SrbijaSpace logo

Kako se rešiti smrdibuba?

 

Kako se rešiti smrdibuba?


Smrdibube su, zajedno sa svojim neprijatnim rođacima iz sveta insekata poput voćnih mušica, jedan od neželjenih vesnika proleća. Sasvim sigurno, već za koju nedelju videćemo ih u svojim baštama, na balkonima ili u svojim domovima. Upravo zbog toga, u ovom tekstu pokušaćemo da objasnimo kako se rešiti smrdibuba.


Smrdibube
 

Svi smo se već susreli sa više različitih vrsta smrdibuba, koje su nam uglavnom stigle iz Azije. Bezopasne su za ljude, ali su svakako veoma neprijatne jer vole slobodno da šetaju po našim kupatilima i spavaćim sobama. Ali, pre nego što pristupimo njihovom uklanjanju, da vidimo gde je koren problema i kako se zaštiti od njih.
 

Smrdibuba ćetkica za zube
 

Šta privlači smrdibube?


Iako može izgledati kao da se ove štetočine pojavljuju niotkuda, njihovo prisustvo se obično može pripisati nekolicini različitih faktora. One vole voće (naročito ako je zrelo), tako da ako ga, recimo, čuvate u činiji na stolu, vaša gomila mirisnog voća može biti glavni krivac.

Osim voća, smrdibube vole i uživaju u širokom spektru domaćih biljaka, od ukrasnog grmlja do divlje loze i korova. Poznato je da grickaju sve delove biljaka, uključujući i cvetove, pupoljke, voće i povrće, pa čak i orašaste plodove, tako da su velike šanse da ih vaša bašta ili cvetni balkon sa nadstrešnicom ili tendom neodoljivo privlače.

Postoji još nešto što smrdibube izuzetno vole a to je toplota i sunčeva svetlost. Tokom hladnih zimskih meseci one su u hibernaciji, pa ih zato najviše viđamo u jesen. To je vreme kada počinju da traže sebi stanište za zimu, pa nam zato uporno ulaze u domove.
 

Smrdibube kolonija


Zavlače se na skrovita mesta, često u pukotine zidova ili na nenaseljena mesta poput tavana i tamo ostaju dok na proleće, dnevne temperature ne počnu da rastu. Ono što je krajnje neprijatno je to što se može desiti da vam se uvuku u dom, a da kad dođe vreme da izađu ne shvate kako da pobegnu, što dovodi do toga da odjednom vidite čitavu zajednicu ovih smrdljivih podstanara u svom domu.


Šta dovodi do toga da smrdibuba zasmrdi


Kad smrdibuba zasmrdi


Smrdibube su deo porodice insekata koja koristi miris kao odbrambeni mehanizam. Kada su ugrožene ili zgnječene, smrdibube emituju supstancu jakog mirisa iz žlezde na svom stomaku. Za ljudske noseve, taj miris podseća na začinsko bilje pomešano sa nekom hemijom. Drugim rečima, to uopšte nije prijatan miris.

Zato, ako u svom domu naiđete na smrdibubu, najbolje je nežno prebaciti preko nje papirnu maramicu, uhvatiti je i izbaciti napolje, bez stiskanja. Ili je usisati usisivačem, tako da ne morate da je zgnječite, jer ćete se u protivnom izložiti njenom neprijatnom mirisu koji ćete, na koži svojih ruku  osećati još satima posle toga.


Da li smrdibube ujedaju?


Smrdibuba jabuka


Smrdibube se drže voća i biljaka na otvorenom. Ne bodu i ne ujedaju, mada znaju da vam se prišunjaju i iznenada slete na vašu odeću ili kosu. Ipak, generalno, osim neprijatnog mirisa, one su bezopasne za ljude.


Kada je njihova sezona?


Razočaraćemo vas, ali smrdibube postoje tokom cele godine, ali je veća verovatnoća da ćete ih češće viđati tokom prolećnih i letnjih meseci, kada temperature porastu. Tada bube koje su vaš dom koristile kao utočište tokom zime, počnu da se vraćaju otvorenom prostoru.


Kako da zadržite smrdibube van svog doma


Počnite sa traženjem svih mogućih ulaznih tačaka i popunjavanjem očiglednih pukotina ili otvora. Proverite prozorske okvire (posebno onih prozora koji su njviše izloženi suncu), okvire vrata, spoljašnje drvene obloge. Zapečatite sva područja sa pukotinama (nekim od sredstava na bazi silikona), ili izvršite neophodne popravke, da biste zatvorili veće otvore i moguće ulazne tačke.


Obratite pažnju na spoljno osvetljenje


Smrdibube osvetljenje


Pošto smrdibube privlači svetlost, razmislite o zameni spoljašnjih sijalica žutim ili svetlima na bazi natrijumove pare, za koje se zna su insektima manje privlačna. Upravo te, natrijumove sijalice koriste se za smanjenje svetlosnog zagađenja u velikim gradovima, ili u blizini plaža na kojima se gnezde morske kornjače.


Razmotrite i hemikalije kao opciju


Ako ste zapečatili sve ulazne tačke na najbolji mogući način i pokušali da smanjite svetlost, a i dalje ih viđate u svom domu, vaša situacija sa smrdibubama bi mogla zahtevati hemijsku pomoć. Uobičajeni sprejevi sadrže deltametrin, pesticid za koji je poznato da ubija smrdibube, pa se zato može koristiti u blizini uobičajenih ulaznih tačaka ili oko prozora, na kojima se bube okupljaju.


Probajte i kućni lek


Kućni lek


Postoji jedna relativno efikasna „zamka“ za smrdibube koju možete da napravite sami, a sastoji se od tople vode, tečnog deterdženta za posuđe i belog sirćeta. Preporučuje se da u bocu sa raspršivačem sipate 2 šolje vrele vode, 1 šolju belog sirćeta i ½ šolje deterdženta, a onda ovaj kućni lek koristite umesto hemijskog spreja, dakle, njim direktno prskate smrdibube.


A ako ništa od svega toga ne pomogne...


Dezinsekcija


Pa, ako ništa ne pomogne, uvek u pomoć možete pozvati profesionalce, koji imaju rešenje za sve vrste insekata, pa tako i za smrdibube. Iz godine u godinu, imamo utisak da ih ima sve više. Ako negde u svom domu vidite prizor koji deluje kao da su napravile gnezdo (poput ovog na slici ispod), možete očekivati problem, pa zato reagujte na vreme.


Smrdibube gnezdo

 

Ne čekajte da se izlegu, jer veoma brzo mogu da narastu i prošire se po celom vašem domu. Potrudite se da ih se rešite dok su još u formi jajašaca, jer posle može biti kasno.

A kakva su vaša iskustva sa ovim neprijatnim insektima? Podelite to sa nama u komentarima.

 


Autorski tekst: Jelena Todorović


Komentari (5)

Jankez

Pozvati EKO END i to je to!

(Dobar) +3
(Slab) 0
11-Jun-22 15:44:01 PMJaca

Korisni saveti! Probaću ovo sa sirćetom i deterdžentom.

(Dobar) +4
(Slab) 0
01-Mar-22 17:29:24 PMMarijana

Meni se redovno uvuku u veš, dok se suši na štriku, tako da pre nego što unesem u kuću, prvo sve moram dobro da istresem, ne bi li ispale napolje. Desilo mi se jednom da mi se uvukla u džep od pantalona. Krenem da ih obučem, gurnem ruku, i shvatim da ima nečega. Već sam pomislila da sam nešto zaboravila da izvadim iz džepa kad, izvučem ruku, a ono u njoj smrda... Bljak! Pantalone su opet išle na pranje, a ja sam na ruci smrad osećala do kraja dana. Grozno! Imam utisak da se uvlače u veš zato što miriše, jer očigledno idu na sve što je mirisno, a onda ga usmrde.

(Dobar) +6
(Slab) 0
01-Mar-22 12:48:20 PMčola

ja tu ne bi ništa diro :) to su divne zivotinjice

(Dobar) +7
(Slab) 0
01-Mar-22 12:20:51 PMLana

U zadnje vreme ih bas ima mnogo...ne znam odakle se vise pojavljuju, imam i mreze na prozorima i opet udju unutra. Unistile su mi par sobnih biljaka, zato ih ne volim.

(Dobar) +7
(Slab) 0
01-Mar-22 12:20:48 PMDodajte komentar