SrbijaSpace logo

Kako da postanete dobar akvarista

 

Kako da postanete dobar akvarista

Da biste postali dobar akvarista, potrebno je vreme, trud ali i sasvim pristojna finansijska sredstva ako želite da budete ponosni na svoj akvarijum. Elem ni sam to nisam znao kada sam pre nekoliko meseci izrazio želju da bih za rođendan voleo da imam akvarijum u stanu.

Prvo što morate da odaberete je veličina samog akvarijuma, hranljive podloge, poneka dekoracija, biljke i naravno ribice koje dolaze na samom kraju iako svi pomisle da se ribice odmah puštaju da uživaju u novom okruženju.

Vrlo brzo sam doneo odluku da će u mom slučaju to biti nano akvarijum, odnosno akvarijum manje litraže sa mnoštvom zanimljivih biljaka koje treba posaditi, uzgajati i voditi računa o njima. Sve je to išlo relativno jednostavno mada moram priznati da je posao poprilično pipav, tako da ljudima slabijih živaca ili nestrpljivima ovo može da deluje kao popriličan napor i obaveza što akvarijum nikako ne sme da bude.


Akvarijum
 

Sve je to u mom slučaju išlo postepeno, smireno dok posle kratkog vremena, iako sam sledio instrukcije jako iskusnih ljudi iz ove branše, nisam primetio da voda u kojoj se nalazi moj mikro svet i nije baš čista i bistra. Danonoćna istraživanja putem interneta, saveti, forumi nisu baš dali neke posebno vidljive rezultate.

Kupovao sam flaše vode po prodavnicama, probao razne varijante ali posle par dana priča je ponovo bila na početku. Mutna voda, ribice jedva vidljive a biljni svet je izgledao kao da sam formirao močvaru. Da ne pominjem neprijatan miris koji se i pored dobrog filtera i kvalitetne pumpe širio prostorijom.

Nisam odustajao jer sam znao šta želim i u tom smislu sam tražio rešenje. A rešenje za čistu vodu mi je bilo tu, ispred mene, na samo par koraka od samog akvarijuma. Doduše, na forumima su mi  saborci akvaristi govorili da prečišćena voda i nije baš najsrećniji izbor prilikom formiranja akvarijuma, tzv. cikliranje.

Akvarijum


Odlučio sam se na varijantu sve ili ništa te ako nešto i pogrešno uradim, kriviću za nesrećnu sudbinu ribica samo sebe. Postojeću vodu sam izvukao, polako dodao istu količinu i rekao sebi da ako ovo ne uspe, ozbiljno pozabaviti činjenicom da li ovo treba da bude moj hobi ili ne.

Legao sam u krevet sa strepnjom jer bi mi zaista bilo žao da nešto što zaista može da bude uživanje postane noćna mora. S obzirom da ne odustajem tako lako sa nestrpljenjem sam očekivao jutro.

Prvi jutarnji zraci su obasjali sobu a ja sam ugledao prvog dana nešto što nisam viđao u proteklom periodu. Voda je bila bistra kao da je nije ni bilo u akvarijumu. Morao sam da budem strpljiv jer je u pitanju bio tek prvi dan. Međutim, kako je vreme prolazilo, akvarijum je ostajao potpuno čist kao i prvog dana. Bio sam srećan i često sam na forumima i društvenim mrežama najiskrenije delio svoje iskustvo.

Danas, nekoliko meseci posle početničkih muka, brige i nerviranja mogu da priznam da sam u potpunosti zadovoljan, srećan i ponosan što kvalitet vode i estetski izgled mog akvarijuma može da se meri sa izuzetno iskusnim akvaristima o čemu svedoče i brojne pohvale na pomenutim forumima.

Kako bih i Vama, koji čitate ovo dočarao da je sve tačno objavljujem slike svog malog vodenog sveta.

 


Autorski tekst: sobek72


Dodajte komentar