SrbijaSpace logo

Gljivične infekcije i ishrana – namirnice koje pomažu lečenje

 

Gljivične infekcije i ishrana – namirnice koje pomažu lečenje

 

Poznate kao uporne upale i tegobe kojih nije uvek lako rešiti se, gljivične infekcije nisu tako retka pojava. U čak 90% slučajeva glavni uzročnik ovog zdravstvenog problema je gljivica Candida albicans, koja je sastavni deo flore creva. Kada iz nekog razloga dođe do njenog preteranog razmnožavanja, nastupa kandidijaza.

Kandida ume da napreduje u organizmu i rapidno se razmnožava kada dođe do pada imunog sistema, usled neke hormonske terapije, dijabetesa, trudnoće ili pak konzumiranja antibiotika ili kontraceptivnih pilula. Često se kaže da je ovo “uporna” gljivica, zbog čeka ispitivanje i lečenje kandide zahteva stručnost imunologa, detaljnu analizu imuniteta i hormonskog statusa. Nakon postavljanja dijagnoze, pored odgovarajuće terapije lekar specijalsta će predložiti poseban režim ishrane.

Šta treba da jedete ako patite od kandide? Poznato je da se gljivica kandida hrani šećerom, što znači da ako unosimo namirnice bogate ugljenim hidratima podstičemo njeno razmnožavanje. Kao posledica neadekvatne ishrane mogu se pojaviti problemi sa varenjem, slabljenje imuniteta i ponovljene gljivične infekcije.

S druge strane, pravilna ishrana može vratiti balans crevima i pomoći da se oslobodite kandidijaze. Šta zapravo podrazumeva anti kandida dijeta? Pročitajte koje namirnice morate izbegavati kad imate gljivičnu infekciju, a koja hrana može da ubrza lečenje.


Kako se pravi plan ishrane protiv gljivičnih infekcija?


Izbalansirana ishrana koja pomaže da ubrzate proces lečenja gljivičnih infekcija podrazumeva konzumiranje određenih vrsta namirnica. Hranu zapravo treba birati prema tri kriterijuma – da sadrži malo šećera, da bude bez glutena i da nije prerađena.

Gljivica Candida albicans se oslanja na šećer za razmnožavanje, bez obzira da li je reč o prirodnim šećerima ili prerađenim ugljenim hidratima. Prema tome, u mogućnosti je da koristi obe vrste šećera za repodukciju i stvaranje svojih kolonija. Zbog toga iz jelovnika treba isključiti sve one namirnice koje ih sadrže u velikim količinama, bilo da je reč o bananama ili čokoladicama i čipsu.

Postoji razlika između tri vrste šećera koje se obično nalaze u voću. Voće sadrži različite količine fruktoze, glukoze i saharoze, a telo se ponaša sasvim različito kad dođe u dodir sa svakom od njih. Naime, pokazalo se da saharoza i glukoza promovišu rast i aktivnost kandide, dok je fruktoza malo drugačija – može čak i da inhibira razmnožavanje gljivica.

Što se tiče glutena, sve je više dokaza da glutenska hrana može da izazove zdravstvene probleme, čak i kod osoba koje nemaju celijakiju. Gluten u hlebu, testeninama i žitaricama može da bude uzrok hronične upale u crevima. Iz tog razloga na listu dijetetskih namirnica protiv gljivičnih infekcija treba staviti samo žitarice bez glutena.

Na minimum treba svesti prerađenu hranu i pića sa kofeinom – zapravo, sva ona jela koja mogu izazvati ili pojačati upalu.


Koje namirnice su dobre u borbi protiv kandide?


Ideаlan jelovnik kod anti-kandida dijete podrazumeva hrаnu bogatu vlaknima i proteinima, ograničen unos složenih ugljenih hidrata i mаlu količinu svežeg voćа. (Oko 65% jelovnika treba da bude povrće na pari, 20% treba da čine proteini – riba, jaja i meso, dok složeni ugljeni hidrati poput integralnog pirinča treba da čine svega 10% svakodnevnog menija. Voće kao što je ananas, grejpfrut, papaja i bobice svih vrsta čine 5% jelovnika).

Oporavak najbolje podstiče povrće bez skroba, žitarice bez glutena i probiotska hrana. U manjim količinama možete jesti ječam, pirinač, ovas, proso, heljdu, raž i smeđi pirinač. Postarajte se da uvek imate uravnotežene obroke. Primera radi, salata od jaja sa prelivom od maslinovog ulja, soli i limuna je odlična za doručak kada se upari sa avokadom ili nekim povrćem. Jaja su sjajan izvor proteina, u maslinovom ulju se nalaze zdrave masti, a ugljeni hidrati u adekvatnoj meri u avokadu, odnosno izabranom povrću. Uz sve to, ovakvo jelo puno je prekopotrebnih minerala i vitamina.


Zdrava hrana
 

Najbolje povrće za ishranu je uglavnom ono koje ima mnogo mikronutrijenata, ali malo ugljenih hidrata. Ovo uključuje sve lisnato zelenilo poput spanaća ili kelja, zatim karfiol, krastavac i rotkvice. Na spisak dobrih namirnica treba dodati i celer, peršun, kupus, rukolu. Pokušajte da jedete uglavnom sirovo povrće sa niskim sadržajem skroba, poput šparoga, brokolija, patlidžana, luka i tikvica. Ukoliko ne možete da ga jedete kao sveže, pripremite ga na pari ili na žaru.

U jelovnik uključite još i ribu i meso, ali nikako mesne prerađevine. Od mlečnih proizvoda možete jesti maslac i puter. Dobre namirnice su orašasti plodovi i semenke – od lešnika, preko badema i oraha do semenki suncokreta i bundeve i susama.

Kada je u pitanju voće, generalno ga treba jesti u što manjim količinama. To je zbog toga što je prilično bogato ugljenim hidratima, a neki od prirodnih šećera koji se nalaze u voću mogu stimulisati razmnožavanje gljivica.

Od pića je prihvatljivo (i poželjno) konzumiranje što više vode. Umesto zaslađenih sokova izaberite blage biljne čajeve, kafu bez kofeina i limunadu bez šećera.

Ishrana ne treba da bude previše restriktivna, kao ni potpuno bez ugljenih hidrata, jer tako možete dovesti telo u stanje ketoze, koje podstiče razvoj kandide.


Namirnice koje ne smete jesti


Ako imate gljivičnu infekciju izazvanu kandidom, izbegavajte šećer u svim oblicima, ukljućujući i voćni šećer i med. U zabranjene namirnice ubrajaju se javorov sirup, te sirup od kukuruza, laktoza, saharoza, polisaharidi i druge vrste ugljenih hidrataa. Anti kandida dijeta neće biti efikasna ako ne eliminišete i veštačke zaslađivače kao što je, primera radi, saharin. Poželjno je isključiti bela peciva i testa. Maksimalno izbegavajte skrobno povrće poput slatkog krompira, repe, graška, pasulja ili kukuruza.


Način pripreme hrane


Način na koji pripremate hranu je veoma važan. Na primer, pečena šargarepa ima mnogo veće glikemijsko opterećenje od sirove ili one pripremljene na pari. Isto važi i za prženi luk – mnogo je bolje jesti sirov luk, nego obrađen na visokoj temperaturi u ulju.

Uopšteno govoreći, najbolje je da povrće u vašem tanjiru bude sirovo ili skuvano na pari. Kuvanje, roštiljanje i pečenje takođe dolaze u obzir, samo treba u zavisnosti od vrste povrća izabrati način pripreme.


Pravilnom ishranom do izlečenja


Kada počnete da se pridržavate pravila stroge anti-kandida dijete može se dogoditi da često osećate umor i da budete bez energije. Ovo je naročito izraženo kod osoba koje su navikle da često konzumiraju šećer i kofein. Važno je da unosite dovoljno vitamina – nedostatak vitamina B12 može da utiče na naš nervni sistem, tako što će izazvati peckanje, utrnulost i gubitak koncentracije.

Osip na koži, promene vida i lomljiva kosa ili nokti mogu biti znak da vam nedostaje cinka, niacina ili vitamina A. Uz ograničen izbor proizvoda i žitarica, dijeta možda neće obezbediti dovoljno dijetetskih vlakana za sprečavanje opstipacije. Povećana količina tečnosti, vežbe i suplementi mogu uveliko poboljšati ovaj problem.

U zavisnosti od toga u kom stadijumu infekcije počinjete s lečenjem, ako dosledno sledite plan ishrane i od lekara propisanu terapiju, možete računati na ozdravljenje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Nakon rigorozne faze dijete postepeno se uvode manje količine ugljenih hidrata, a sa normalnom ishranom se nastavlja pošto imunitet ojača i organizam se reši gljivične infekcije.

 


Autorski tekst: Srbijanka Stanković


Dodajte komentar