se organizuju brojne kulturne i sportske aktivnosti, kao što su koncerti, izložbe i sportska takmičenja koje u svako doba dana izgledaju isto, pusto, sterilno i nezanimljivo. Što bi rekli neki, "Kale, Kale pleni i privlači", ki neki mamac.


4. Skadarlija


Ne zaboravite ono naše, "boemi gde ste da ste, hteo bih da znam". Ko ne voli da ide daleko, ili dolazi iz daleka u Beograd, Skadarlija je meka. Ta njena čuvena pešačka zona u centru Beograda, poznata po brojnim restoranima i kafićima sa tradicionalnom srpskom kuhinjom i muzikom je top. Osnažite ovu pešačku zonu, makar sitim pogledima iz kafane. Jer tokom praznika Prvog maja, ovo mesto postaje još živahnije, a ulice se prepune ljudima i zvucima sve manje starogradske a sve više gradske muzike. Žurka kod vuka, nezaboravan 1. Maj u Skadarliji je više nego preporuka.


5. Ušće


Najlepše na kraju. Uvek tako biva. Kakav je to praznik a da vi niste pored vašeg omiljenog mesta za šoping, druženje i gubljenje vremena. Tržni centar Ušće je veliki tržni centar u Beogradu, sa brojnim prodavnicama, restoranima i bioskopima. Ovo mesto je idealno za porodični izlet ili šoping u svako doba dana i do pola noći. Ako i ne radi ima klupica pored njega da sednete, zadivanite, prezalogajite na otvorenom i budete blizu njega, svog šoping centrića. Ako vam dosadi tu je u blizini i park Ušće, gde možete uživati u prirodi i svežem vazduhu, mada ne verujemo da može blizina tržnog centra da vam ikada bude dosadna.


I umesto kraja


Srbija, a posebno Beograd su izazovi današnjice kada je u pitanju proslava 1. Maja, praznika rada. Ako se pitate gde provesti 1. Maj u Srbiji znam da ćete lako naći svoj najbolji odgovor. U stvari ne znate gde bi pre jer svi bi gde i vi. Odmor, odmaralište, razbibriga i gladne oči svega. Ne brinite, ima dovoljno mesta za sve. Još uvek ima i šuma i staza i parkova, a pogotovo restorana i kafića. Ulice nisu za vas za 1. Maj, jer što bi rekao naš narod ko voli uličare, ove što šetaju, huču buču i nešto traže a u stvari samo koče saobraćaj. 


I posle zaključka


Ako se baš nigde ne pronađete u gore navedenim predlozima, a ide vam se za 1. Maj napolje, možete da obučete svoje najlepše radničko odelo i ponosno prošetate trotoraima glavnog grada jer su ulice rezervisane za motoriste i automobiliste. Možda vas neko spazi i zadivi vam se i pomisli

eto neko kao ima kuraži da proslavi 1. Maj kako dolikuje čoveku radniku.
Sa stisnutom pesnicom i smelim pogledom u bolju budućnost.


Prvi maj
 

Pogledom koji se pita šta će biti sa mnom dok veštačka inteligencija alijas AI preuzima sve više mojih poslova a troškovi života rastu kao na takmičenju.


 

 


Autorski tekst: Faribo


Komentari (1)

slucajni prolaznik

kladim se da nece biti ni jedna radnicka zastava, osim ako se navijaci ne budu salili pa onako dokoni i besni ne ponesu greskom neku zastavu pogresnu.

(Dobar) +2
(Slab) 0
28-Apr-23 11:17:56 AMDodajte komentar