SrbijaSpace logo

Kako se osloboditi stresa

 

Kako se osloboditi stresa

U današnje vreme veoma je teško zaštititi se od svih negativnih stvari koje nas okružuju.

Koliko god mi želeli da budemo van stvari koje nam unose nervozu, to je ipak nemoguće. Problemi su sastavni deo života svih nas i ne postoji osoba koja nema ni jedan, jedini problem.

Ono što ipak možemo da uradimo je da naučimo kako da se izborimo sa stresom. To je veoma važno jer svi znamo koliko stres negativno utiče naše zdravlje ali i na ljude oko nas. 

Zašto je važno naći ravnotežu

U toku dana svakome od nas se dogode stresne situacije. Način na koji se sa tim borimo je različit i svako treba da ima svoj “ventil”. Uticaj stresa na naše zdravlje je izuzetno velik i spisak bolesti koje su sa njim povezane sve stalno povećava.

Srčane bolesti, dijabetes, problemi sa štitastom žlezdom, povišeni krvni pritisak i psorijaza su prvi na ovom spisku.
Pored ovoga može doći i do psihičkih problema i depresije.

Zato je izuzetno važno naći način da se izborimo sa situacijama koje negativno utiču na nas. Mi ćemo nabrojati samo neke od stvari koje vam u tome mogu pomoći.

Dišite duboko

Možda će vam zvučati smešno, ali pravilno disanje vam može pomoći da se smirite. U stresnim situacijama naše telo ubrzano luči adrenalin, ubrzava se rad srca i počinjemo brže da dišemo. Ono što momentalno može da nam pomogne je da probamo da se opustimo dubokim disanjem.

Duboko disanje

Sedite na stolicu i probajte da što dublje dišete što će dovesti do usporavanja rada srca, dobićete više kiseonika i osećaćete se bolje veoma brzo.

Fizička aktivnost

Bavljenje sportom je jedan od najboljih načina da se oslobodite stresa. Već nakon pola sata fizičke aktivnosti vaš organizam pocinje da luči endorfin, odnosno hormon sreće. Većina nas bi radije gledala televizor ali bi bilo dobro da se pokrenete. Jedan od glavnih izgovora za pasivnost su vreme i novac.


Fizička aktivnost
 

Nekome je veoma teško da u određeno vreme ide na treninge ili za to nemaju novca. Ono što svakako možete da uradite je da odete da trčite. Ovaj vid rekreacije vas neće skoro ništa koštati i možete ići u vreme koje vama odgovara. Jedina stvar u koju treba uložiti novac su patike za trčanje koje će vam dugo trajati. Ovo je važno kako bi izbegli povrede do kojih dolazi ukoliko trčite u neadekvatnoj obući.
 

Nakon samo sat vremena trčanja osećaćete se odlično i taj osećaj će vas naterati da odete ponovo.


Nađite vremena za uživanje

Vremena nikada nema dovoljno za sve stvari koje bi želeli da uradimo u toku nedelje. Nekada nismo ni svesni koliko brzo vreme prolazi i ne znamo gde je prošao dan.

Probajte da se organizujete i date sebi malo oduška. Nekada sve što nam je potrebno je dobra knjiga koja ce nam skrenuti misli sa loših stvari koje su nam se desile.


Vreme za sebe
 

Pored toga pokušajte da bar jednom u toku meseca odvojite nekoliko sati za sebe. Izađite sa prijateljima, priuštite sebi jednu dobru masažu koja će vas opustiti ili pogledajte neku dobru predstavu. Sigurni smo da će vam ovo vratiti osmeh na lice i da će sve loše stvari koje su vam se desile izgledati manje strašno. Pokušajte da uživate u svakom momentu jer život je previše kratak da bi ste bili nesretni. 
 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (1)

nenad

Poznavao sam nekog lika koji je imao izuzetan stresan posao. Bavio se madjunarodnom trgovinom, stalno je imao mobilni telefon na uvetu, stalno neki problemi za rešavanje i kako to već ide, narušilo mu se zdravlje.
Poslala ga žena na jogu da se malo opusti, ali ništa nije pomagalo "čekaju me šleperi na granici, ne znam više koga da zovem, a oni meni opusti se, duboko diši, naravi pozu lotosovog cveta,...".
Rešio se stresa kada je napustio taj posao i vratio se na selo da se bavi jabukama i ostalim voćem.(Dobar) +6
(Slab) 0
28-Oct-18 16:14:34 PMDodajte komentar