SrbijaSpace logo

Kako doskočiti stresu koga živimo svaki dan

 

Kako doskočiti stresu koga živimo svaki dan


Sigurno ste bar jednom bili u prilici da onako, dok čekate u nekom redu, što je kod nas česta pojava, uhvatite sebe kako posmatrate ljude oko vas. Široka lepeza raspoloženja, zar ne?

Dok su:

  • jedni u žurbi
  • drugi, nervozni,
  • treći vam ulivaju optimizam nasmejanim izrazom lica.


Svako od tih lica ima neku svoju priču koju komunicira sa okolinom, a da nije ni svesno toga. U moru takvih priča, sve češće viđamo aktere zabrinutih izraza lica. I dok se pitamo šta im se desilo, obično dobijamo odgovor – život im se desio.

Da ne mračimo, ali pravi je izazov u današnje vreme naći način i doskočiti stresu koji nas okružuje. Stručnjaci kažu da je stres način na koji organizam deluje kako bi prihvatio neku novonastalu neprijatnu situaciju. A taj način se ispoljava se napadima panike, tuge, agresije, velikim skokovima adrenlina, uzbuđenjem i teskobom. To nas navodi na zaključak da smo toliko izloženi neprijatnim situacijama, da je naš organizam našao način kako da im se odupre i kreirao stres. Čini se da smo baš u problemu, je l’ da?

Iako predstavlja odbrandbeni mehanizam, ukoliko smo stalno izloženi stresnim situacjama, to može biti veoma opasno.

U moru stresnih situacija, na skali stresa, najstresnije su sledeće situacije.


Trajni gubitci su najveći gubitci


Složićete se da su gubitci bolni, ali postoje i oni pravi gubitci sa kojima se gotovo niko ne može lako pomiriti. Smrt, sama po sebi je nepoznanica, strašna i opaka, koja izaziva najteža osećanja.

Lek za ovaj stres: emocije moraju da se iskažu. Svako zadržavanje je pogubno za organizam. Pričanje sa bliskim ljudima, deljenje tuge i iskustava, rad i zaokupljivanje misli su neki od lekovitih saveta. Naravno, ukoliko osoba ne može sama da se izbori sa gubitkom, najbolje je potražiti stručnu pomoć. Bol i tuga moraju da se isplaču i odboluju, a za to je potrebno i neko vreme.


Od ljubavi do mržnje linija je .... stresna


Razvod je drugi na skali stresnih situacija i to je, nažalost, i razumljivo. Svuda gde ima puno emocija, ima puno i vatre, ali i rata. Dodatna otežavajuća okolnost je što su i, u većini slučajeva, i deca su upletena u celu priču. Međutim, ako brak postane leglo straha, nerazumevanja i nepoštovanja, razvod, iako veoma bolan i stresa, pravo je rešenje.


Zena

https://www.pexels.com/photo/man-in-brown-coat-and-gray-backpack-posing-for-a-photo-837358/


Lek:  razgovarajte sa decom, ne koristite teške reči o drugom roditelju, ispoljavajte emocije. Imate pravo da budete i tužni i srećni i razočarani i uplašeni. Imate pravo, baš kao što imate pravo na mir, ljubav i novu šansu. Život neće stati. Naprotiv, krenuće novim tokom. A, možda baš ta novina je vama potrebna.


Ćuti, dobro je. Da li je?


Pritisak na poslu postao je nekako nešto što se podrazumeva, nije li tako? Dok neko kuka na lošeg i neozbiljnog radnika, drugi se plaše šefa, trećima je mala plata, a četvrti pate od targeta i manjka slobodnog vremena. Ako ste baksuz, onda verovatno imate više ovih, ne baš prijatnih situacija.

Stres na poslu je naša realnost. I bez obzira u kom ste statusu, zaposleni ili šef, stres vam je svakodnevni kolega. Istina, ima ljudi koji uživaju na svom poslu i oni su pravi srećnici. Znate li to dragi srećkovići?

Lek: ukoliko imate puno posla, a i šef vam je mnogo zahtevan, probajte da se dobro organizujete, jer to vam je pola posla. Ako je situacija takva da vi dajete svoj maksimum, a druga strana to ne zna da prepozna i ceni, znate šta vam je činiti. Polako tražite drugi posao. Istina, postoji i stres od novog posla, ali svakako je manji od konstantnog stresa i loših međuljudskih odnosa. Novi posao nije garant da će vam biti bolje. Tačno, ali će vas naučiti da tražite dok ne nađete posao za vas. Jer, znate, prošla su vremena na relaciji jedna firma - penzija.


Sunce tuđeg neba, neće vas grijat ....


Neće. Istina. Ali će vam možda pružti ono što baš vama treba, uređen sistem i odgovarajuću finansijsku sigurnost. Međutim, složićete se da nije baš lako doneti odluku, ostaviti sve svoje i krenuti u novi svet „preko bare“. Nije lako. Stres koji selidba može proizvesti uopšte nije naivan. Jasno vam je da je odlazak “preko grane“ daleko veći zalogaj i stres. Mada, svaka promena sredine, pa i ona iz mesta u mesto, zna biti veoma neugodna.


Selidba utovar u kamion

https://www.freepik.com/free-photo/man-loading-packages_8973089.htm#query=moving%20van&position=7&from_view=search&track=ais&uuid=4b519bd2-0987-4a7c-b124-d9a2ac420d29


Lek: dobro razmislite zašto menjate mesto boravka. Kakav cilj imate, šta očekujete? Samo su neka od pitanje koje morate sebi postaviti. Kada znate odgovor, a nemate nelagodnost u stomaku, istina manja doza nelagodnosti je poželjna i korisna, budite sigurni da ste na dobrom putu.

Imate jedan žvot i ne treba da gubite vreme. Kada se izrazgovarate sa sobom, krenite u dobru organizaciju. Za početak pronađite profesionalnu službu za međunarodnu selidbu i ne dozvolite sebi da vas tehničke stvari dodatno opterećuju i stresiraju. A emocije? E pa, sa njima ćete morati sami da se pozabavite. Ili možda da porazgovarate sa najboljim drugom, kumom, bratom, roditeljima. A, tu su i stručna lica, imaju iskustva, a to im je i posao. Nije li tako?

Sa stresom nikad’ kraja

Možda ne zvuči baš obećavajuće, ali je korisno. A znate li zašto? Zato, što stres možete naći na svakom koraku. Skočila struja, nastupila ekonomska kriza, nestabilna politička situacija – trajno stanje, upis u srednju školu, prjemni za faks,... Slobodno nastavite niz.

Stres je naša realnost i mi mu ne možemo pobeći. Ne budite deprimirani. Znate kako kaže Duško Dugouško „Ako ne možeš da ih pobediš, pridruži im se.“

U celoj priči sa stresom jedno je važno da znate.  Sa stresom se ne možete boriti. Nepobediv je. Ali, možete naći način kako da mu doskočite, odnosno kako da promenite vašu reakciju na stres. I, eto ga. Potpuno nova percepcija života. Sve je do nas. Kada shvatimo da imamo samo jedan život i da je važno da boravimo u prirodi, da volimo, da plešemo i smejemo se, videćete biće ovo jedan potpuno novi i bolji svet za život.


Devojka sa osmehom

https://www.freepik.com/free-ai-image/medium-shot-woman-having-fun-outdoors_62435137.htm#query=happy&position=1&from_view=search&track=sph&uuid=9a1eb973-e10a-4d9f-83ee-9cadbe73ddbc 


Pa, hoćemo li u život širom otvorenih očiju, velikog osmeha i čistog srca? Šta kažete? Vidimo li se sa one, lepše strane života? Vreme je. Trebalo bi živeti, pa ako već treba, onda neka bude kako valja.

 


Autorski tekst: Snežana Trtica Graovac


Komentari (1)

Lana

Dobro kad je barem januar prosao, a evo ga danas i Sunce, odmah je sve nekako lakse :)

(Dobar) 0
(Slab) 0
03-Feb-24 12:24:35 PMDodajte komentar