SrbijaSpace logo

Kako se sunčati ovog leta

 

Kako se sunčati ovog leta

SPRIJATELJITE SE SA SUNCEM - NE BEŽITE OD NJEGA

Stručnjaci procenjuju da je 80 posto svih oštećenja kože uzrokovano preteranim izlaganjem suncu. Upravo je to razlog preranog starenja kože, nastanka bora, proširenih kapilara, pigmentacije, zadebljanja rožnatog sloja.

U poslednje vreme, zbog oslabljenog ozonskog omotača, uticaj izlaganja kože suncu bez adekvatne zaštite zaista je nepovoljan.

Osim vidljive svetlosti, koja nam omogućava da razlikujemo boje i zagreva površinu, na kožu padaju i UVA i UVB zraci. 

Kada stignu do kože UV zraci nastavljaju dalje putovanje kroz naše telo. Zbog različite energije ove dve vrste zraka ne putuju do iste dubine. UVB zraci koji imaju veću energiju lakše dovode do promena na molekulima kože i brzo završavaju svoje putovanje. 

Relativan odnos UVA i UVB zračenja u Sunčevoj svetlosti je otprilike 99% za UVA i 1% za UVB zračenje, ali i samo taj 1% UVB zračenja dovoljan je da ovo zračenje bude mnogo opasnije. 
 

Prekomerno izlaganje UV zračenju može smanjiti otpornost organizma na infekcije i pad imuniteta


UVA-zraci predstavljaju 95-99%% UV-zraka koje dopiru do površine Zemlje i javljaju se tokom cele godine, čak i kad je oblačno. 
Oni prolaze kroz oblake, staklo i epidermis. 


Sunce opekotine
 

Za razliku od UVB-zraka bezbolni su i vrlo duboko prodiru u kožu sve do ćelija dermisa. Tvorci su slobodnih radikala, dugoročno gledano mogu promeniti ćelije i uzrokuju:

 • Fotostarenje - promenu strukture elastičnih i kolagenskih vlakana što uzrokuje opuštenost kože i gubitak čvrstoće i pojavu bora
 • Netoleranciju sunca poznatiju kao alergija (crvenilo, svrab, letna svetlosna erupcija)
 • Poremećaje pigmentacije (trudnička maska, bubuljice)
 • Razvoj raka kože 


Intenzitet ultravioletnog zračenja zavisi od:

 • količine ozona u atmosferi, 
 • visine sunca (geografska širina, godišnje doba, doba dana), 
 • nadmorske visine i stepena apsorpcije, 
 • kao i refleksije pre svega od oblaka i površine tla. 


PRETERANO IZLAGANJE SUNCU TREBA IZBEGAVATI OD 10 DO 16 ČASOVA 

U hladovini nismo zaštićeni jer se sunčevo zračenje reflektuje od zemlje i raspršuje se na sve strane (da nije tako u debeloj hladovini bi bio potpuni mrak). 
Takođe treba znati da sunčevi zraci prodiru i kroz tkaninu koja nije dovoljno gusta.
 

SPF faktor 

Zaštitni faktor (SPF) označava koliko puta duže se možemo sunčati do pojave prvog crvenila u odnosu na vreme bez ikakve zaštite. 
To znači, da na primer ako je koža osetljiva i crvenilo se javlja posle 10 minuta, sa preparatom faktora 15 crvenilo ce se pojaviti posle 150 minuta sunčanja. 


ZA ILI PROTIV SPF FAKTORA?!

Environmental Working Group (EWG) ove je objavio rezultate istraživanja u kojima je otkrio da 75 posto od 2000 ispitanih krema i losiona sadrži štetne hemikalije, koje povećavaju rizik od raka i drugih bolesti.
 
U izveštaju piše da "mnogi sastojci krema za sunce ulaze u krv, a  neki od njih imaju toksična dejstva.

Jedni pod sunčevom svetlošću oslobađaju slobodne radikale koji štete koži, drugi deluju kao estrogen te remete hormone, a nekoliko ih može izazvati alergijske reakcije i nadražiti kožu."
 
Nedavno je istraživanje objavljeno u reviji Environmental Science Technology takođe pokazalo da su uobičajeni sastojci sredstava za sunčanje – oksibenzon, metoksicinamat i PABA – estrogenske hemikalije povezane s rakom. 
 

ČITAJTE PAŽLJIVO KOJE SASTOJKE KREMA ZA SUNČANJE TREBA IZBEGAVATI!!!

 • cinoksat
 • dioksibenzon
 • homosalat
 • mentil antranilat
 • metoksicinamat
 • oksibenzon
 • oktil saliciklat
 • oktokrilen
 • para amino benzoičku kiselinu
 • parabeni
 • penilbenzimidazol


DAKLE HEMIJA ILI PRIRODA – ODLUČITE SAMI!

Sa SPF faktorom možete biti duže na suncu ali kao što smo videli iz priloženog dugotrajno korišćenje SPF faktora se baš i ne preporučuje. Iz toga proizilazi pitanje - IMA LI ŠANSE DA SE ZAŠTITIMO OD SUNCA NA PRIRODAN NAČIN?


Sunce UV zracenje
 

NARAVNO!!! EVO NEKOLIKO SAVETA...


1. ANTIOKSIDANSI – BORCI PROTIV SLOBODNIH RADIKALA

Pre izlaganja Suncu korisno je koristiti antioksidante koji mogu sprečiti ali i umanjiti štetne efekte UV zračenja. Naime pod dejstvom UV zraka u koži počinju pojačano da se proizvode slobodni radikali koji dovode do oštećenja i preveremene smrti ćelija, što dovodi prvo do crvenila kože, osećaja zategnutosti, gubitka elastičnosti i na kraju do prevremenog starenja kože. Antioksidansi kaom[to su vitamin E, vitamin C, flavonoidi, igraju glavnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala.

KURKUMA - ima jaka antioksidativna svojstva jer pospešuje stvaranje drugih možda čak i najbitnijih antioksidanasa  u organizmu poput glutationa i superoksid dismutaze koji su odgovorni za održavanje normalne ćelijske funkcije. Pored toga kurkuma ima antiupalne i antitumorske efekte.

BETA KAROTEN - je prekursor vitamina A i deluje kao antioksidans. Ima važnu ulogu u zaštiti kože od štetnog delovanja UV zraka, jer povećava količinu pigmenta, a korisna je i njegova uloga u održavanju meke, zdrave i glatke  kože.

OPC+C - dva u jednom! Oligomerniproantocijanidini /OPC/ iz koštica grožđa i prirodni vitamin C iz acerole su jedan od najjačih antioksidanasa. Klinička istraživanja su potvrdila da su cijanidini 4x jači od vitamina E. Oni zapravo neutrališu enzime koji oštećuju vezivno tkivo, imaju antiinflamatorno dejstvo i u stanju su da vrše “popravku” proteina čija su oštećenja nastala zbog štetnog dejstva slobodnih radikala. Vitamin C odlaže i sprečava pojavu bora, i stimuliše stvaranje kolagena, i da bi se postigli najbolji efekti sa suplementacijom treba početi 3-4 meseca pre početka izlaganja suncu.
 

2. PRIRODNE KREME

Izbor krema na tržištu je veoma veliki ali kada govorimo o prirodnim kremama koje ne sadrže veštačke aditive, boje, parfeme, konzervanse i svu onu “hemiju” poput aluminijum hlor hidrata, parabena, titanijum oksida, izbor se značajno sužava. Pre izbora prirodne kreme u cilju zaštite kože od štetnih Sunčevih zraka potražite one koje sadrže:

 • Ulje lešnika /procenjen prirodni SPF faktor je 10-30/
 • Ulje maline /procenjen prirodni SPF faktor je 28-50/
 • Ulje semena šargarepe /procenjen prirodni SPF faktor je 38-40/
 • Kokosovo ulje /blokira oko 20% UV zraka/
 • Maslinovo ulje /blokira oko 20% UV zraka/
 • Susamovo ulje /blokira oko 20% UV zraka/Krema za sunčanje
 

KREMA NA BAZI ZEOLITA – ZEOKREMA – pored biljnih komponenti koje sadrži i koje blagotvorno deluju na kožu ZEOKREMA je bogata prirodnim zeolitom klinoptilolitom koji je jak antioksidans. Zahvaljujući posebnom postupku mikronizacije i obrade zeolita prodire do najdubljih slojeva kože, stimuliše cirkulaciju i smanjuje oštećenja dubinskih slojeva kože. Izvanredno hidrira kožu a već oštećenu kožu neguje i dovodi do njene epitelizacije. Može pomoći kod opekotina ali i kod alergija na Sunce.

Sunce nam nudi mnoge blagodeti: poboljšava raspoloženje, stimuliše stvaranje vitamina D koji je neophodan za normalno funkcionisanje organizma, izvor je energije svim živim bićima i bez njega nema života.
 

Dakle, ne dopustite da Sunce bude Vaš neprijatelj već ga pretvorite u moćnog saveznika i pustite ga u svoj život!


Autorski tekst: Pro100healthy


Komentari (5)

Kornelija Mesaros

za cegaje ova krema sa zeolitom...svasta nesto imamo vec....(Dobar) +2
(Slab) 0
26-Jun-19 13:18:49 PMBora

Najbolja preventiva, ne sunčati se i ne ići na more. Mala šala, ali potrebno ej voditi računa o negativnim aspektima UV zračenja. Najbolje je sunčati se posle 5-6 časova, ili otići na odmor u septembru pa i u oktobru. Manja gužva, jeftinije i bezbednije. Kremice samo prvih dana dok koža ne potamni i posle samo dodavti boju. A za julu i avgus tdobirtna kombinacija su klimatizovane prostorije i gradski rpevoz u Beogradu koji najbolje funkcioniše kada nema nikog u gradu -(Dobar) +3
(Slab) 0
26-Jun-19 13:09:34 PMkupacica

prvih nekoliko dana kreme sa 1000 faktorom i povremeno izlaganja suncu. nikako oko podneva vec pre podne i kasno posle podne. ako uspete da ne pocrvenite onda lagano sve vise i vise sunca . druge varijante mogu da bole i to bas po ledjima :)(Dobar) +3
(Slab) -1
25-Jun-19 10:48:11 AMMoje godisnje doba leto

Sunce je život. Ali gde je život tu je i opasnost. Treba umeti "izlagati" telo blagodetima sunca. Nije nauka već se odavno zna da se moraju izbegavati periodi dana kada je sunce opako jako i onaj čuveni indeks UV zračenja ubitačan. Za sve one koji vole one kremice, pa SPF faktore od 10 do milon, loša vest!
Treba izbegavati preterano korišćenje SPF faktora jer neka istraživanja pokazuju da, gle čuda, imaju i štetna dejstva. Priroda i društvo su ponekad i korisni. U ovom slučaju priroda.
Prirodni preparati na bazi raznih ulja kokosa, masline, šargarepe imaju odličan prirodan SPF faktor zaštite. I zapamtite nemaju štetno dejstvo. Ko voli suplemente neka ne preskoči OPC-a iz grožđa, acerolu, kurkumu i čudotvorni zeolit. Konzumiranje ovih suplemenata u velikoj meri može ublažiti razarujuče dejstvo slobodnih radikala koji se stvaraju pod dejstvom UV zraka i koji su smrt za našu kožu.(Dobar) +7
(Slab) 0
24-Jun-19 14:52:43 PMVolim leto

Realan i brutalano iskren tekst. I jedno pitanje od mene. Koliko kreme mogu da zastite telo koje ima puno mladeza? Ceo zivot se krijem od sunca zbog mladeza, pa me zaista zanima da li to stvarno mora tako u 21 veku?(Dobar) +4
(Slab) 0
24-Jun-19 14:19:08 PMDodajte komentar