SrbijaSpace logo

Izbor šporeta za vaš novi dom

 

Izbor šporeta za vaš novi dom


Radujete sa kada god imate priliku da kupite nešto novo za vaš dom. To je pravi izazov za vas i uvek sve dobro analizirate kako bi ste kupili “Best-buy” proizvod. Jer, koliko god imali viška novca, vi ne želite da se rasipate, već da kupite ono što vam zaista treba i da za uloženi novac dobijete najviše što se može.

Prethodno ste isto tako ste studiozno postupili i prilikom kupovine stana. Istražili ste sve opcije i  izabrali profesionalnu agenciju za promet nekretnina, preko koje ste kupili divan stan.

Zatim ste na isti način pronašli najpovoljniju agenciju za selidbe i preselili se u  novi stan. Ova agencija Vam je rešila i problem sa nepotrebnim stvarima iz starog stana, koje ste planirali da bacite. Tako je i  stari i isluženi šporet otišao na deponiju, a vi ste rešili da kupite novi i to ugradni sa ravnom pločom, kako bi se uklopio u jedinstveni dizajn kuhinje koji ste sami kreirali. Takođe ste rešili da kupite rešo, za prostranu terasu na kojoj možete povremeno nešto spremiti, a da ne “umirišete” ceo stan.

Nekada je ovaj posao kupovine šporeta bio lakši. Biralo se samo između nekoliko brendova, a danas postoji toliko različitih proizvođača i modela, da vas glava zaboli. Savremeni električni šporeti nisu više samo bele, već mogu biti i crne, braon ili druge boje. Mogu imati različit dizajn prednjeg komandnog dela ili sa komandama i tajmerom na površini gornje ploče, mogu biti različite širine...

Zbog bolje organizacije prostora i jedinstvenog dizajna, danas nije nužno da imate 4 ringle, pa su sve češće u primeni ugradne ploče sa samo 2 ringle.

Naredni tekst će pokušati da vam pruži korisne informacije, na osnovu kojih će vam biti lakše da donesete pravu odluku!

Danas na tržištu možete naći sledeće vrste šporeta (ugradnih ploča):

Klasični električni šporeti: Ovo su osnovni modeli električnih šporeta sa grejnim pločama na vrhu i rernom ispod.

Staklokeramički šporeti: Ovi šporeti imaju glatku staklokeramičku površinu koja se zagreva pomoću grejnih ploča koje se nalaze ispod nje. Princip je isti kao kada su ringle u pitanju ali su lakši za održavanje u odnosu na klasične električne šporete.

Indukcioni šporeti: Indukcioni šporeti funkcionišu putem elektromagnetnog polja koje generiše toplotu direktno na dnu posude, a ne na samoj površini ploče. Ova tehnologija je energetski efikasnija i ostvaruje brže zagrevanje u poređenju sa drugim vrstama šporeta.

Šporeti sa ringlama na gas: Ovi šporeti koriste plin kao izvor energije. Imaju gasne plamenike na površini šporeta koji omogućavaju direktno zagrevanje posude. Ovakvi šporeti su popularni zbog brzine i preciznosti u podešavanju temperature, ali je potrebno da imate priključak za gas ili da koristite plinske boce.

Kombinovani električni šporeti: Ovi šporeti kombinuju klasičnu električnu ploču za kuvanje sa indukcijskom, gasnom ili staklokeramičkom pločom, pružajući korisnicima više opcija za kuvanje.

Pametni električni šporeti: Sa razvojem pametne tehnologije, postoje i pametni električni šporeti koji se mogu povezati sa pametnim telefonima ili računarima. To omogućava daljinsko upravljanje, programiranje kuvanja, praćenje temperature i drugih funkcija.


Indukcione ploče da ili ne?

 

Kada želite da kupite šporet ili ugradnu ploču prvo morate odabrati vrstu pogona, a tek posle toga i brend koji ga proizvodi.

U daljem tekstu će biti predstavljene prednosti i mane indukcionih ploča i šporeta, koji su u poslednje vreme najpopularniji. Rerne neće biti predmet upoređivanja jer mogu biti iste kao i kod ostalih vrsta šporeta, a mogu se posebno ugraditi.

Iako izgledaju potpuno isto kao i oni sa staklokeramičkim pločama, oni rade na potpuno drugačijem principu.

 

Indukciona ploca

 

Staklokeramička ploča ima klasičan grejač ispod stakla koji zagreva i ploču i dno posude. Ploča svoju toplotu prenosi na sud.

Indukciona ploča ispod stakla ima induktor koji indukuje vrtložne struje u dnu suda. Toplota se razvija u samom dnu posude, a ne u ploči za kuvanje.


Prednosti indukcije

Velika brzina zagrevanja: Gotovo sva potrošena el. energija se pretvara u toplotu u dnu posude. Brzina rada i zagrevanja je veoma velika. Jedna kafa može da proključa za nešto više od pola minute. Veliki lonac sa vodom  proključa za oko 5 minuta. Ovo je najbrži način zagrevanja, uz minimalni utrošak energije.

Sigurnost: Indukcioni šporeti su sigurniji od ostalih jer se površina šporeta ne zagreva mnogo, osim ispod posude, čime se smanjuje rizik od opekotina. Ako se posuda pomeri ili skine sa površine, grejanje se automatski prekida.

Veoma fina regulacija, sa trenutnim odzivom:

Pored velike snage, indukcija omogućava i finu regulaciju snage, a na promene reaguje trenutno. Koliko god snažno da nešto ključa, isključenje ploče ili smanjenje snage se na sadržaj u posudi prenosi u sekundi.

Ovde je bitno napomenuti da je regulacija mnogo preciznija kod skupljih uređaja, ali i oni jeftiniji potpuno zadovoljavaju potrebe. Postoji mnogo različitih načina rada i sve se može programirati kada su u pitanju snaga, temperatura i vreme pripreme.

Održavanje: Što se održavanja tiče, indukciona ploča je višestruko lakša sa održavanje od bilo čega drugog, jer se sama ploča uopšte ne zagreva. Zagreje se samo indirektno od posude u kojoj kuvate, daleko manje od klasične staklokeramičke ploče ispod koje se nalazi klasični grejač.

Bilo šta da iskipi i prospe se na indukciju, neće se zapeći ili zagoreti toliko da se ne može obrisati. Indukciona ploča je ravna staklena površina, koja se lako opere kuhinjskim sunđerom.

Potrošnja struje: Zbog principa rada, troši daleko manje struje od bilo koje druge električne varijante kuvanja. Pogotovo za brza kuvanja, tipa kafe. Rasipanje toplote je minimalno.


Mane indukcije


Kompatibilnost sudova: Glavna mana je što se ne mogu koristi svi sudovi. Nemagnetne sudove ne zagreva. Pre odluke o kupovini, probajte sudove koje imate i na koje sudove se magnet ne lepi na dno. Takve sudove neće grejati indukcioni šporet. To su najčešće keramičke i aluminijumske posude. Takođe, postoje minimalni i maksimalni prečnik sudova koji se mogu koristiti.

Relativno visoka cena: Cena ovakvih ugradnih ploča i šporeta veća je od ostalih vrsta.

Mogućnost razbijanja ploče: Kako je površina ploče od stakla, može se desiti da zbog nepažnje pukne. Ali je to kao i kod šporeta sa staklokeramičkom pločom. Indukcija nije ništa posebno osetljivija.

Servisi i popravke: Indukciona ploča ima nešto komplikovaniju elektroniku. Trenutno nema mnogo majstora koji ih popravljaju ali su zato na usluzi specijalizovani servisi.

I pre nego što krenete u kupovinu

Ako ne želite da se odreknete nekih neodgovarajućih sudova koji ne rade na indukciji, možete kupiti šporet sa kombinovanim pločama, gde su dve grejne zone indukcija, a dve klasična staklokeramika ili gas.

 

Ugradna ploča

 

Što se tiče problema sa sudovima,  danas su novi sudovi u 99% slučajeva prilagođeni za indukciju. Čak i aluminijumski ili Inox, imaju na dnu upresovanu čeličnu rešetku kako bi radili na indukciji.

Mogu se kupiti klasične ugradne ploče sa dve ili četiri zone kuvanja, a postoje (vrlo retki) i samostojeći šporeti sa indukcijom.

Kuhinja više nije bauk. Kao zaključak može poslužiti sledeća rečenica: “Ko je jednom probao indukciju, prestao je da koristi sve ostalo”.

Da ne zaboravimo rešo!

Po izuzetno povoljnoj ceni danas se mogu kupiti portabl indukcione ploče, takozvani indukcioni rešoi.  Mogu se koristiti na terasima, vikendicama i otvorenom prostoru. Ovo je takođe pobednik kada je izbor rešoa u pitanju.

I ZATO, APSOLUTNA PREPORUKA ZA BILO KAKVA KUVANJA U BUDUĆNOSTI SU REŠENJA ZASNOVANA NA INDUKCIONOJ TEHNOLOGIJI.

 


Autorski tekst: Bolewriter


Dodajte komentar