SrbijaSpace logo

Kako koristiti psihologiju boja u dizajnu enterijera

 

Kako koristiti psihologiju boja u dizajnu enterijera

Jeste li znali da boje koje koristite pri uređenju svog doma, imaju direktan uticaj na vaše emocije? Kako psihologija boja sugeriše, boje imaju moć da utiču na vašu produktivnost, raspoloženje, nivo energije, ali i samopoštovanje. Ona ima široku primenu u umetnosti, grafičkom dizajnu i marketingu, kako bi se kod potrošača izazvala spacifična osećanja. A kako koristiti psihologiju boja u dizajnu enterijera, pokušaćemo da objasnimo u ovom tekstu.

Kada je estetski deo u pitanju, psihologija boja je kamen temeljac u dizajnu enterijera. A kako boje utiču na vaše raspoloženje i kako korišćenje boja u vašem domu može stvoriti atmosferu svake prostorije, objasnićemo postupno, obrađujući svaku od njih. Pa, da krenemo...

# Crvena boja

Crvena je jedna od najmoćnijih nijansi u psihologiji boja. Boja vatre, dakle strasti, uzbuđenja i ambicije. Njena sposobnost da pokrene energiju čini je idealnom opcijom za prostore koje koriste kreativni ljudi poput kancelarija i studija. Osim toga, poznato je da crvena boja pojačava apetit, pa se zbog toga često koristi u restoranima. U kućnim uslovima, može se upotrebiti za kuhinju ili trpezariju.

Upravo zbog toga što je crvena povezana sa visokom energijom, treba je izbegavati u delovima vašeg doma u kojima se opuštate, poput spavaće sobe, kupatila i dnevnog boravka. Kao akcenat, ova moćna boja će nesumnjivo biti pun pogodak, gde god da je upotrebite.

# Narandžasta boja

U psihologiji boja, narandžasta donosi zabavu, energiju i entuzijazam. Zbog svoje svetle i prodorne vibracije, ova boja povećava nivo energije i podstiče kreativnost. Kako neke studije pokazuju, narandžasta boja stimuliše fizičke efekte kao što su pojačan osećaj aktivnosti, želja za socijalizacijom, povećano snabdevanje mozga kiseonikom, i pojačan osećaj radosti.

Odlična je za kućne teretane, i prostore u kojima želite da dobijete energiju i samopouzdanje. A ako vam korišćenje čiste i jake narandžaste boje u enterijeru može delovati napadno, mekše nijanse poput boje breskve ili kajsije biće prijatnije i lakše za uklapanje u prostor.

# Žuta boja

Žuta je jedna od najradosnijih i najživljih boja, koja daje osećaj sreće i optimizma, ali se ne smatra opuštajućom. Nešto kao prethodne dve, crvena i narandžasta, i žuta je stimulativna boja, koja podiže nivo energije, zbog čega je idealna za najprometnije delove vašeg doma kao što su kuhinja i dnevna soba.

Preporučujemo da je koristite dozirano, jer žuta boja u enterijeru može delovati nadmoćno. Zbog toga je savršena za akcente, u osnovnoj ili zlatnoj nijansi. Zlatna i boja senfa su poslednjih godina veoma popularne, a koriste se da bi se u prostor unela lagana razigranost. Dakle, koristite je pažljivo, samo kao akcenat, i ne preterujte.

# Zelena boja

Zelena boja doprinosi osećaju ravnoteže, rasta i obnavljanja. Zbog povezivanja sa prirodom, zelena boja nudi organski element koji može udahnuti život čak i industrijskim i urbanim prostorima, u kojima dominira beton. Sve nijanse zelene boje podstiču atmosferu ravnoteže i spokoja, ali različite nijanse donose različita raspoloženja i osećanja.

Duboke nijanse, kao što je smaragdno zelena, ili boja lišća, mogu dati intenzitet i eleganciju prostoru, što ih čini dobrim izborom za spavaću sobu, kao i kućnu kancelariju. A one mekše nijanse, poput kivi zelene, mogu se koristiti u svim delovima vašeg doma. Odlično izgledaju na zidovima, a ako želite da prostoru date dubinu, poigrajte se malo slojevima različitih tonova.

# Plava boja

Znate onaj spokojan osećaj kad sedite na plaži i gledate u morsko plavetnilo? E, takav, umirujući efekat daje plava boja u enterijeru vašeg doma. Dakle, plava je povezana sa osećajem spokoja i neutralnosti, i jedna je od najtemeljnije proučavanih nijansi u psihologiji boja, upravo zbog njenog snažnog uticaja na emocije i mentalno blagostanje. Plava je i boja koja izaziva osećaj zajedništva i povezanosti, zbog čega se toliko koristi na platformama društvenih mreža, i internet sajtovima.

Idealna je za kupatila, zajedničke dnevne prostore i spavaće sobe, a može se koristiti i svuda gde vam je potreban osećaj opuštanja. Dublje nijanse poput teget i kraljevsko plave deluju muževnije, dok su nebeskopava i tirkizna boje ženstvenosti. Plava se lako uključuje u bilo koju šemu, tako da je možete slobodno koristiti u raznim prostorijama vašeg doma.

# Ljubičasta boja

Ljubičasta je moćna, kraljevska boja koja izaziva čitav niz emocija, mada je nedovoljno korićena nijansa u dizajnu enteriera. Razvija osećaj kreativnosti, dubine i inspiracije, pa zato dobro funkcionište u studijima, kućnim kancelarijama, zanatskim radionicama i umetničkim prostorima.

Zbog svoje istorijske povezanosti sa plemstvom, u tamnijim nijansama, ljubičasta boja može učiniti prostor luksuznijim i sofisticiranijim. Duboke nijanse, poput boje šljive, prostoru dodaju senzualnost i mesterioznost, čineći ga idealnim za spavaće sobe, igraonice za decu i toaletne prostore. Kombinujte svetlije i tamnije nijanse ljubičaste, da biste stvorili osećaj mekoće i razigranosti u tim prostorijama.

# Roze ili pink

Roze je urođena ženstvena nijansa, koja predstavlja ljubav i nežnost. Zbog svoje svestranosti, postala je jedna od najpopularnijih boja u dizajnu enterijera. Nijanse ruže i flaminga, odmah unose svetlost u prostoriju, naročito kada je adekvatno osvetljena, dodajući joj ženstvenost, dok se dublje nijanse poput fuksije mogu koristiti kao blještave boje koje dodaju maksimalistički dizajn.

Boje korala i lososa mogu biti rodno neutralne. Nude istu osvetljenost, ali nisu previše jake. Ako želite da podignete svoju šemu dizajna, pokušajte da koristite jedinstvene teksture, šare i kombinacije različitih tonova.

# Bela boja

Bela je boja čistoće, čistote i nevinosti, i najsvestranija od svih boja koje se koriste u dizajnu enterijera. Ona je najčešća boja minimalističkih enterijera poput Japandi stila, i poslednjih godina doživela je renesansu, vraćajući se na zidove, nameštaj i modernu opremu, gde je sada ima više nego ikada.

Dok mnogi vide belu kao osvežavajuću, modernu i luksuznu boju, neki drugi je vide kao isuviše hladnu i sterilnu. Da biste izbegli tu sterilnost, kombinujte je sa šarenim dezenima, kako biste svom domu dali dimenziju i toplinu. A takođe, i belu možete koristiti u različitim nijansama, ili je ukombinovati sa komplementarnim bojama poput žute i ljubičaste, kao akcentima.

# Crna boja

Kad god ste u nedoumici koju boju da upotrebite – odlučite se za crnu, i nećete pogrešiti. Ovo važi kada je u pitanju moda, ali se podjednako viđa i u dizajnu enterijera. Iako se često povezuje sa tamom u pop kulturi, crna boja označava moć, misterioznost, dramatičnost i daje dubinu prostoru. Njen neutralni aspekt daje joj svestranost, tako da se može pronaći u bilo kom prostoru, kao detalj koji donosi stabilnost i uglađenost. Odlična je opcija za nameštaj, tehniku, a može se pronaći čak i na zidovima, ali je za to potrebno malo više znanja na ovu temu.

Previše crne može smanjiti prostor, pa je zato bolje koristiti je kao akcenat, recimo na elegantnoj sofi, koja će prostoru dati stav. Ali ako želite da napravite mračan i dramatičan prostor, odaberite prostoriju sa mnogo prirodnog svetla, i dodajte svetlije akcente. Crna je boja koja je uvek aktuelna, pa je zbog toga uvek sigurna opcija.

I za kraj – kako psihologija boja može transformisati vaš dom?

Ako se pripremate za renoviranje svog doma, odvojte malo vremena da razmotrite efekte koje odabir boja donosi vašem prostoru. Iako uvek treba birati boje koje će učiniti da se osećate prijatno, vežbanje prishologije boja doprineće kako estetici, tako i funkcionalnosti vašeg doma. I dajte sebi vremena, da se ne biste na prečac odlučili za boju od koje će vas kasnije boleti oči. Jer kao što vidite, svaka boja ima poseban uticaj na našu psihu, tako da je treba koristiti pažljivo i s merom.

A koje biste vi boje upotrebili u svom prostoru? Podsticajne ili opuštajuće? Ili ste radije za neutralnu, belu? Podelite svoje misli sa nama, u komentarima.

 

Fotografije: Pexels.com


Autorski tekst: Jelena Todorović


Komentari (2)

Olivera

Volim boje. Ne bih mogla da živim u belom prostoru. Božemeoprosti, k'o u bolnici. Pola stana mi je, zato, kivi zeleno, a pola boje breskve. Nameštaj, manje-više prirodne boje svetle bukve, u kombinaciji sa žutim i zelenim nijansama. Sviđa mi se ova kombinacija. Deluje živo i podsticajno u breskva delu, i umirujuće u kivi delu. Kivi mi je u kupatilu, predsoblju i spavaćoj sobi, a breskva u kuhinji, predsoblju i dnevnoj. I lepo se nadopunjuju.

(Dobar) 0
(Slab) 0
04-Aug-23 17:21:08 PM



anica

Volim crvenu boju u nekim detaljima u enterijeru, a uz nju se uklapa bela i crna, takva mi je dnevna soba. A za spavacu volim pastelne i svetlije nijanse.

(Dobar) +2
(Slab) 0
04-Aug-23 11:08:49 AM



Dodajte komentar