SrbijaSpace logo

Kako da kupite polovno vozilo po jeftinoj ceni?

 

Kako da kupite polovno vozilo po jeftinoj ceni?

Polovna vozila se prodaju na auto pijacama, auto placevima ili auto-salonima koji prodaju polovne automobile. Da bi ste se bavili trgovinom polovnim automobilima potreban je talenat, to je zanat koji ne može svako da savlada. To znaju svi koji su bar jednom otišli do autopijace.

Ukoliko ste sa “druge strane”, tj. hoćete da kupite polovni automobil, suočičete se iskusnim i “namazanim” prodavcima koji znaju svaku caku svog posla.  Pročitajte nekoliko saveta koji mogu da vam pomognu u kupovini vozila po manjoj ceni.

Sada i odmah

Kada krenete da kupujete auto, najbolje je da ponesete sa sobom pare. Naravno, nemojte bukvalno da ih nosite u džepu, pošto se na auto pijacama okuplja vrlo “šarenoliki” svet koji ne preza od džeparenja naivnih posetilaca. Ali keš pokazuje vašu ozbiljnost i spremnost da odmah kupite automobil koji vam se dopada. Dobri automobili se brzo prodaju, nekada nema vremena da se konsultujete sa vašom ženom ili komšijom majstorom. Nepisano je pravilo da onaj ko plaća odmah, zaslužuje da dobije i određeni popust. Na dobitku ste i zato što ne morate ponovo da dolazite i da gubite vreme u razgledanju.

Osim toga, na ovaj način vršite pritisak na prodavca. On više nema udobnost razmišljanja, premišljanja i čekanja druge ponude.

Ukoliko nemate svu potrebnu sumu, ostavite depozit (kaparu) kod prodavca i ugovorite doplatu ako ne već isti dan, onda sutradan. Kako bi ste se osigurali od prevare ili premišljanja prodavca, poptišite neki predugovor.

Dijagnostika polovnog automobila

Svaki polovan automobil ima nedostatke koje kupac može da iskoristi da smanji cenu. Potrebno je auto da se odveze na servis gde ćete da dobijete potpunu dijagnostiku. Ovaj servis plaća kupac, ali na ovaj način dobija vrlo snažan argument u pokušajima smanjivanja cene. U svakom slučaju cena sigurno može da se smanji za iznos koji je plaćen servisu.

Komunikacija

Nemojte ignorisati dobre manire. Osmeh, šala ali bez preteranog smeha, dobra namera i prijatan razgovor mogu da “omekšaju” prodavca. Razgovarajte sa njim, pričajte mu malo o sebi, o vašim stavovima, jednostavno pokušajte da se zbližite sa njim, obično ljudi vole kada se njihov “mezimac” nađe u dobrim rukama.

Direktno pitanje

Nekada je najbolji pristup direktno pitanje prodvcu “za koliko ste spremni da prodate vaš auto?”. Prodavac svakako ima neku crvenu liniju ispod koje ne želi da ide, ali obično je suma koja se prvo kaže daleko iznad nje. Direktnim pitanjem vi na neki razoružavate prodavca i pokazujete mu da znate koja je prava cena njegovog automobila i da ne želite da gubite vreme nepotrebnim cenkanjem.

Unutrašnji čovek

Ukoliko imate nekog poznanika, prijatelja ili rođaka na mestu gde se prodaju polovni automobili, imate velike šanse da nađete dobar automobil po dobroj ceni. Ukoliko imate takvog “insajdera” nema potrebe od dijagnostike, vaš čovek zna sve o autu. Ne morate ni da se cenkate, ni previše da se raspitivate, samo ponesite pare sa sobom. To je još jedno od nepisanih pravila - najbolja vozila (i najeftinija) idu kod najbližih.

Završna reč

Ovo su samo mali trikovi, već smo na početku rekli da je trgovina zanat koji ne može tako lako da se nauči, ali nije na odmet poznavanje ovih “caka” koje mogu da vam pomognu da dobijete jeftiniju cenu.


Autorski tekst: Nenad Savić


Dodajte komentar