SrbijaSpace logo

Kako da polazak u 8. razred ne bude suviše stresan ni za vas, ni za dete

 

Kako da polazak u 8. razred ne bude suviše stresan ni za vas, ni za dete

Verovatno ni sami još ne možete da osvestite činjenicu da vaše dete u septembru polazi u 8. razred. Kad pre se to desilo? Kada je proletela osnovna škola? Da li već treba razmišljati o srednjoškolskom obrazovanju? I ostale dileme... Ako vas kao roditelja muči beskrajno mnogo pitanja, zamislite kakvi se sve filmovi odvijaju u glavi vašeg tinejdžera. Veliki je to korak u razvoju deteta, obeležen izazovima i novim odgovornostima.

Zato je i od velikog značaja pristupiti ovom periodu sa razumevanjem i podrškom kako bi se smanjio stres i olakšala tranzicija, kako za vas tako i za vaše dete. Kako, pitate se?


Šta se odvija u glavi budućeg osmaka?


U osmom razredu, tinejdžeri prolaze kroz važan period tranzicije između detinjstva i adolescencije, što je veoma emocionalno izazovno i psihološki kompleksno razdoblje. Ovo je vreme kada se suočavaju sa brojnim promenama i očekivanjima, kako u školi tako i u društvenom okruženju.

Psihološki gledano, deca koja se približavaju kraju osnovne škole, prolaze kroz različite emotivne faze. Osećaju se uzbuđeno zbog nadolazećih promena u srednjoj školi, ali istovremeno i zabrinuto zbog novih izazova koji ih čekaju. Očekivanja od njihovih roditelja, učitelja i vršnjaka mogu dodatno povećati pritisak.


Devojke
 

Emotivno, ovo razdoblje je ispunjeno nesigurnošću i potrebom za samopotvrđivanjem. Misli im okupiraju budući ciljevi, želje i interesovanja, što utiče na formiranje samopouzdanja u tim osetljivim godinama. Mnogi od njih su u potrazi za svojim identitetom, pa dolazi do eksperimentisanja sa različitim društvenim ulogama i ponašanjima. Roditeljska podrška u ovom periodu igra najveću ulogu. Važno je uspostaviti otvorenu komunikaciju i pružiti im prostor za izražavanje misli i osećanja, bez pritiska ili prevelike kontrole.

Stručno gledano, psiholozi će vas usmeriti kako da im se pruži podrška u razvijanju emocionalnih veština, kao što su upravljanje stresom, put do balansa, razvijanje samopouzdanja i izgradnja zdravih međuljudskih odnosa. Paralelno sa tim, treba pratiti njihov školski uspeh i socijalni razvoj, kako bi se prepoznali potencijalni problemi ili izazovi sa kojima se suočavaju.

U suštini, period pri kraju osnovne škole je verovatno jedan od najturbulentnijih u odrastanju, ali i transformišuć za tinejdžere. Nemojte se ustručavati da potražite i stručnu pomoć ukoliko niste sigurni na koji način treba razgovarati sa detetom.


Rolerkoster emocija


Ovaj period će biti ispunjen različitim emocijama i pitanjima, kako za vaše dete, tako i za vas kao roditelje i pripremite se da će biti teško doskočiti stresu. Prvo i najvažnije, dete će prolaziti kroz različite emotivne faze. Najviše će biti uzbuđeno zbog novih izazova koje donosi kraj osnovne, a odabir srednje škole, ali istovremeno može osećati i strah ili zabrinutost. Biti tu za njega i pokazati razumevanje za njegove emocije najbitnije je za izgradnju poverenja.

Kada započinjete razgovor sa svojim tinejdžerom, pristupite temi sa poštovanjem prema njegovim osećanjima. Na primer, možete reći: "Znam da ti je ovo važan trenutak, kako se osećaš povodom završetka osnovne škole (ili prelaska u srednju školu)?" Otvorena i direktna pitanja pomažu detetu da izrazi svoje misli bez pritiska.


Knjige
 

Budite spremni da slušate aktivno. To znači posvećivati pažnju onome što vaš tinejdžer govori, bez prekidanja ili osuđivanja. Na taj način, pokazujete da cenite njegovo mišljenje i da ste tu da ga podržite u procesu donošenja važnih odluka.

Kada govorite o izazovima koje može očekivati u osmom razredu, možete koristiti konkretne primere iz svojih iskustava ili iskustava drugih tinejdžera koje poznajete. Na primer, možete podeliti: "Sećam se kada sam ja išao/la u 8. razred, bilo je teško prilagoditi se novom rasporedu, udžbenici su bili potpuno drugačiji, ali sam se pripremio/la na vreme i sve je bilo lakše." Štaviše, zajedno sa detetom možete proći koz školski materijal, gradivo, uključiti ga u nabavku udžbenika. Ako želite da saznate više o udžbenicima za osmi razred, pogledajte ih ovde...

Dozvolite detetu neka postavlja pitanja i istražuje svoje mogućnosti. Možete ga podsticati rečima: "Kako se ti osećaš povodom odabira predmeta? Da li želiš da zajedno istražimo opcije koje su ti dostupne?"

Na kraju, podsetite dete da je normalno osećati se zbunjeno ili nesigurno tokom ovog perioda.


Praktični saveti za lakši prolazak kroz 8. razred


Pre svega, napravite plan za raspust, uživanje, putovanja na more, kako biste maksimalno iskoristili slobodno vreme. Za sve što dolazi u narednim danima, potreban je odmor i opuštenost, a morska voda će vam pomoći u tome. Tek onda uzmite u obzir naredne redove.

Zajedno porazgovarajte o detetovim interesovanjima, jakim stranama i onom čime želi da se bavi u životu. Biće lakše da odmah na početku školske godine jasnije sagledate koje srednje škole su vam potencijalno najbolje.

Počnite da istražujete različite srednje škole i programe koje nude. Razgovarajte sa starijim učenicima, nastavnicima i roditeljima kako biste dobili bolji uvid u svaku školu.

Iskoristite mogućnost razgovora sa školskim psiholozima i pedagozima koji imaju detaljne informacije o srednjim školama i programima koji odgovaraju detetovim željama i potrebama.

Pojačano pratite školski uspeh u 8. razredu, jer se dete tada opusti poneseno okruženjem. Radite na jačanju njegovih veština u oblastima koje su izazovne i tražite dodatnu pomoć ako je potrebno. Trebalo bi da zna da srednja škola zahteva više posvećenosti u učenju.


Patike
 

Ako je potrebno, planirajte i pripremite se za bilo kakve testove, završna polaganja ili prijemne ispite koje treba položiti prilikom apliciranja za srednje škole.

Kada je to moguće, posetite otvorena vrata srednjih škola koje dete interesuju. Ovo će vam omogućiti da bolje upoznate atmosferu škole i postavite direktno pitanja koja vas zanimaju.

Donesite zajedničku odluku o srednjoj školi na osnovu informacija koje ste prikupili i detetovih ličnih preferencija. Uostalom, ono treba da se oseća sigurno i motivisano izborom koji napravi.

Kome je teže u ovom razdoblju, roditeljima ili deci? Odgovor nije jednostavan i krije se u mešavini emocija sa obe strane. Možda nije jednostavno setiti se perioda kada ste vi prolazili isto, ali posmatrajte to iz pozicije u kojoj se trenutno nalazite. Završili ste osnovnu školu, upisali srednju i, najvažnije, preživeli. Svom detetu želite najbolje, a najviše da bude srećno. Budite podrška, rame za plakanje, prijatelj kada je potrebno. To će biti sasvim dovoljno.

Slike:

 


Autorski tekst: Srbijanka Stanković


Dodajte komentar