SrbijaSpace logo

Kako do učešća u nagradnim konkursima

 

Kako do učešća u nagradnim konkursima

Koliko puta ste bili kreativni i napisali nešto što vam se dopalo i čime ste bili zadovoljni, ali se niste usudili da to podelite sa drugima? Neretko takva dela ostaju skrivena od očiju javnosti i čekaju svetlost dana. Možda bi neki od nagradnih konkursa za razna takmičenja bili podstrek za njihovo objavljivanje. U nastavku pročitajte kako doći do učešća u nagradnim konkursima i šta oni mogu predstavljati za vas.

Ako ste među onima kojima ne manjkaju ideje, ne možete da živite bez kreativnog stvaranja, stalno nešto zapisujete, crtate, fotografišete, onda je ovaj tekst pisan za vas. Možete stvoriti vrhunsko delo, ali ako ga ne objavite i svet ne čuje za njega, isto je kao da ga uopšte i nemate. Uostalom, nije dovoljno da pišete samo za sebe. Težite ka njegovom objavljivanju, a ne skrivanju u svesci, fioci ili folderu na laptopu.

 

Osmelite se na objavljivanje

 

Ukoliko pišete na srpskom jeziku, savetujemo vam da potražite domaće konkurse koji su raspisani za dela kakva su vaša. Možete napisati i novo delo na određenu temu koja se traži u opisu konkursa. Postoji dosta raspisanih i inostranih konkursa za razne vrste tekstova, eseja, priča, pesama… Međutim, potrebno je da delo koje šaljete bude prevedeno na neki od jezika kao što su engleski, nemački, španski, ruski…


Konkursi
 

Ne dozvolite da prepreka između dela koje ste stvorili i konkursa na koji želite da konkurišete bude jezik. Prevedite ono što ste napisali i pošaljite na konkurs. Ukoliko ne znate jezik ili niste sigurni da li ćete dobro prevesti svoj stvaralački opus, potražite pomoć u vidu usluge prevođenja. U ovakvim slučajevima, sigurnije je angažovati stručnjake koji će svoj posao prevođenja odraditi bez premca i pripremiti vaše delo za dalje slanje, nego da sami prevodite. Ovim ćete ubrzati ceo proces, ali i rešiti problem nestručnog prevođenja dela u originalu.

 

Gde naći nagradne konkurse

 

Nagradni konkursi za razna takmičenja mogu se naći prvenstveno na internetu, na raznim portalima koji objavljuju različite vrste konkursa, na portalima organizatora koji su raspisali određeni konkurs, kao i na društvenim mrežama. Neretko se informacije o konkursima objavljuju u pojedinim televizijskim emisijama, radijskom programu ili štampi. Dovoljno je da pratite i budete informisani.


Konkursi
 

Na internetu možete naći gomilu raznih konkursa u vezi sa onim čime se bavite. Potrebno je da samo malo istražite i naći ćete konkurse za poeziju, prozu, eseje, fotografiju, film, istraživačke radove ili ono čime se baš vi bavite. To može biti vaš hobi ili posao od koga živite i zarađujete i tematika koju poznajete. Nagradni konkursi mogu biti raspisani za one koje se profesionalno bave određenom oblašću ili za one koji se time bave amaterski. Važno je da radite ono što volite i pokažete svetu svoju kreativnost.

Ukucajte u pretraživaču ključne reči kao što je recimo “konkurs za fotografiju 2021” i pretraživač će vam izbaciti najnovije konkurse. Takođe, zapratite i neke od stranica na društvenim mrežama koje objavljuju nagradene konkurse.

Neki od portala na kojima možete pronaći raspisane nagradne konkurse su:

http://www.artmagazin.info/

https://konkursiregiona.net/

https://mladiinfo.me/

http://new.fotoss.org/

https://www.najstudent.com/


Pri raspisivanju konkursa, organizator vodi računa o uslovima konkursa, kao i o poštovanju postavljenog roka. Neretko organizator produži prethodno postavljeni rok, tako da oni koji nisu imali vremena da se prijave, zaboravili su da to učine ili nisu videli konkurs,  imaju šansu da pošalju i svoja dela.


Konkursi nagradni
 

Često su nagrade konkursa različite. Mogu biti novčane,  ili u vidu raznih poklona, vaučera, putovanja, zahvalnica, pehara.

Ne treba da vas brine činjenica da to što šaljete radite iz hobija. Često i takve vrste hobija prepastaju u poslove kojima ljudi kasnije nastavljaju da se bave.

Nepisano pravilo je da nakon dobijenih nagrada i priznanja za ono što su radili, umetnici koji nisu imali dovoljno samopouzdanja polako ostavljaju svoje dotadašnje redovne poslove i počinju da se profesionalno bave određenom vrstom umetnosti.

 

Delite informacije sa drugima

 

Ukoliko znate i nekoga ko je kreativan, a nedovoljno smeo da svoje radove podeli sa drugima, javite mu za konkurse na koje naiđete. Možda će ga baš neki od takvih konkursa ohrabriti da svoja dela iznese u javnost, kako bi se čulo za njega i njegovu kreativnost.

I da zaključimo, dosta je raspisanih domaćih i inostranih konkursa, na srpskom, engleskom ili nekom drugom jeziku iz različitih oblasti umetnosti. Na vama je da se osmelite, konkurišete i sačekate objavljivanje rezultata. Ne zaboravite da se svaki rad isplati, da svako vredno delo vredi podeliti sa drugima i da je važno da pokušite da ga učinite javnim, kako bi ono zaista postojalo.

Srećno u narednim nagradnim konkursima.

 

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar