SrbijaSpace logo

Kako da ubrzate rad iPhone: 8 malo poznatih trikova

 

Kako da ubrzate rad iPhone: 8 malo poznatih trikova


Da li ste primetili da vaš iPhone u poslednje vreme radi sporije? Pre nego što požurite da kupite novi, poslušajte ove savete i uz pomoć njih pokušajte da ubrzate rad vašeg mobilnog telefona!

Svaki pametni telefon, a pogotovo stariji modeli, pre ili kasnije počne da rade sporije. Međutim, to nije uvek signal da se morate odreći svog ljubimca. Postoje jednostavni načini da i dosta stari modeli poput iPhone 7 ili čak iPhone 6 rade brže. Zapravo, ovi jednostavni trikovi mogu biti od pomoći kada je u pitanju bilo koja verzija iPhone-a i bilo koji iOS.

U većini slučajeva, neki od ovih koraka rešiće problem, ali ukoliko vam ipak ni posle svih pokušaja ne uspe da ubrzate rad, jedino vam preostaje provera ispravnosti vašeg iPhone uređaja, koju je najbolje uraditi u ovlašćenom servisu. Serviseri će otkloniti svaki eventualni kvar, ili će vas jednostavno posavetovati da nabavite nov uređaj.

U svakom slučaju, ako ste primetili nepravilnosti u radu vašeg iPhone-a, evo šta sve možete pokušati sami.


#1 Restartujte telefon


Prvi i najjednostavniji korak je restartovanje, odnosno ponovo pokretanje. Ako vaš telefon blokira ili isuviše dugo čekate kako bi odgovorio na neku komandu koju ste mu zadali, pritisnite i zadržite bočno dugme zajedno sa bilo kojim tasterom za jačinu zvuka (povećavanje ili smanjenje zvuka). Na ekranu će se pojaviti klizač koji treba prevući sa leva na desno i vaš uređej će se isključiti.

Nakon 30 sekundi ponovo uključite iPhone i sačekajte dok se ne pojavi Apple logo. Ovakvo osvežavanje sistema može automatski ispraviti neke greške koje predstavljaju uzrok sporijeg rada vašeg mobilnog telefona.


#2 Isključite nepotrebne aplikacije


Većina iPhone telefona može vrlo uspešno da obavlja više zadataka istovremeno. Međutim, ako u isto vreme njegove resurse koristi veći broj aplikacija ili par njih koje su zahtevnije, poput aplikacija za uređivanje fotografija, video zapisa ili video igrica, vaš telefon može prilično usporiti sa radom.

Ovo se posebno primećuje kada su u pitanju stariji modeli koji možda nemaju dovoljno memorije ili imaju neke druge slabije karakteristike. Ako vam se ovo dogodi, jednostavno zatvorite sve apliakcije koje ne koristite a koje rade u pozadini i odmah ćete videti da li će se na taj način ubrzati rad vašeg mobilnog uređaja.


iPhone covek
 

Kako biste zatvorili aplikacije koje rade u pozadini na novijim modelima kao što su iPhone 12, 12 mini, 11Pro, X i XR potrebno je prevučete po ekranu odozdo naviše i zadržite dok se ne pokaže nov interfejs sa više opcija. Kada ste to uradili možete prevlačenjem preko ekrana levo ili desno videti koje aplikacije rade u pozadini. Odaberite sve suvišne aplikacije koje želite da zatvorite i jednostavno ih odbacite prevlačenjem po ekranu naviše.

Kada je u pitanju iPhone SE 2020, iPhone 8 ili stariji modeli potrebno je da dva puta kliknete na Home dugme kako bi vam se na ekranu prikazale aplikacije koje rade. Nakon što odaberete onu koju želite da stopirate i jednostavno je isključite prevlačenjem ekrana odozdo naviše.


#3 Očistite RAM


RAM je jedan od najvažnijih delova hardvera na vašem iPhone-u, koji omogućava da uređaj radi bez problema. Ako mislite da je vaš iPhone spor ili da su mu se smanjile performanse u odnosu na vreme kada ste ga kupili, vreme je da očistite RAM memoriju i na taj način ubrzate svoj uređaj.

Na novijim uređajima poput iPhone 12 mini, 12Pro, 11Pro Max, iPhone XR, X, iPhone SE 2020 i iPhone 8 i 8 Plus, RAM memoriju možete resetovati ili očistiti pomoću AssistiveTouch. Evo kako da to uradite:

  • Kliknete na Settings na vašem uređaju
  • odaberete opciju Accessibility
  • kliknete na Touch pa na polje AssistiveTouch. Aktivirajte ovu opciju koja prethodno nije bila aktivirana.
  • Zatim se vratite nazad na Settings i kliknete na General a onda na Shut Down.
  • Nakon ovog postupka, jednom kliknite na opciju AssistiveTouch
  • Na kraju pritisnite i zadržaite dugme Home u Assistive Touch opciji. Držite ga tako dok ekran ne zatreperi, pustite i vratite se na zaključan ekran.  


Na ovaj način RAM memorija vašeg pametnog telefona je uspešno očišćena.

Na nešto starijim iPhone uređajima, brisanje RAM-a je još jednostavnije i ne zahteva AssistiveTouch opciju. Na primer, za iPhone 7 i 7 Plus, SE i 6s, 6s Plus, 6 i 6 Plus potrebno je jednostavno da zadržite taster za uključivanje/isključivanje dok se na ekranu ne pojavi opcija Slide to power off. Pustite taster za uključivanje/isključivanje i zadržite dugme Home oko 5 sekundi. Nakon nekoliko sekundi, prazan displej će zatreperiti, što znači da ste uspešno očistili RAM memoriju.


#4 Ažurirajte operativni sistem


Ažuriranje operativnog sistema može rešiti mnoge probleme na vašem pametnom telefonu. Da li imate poslednju verziju iOS-a možete poroveriti tako što ćete otići na Settings pa na General i na kraju na Software Update.

Kad god je novo ažuriranje dostupno treba ga prihvatiti. Redovnim ažuriranjem iOS-a popravljaju se bezbednosni rizici koji su pronađeni u prethodnoj verziji, često se uvode nove funkcije i ispravljaju greške iz prethodne verzije. Nakon ažuriranja koje ne traje dugo, može se dogoditi da na kratak vremenski period padnu performanse vašeg iPhone-a i da se baterija brže troši, ali ne brinite, vrlo brzo sve će se vratiti u normalu. Naravno, to zavisi od starosti modela, brzine uređaja i protoka na mreži.


#5 Isključite opcije koje vaš telefon koristi a nisu vam neophodne, poput lokacije


Određeni procesi poput osvežavanja aplikacija koje rade u pozadini, lokacije i slično, troše puno resursa i značajno mogu usporiti rad vašeg uređaja. Kako biste ubrzali vaš iPhone preporučujemo da ih isključite.

To možete uraditi tako što ćete otići u Settings pa na General. Zatim kliknite na opciju Background App Refresh pa na karticu Background App Refresh i na kraju čekirajte opciju Off.

Ako želite da isključite i opciju lokacije, postupak je sledeći: Settings – Privacy – Location Services. Prevučete klizeće dugme na levu stranu kako biste isključili lokaciju i pojaviće se poruka da je servis lociranja isključen za sve aplikacije.


#6 Isključite Reduce Motion na svom iPhone aparatu


Animirani vizuelni efekti koje podržava iOS su odlični, ali isto tako troše i puno dragocenih resursa. Zato ako vaš mobilni telefon kasni sa odazivanjem na komandu, onda je dobra ideja da isključite vizuelne efekte koji jednostano “jedu” resurse vašeg uređaja.

To ćete uraditi tako što odete na Settings a zatim Accessibility (kada je u pitanju iOS 12 i raniji operativni sistemi na iPhone telefonima, odnosno na General pa na Accessibility za modele sa novijim iOS-om). Nakon toga kliknite na Motion a zatim na opciju Reduce motion i povucite klizeće dugme u levu stranu kako biste isključili ovu opciju.


#7 Rasteretite prostor za skladištenje - oslobodite se velikih fajlova


Ako nijedan od prethodno navedenih koraka ne pomogne i ne ubrza rad vašeg iPhone-a, moguće je da je prostor za skladištenje podataka (fotografija, video zapisa ili audio snimaka) pun. U tom slučaju snimke i fotografije koje želite da čuvate prebacite na vaš računar, a zatim ih izbrišite iz memorije telefona.


Mobilni telefoni
 

Ako želite da proverite koliko skladišnog prostora je slobodno idite na Settings - zatim na karticu General, pa nakon toga kliknite na iPhone Storage. Preporučujemo vam da se rešite aplikacija koje vam više nisu potrebne i očistite velike fajlove poput video zapisa, fotografija i muzike. Ovo bi bilo dobro da uradite i ako vaš telefon ne koči a ipak je ostalo malo slobodne skladišne memorije.


#8 Vratite uređaj na fabrička podešavanja


Vaš telefon još uvek ne radi brže nego što je radio? Poslednje, pre nego ga odnesete u servis je pokušaj vraćanja na fabrička podešavanja. Imajte na umu da će ovo izbrisati sve fajlove i vratiti uređaj na stanje kao kada ste ga kupili. Zato, pre nego što ovo učinite obavezno napravite rezervnu kopiju.

Vraćanje na fabrička podeđavanja na iPhone-u možete uraditi tako što ćete pratiti putanju Settings - General -  Reset - Erase All Content and Settings. Zatim ćete morati da unesete svoj Apple ID i lozinku (password) kako biste potvrdili, odnosno kompletirali proces. Nakon ovoga vaš pametni telefon će biti vraćen na fabrička podešavanja i prikazaće vam se ekran koji ste videli prvi put kada ste kupili uređaj.

U slučaju da ništa od ovih saveta ne pomogne i da vaš iPhone i dalje radi sporo, odnesite uređaj na servis mobilih telefona.

 

 


Preuzeto sa:


Komentari (1)

a harmony huawei?

za iste pare kupis 3 harmony huawei telefona sa slicnim karakteristikama i brojem godina podrske

(Dobar) 0
(Slab) 0
31-Aug-21 09:21:30 AMDodajte komentar