SrbijaSpace logo

Kako slušanje muzike utiče na vožnju?

 

Kako slušanje muzike utiče na vožnju?

Mnogi od nas vožnju ne mogu da zamisle bez muzike. Dok kao suvozač nekada nemate “pravo” da birate radio stanicu ili numere, kada je volan u vašim rukama, možete biti sigurni da će i odabri muzike biti na vama.

Većini nas je vožnja uz muziku već uobičajena stvar, nešto što se podrazumeva i o čemu ni ne razmišljamo. Međutim, da li ste se nekada zapitali kako muzika utiče na vožnju? Da li nam skreće pažnju sa puta ili pak povećava koncentraciju?

U nastavku teksta otkrijte kako vaše omiljene numere utiču na vaše učešće u sabraćaju.


Radio - omiljeni način za slušanje muzike među vozačima


Još otkad se davne 1930. godine na tržištu pojavio prvi radio za automobile, muzika je postala neizostavni deo iskustva vožnje za svakog vozača. Sigurno ćete se složiti da omiljena numera u gradskoj gužvi popravlja raspoloženje u velikoj meri, i da ništa ne može da nadmaši vožnju po otvorenom putu uz svoju omiljenu muziku.

Muzika nesumnjivo upotpunjuje užitak vožnje. Pa tako, kada dođe vreme da prodate svoj stari auto, firme za otkup vozila ponudiće vam odlično rešenje, ali svakome će biti teško da se oprosti od svog vozila. Svima nam je žao da otuđimo svoj automobil jer nas za njega vežu brojne uspomene, a mnoge od njih praćene su muzikom.

I dok većini vrlo lako padne da prodaju delove svog automobil poput akumulatora, ili drugih delova koji su i dalje u funkciji, nekako nam svima najteže padne kada na red dođe radio. Svi se vrlo dobro sećaju prvog automobila koji su ikada dobili, a još ako je on bio polovan pa je trebalo posebno se pomučiti da nabavite dobar radio, njegova vrednost naglo skače.

Da li ste znali da i dan danas većina vozača tokom vožnje sluša upravo radio, čak i u zapadnim zemljama? Dakle, i pored digitalnih i mobilnih sistema koji se danas sve više razvijaju, radio stanice i dalje najviše prave društvo vozačima širom sveta.


Da li nas muzika ometa dok vozimo?


Iskustva su podeljena. Dok jedni kažu da im muzika pomaže da se usredsrede na vožnju i ono što se dešava u saobraćaju, drugi se pak izjanšavaju da im muzika remeti koncentraciju, baš kao i suvozač koji razgovara sa njima


Zašto je to tako?


Ovo prvenstveno zavisi od iskustva samog vozača. Mladim i neiskusnim vozačima teško je da se koncentrišu na sva dešavanja na putu, upravo jer nemaju dovoljno iskustva. Iz tog razloga, učešće u saobraćaju i sve što ono nosi sa sobom nije im automatizovano.

Sa druge strane, vozači koji iza sebe imaju dugogodišnje iskustvo na putevima reći će da ih muziku ni u kojoj meri ne ometa, kao ni razgovor sa ostalim saputnicima. Međutim, istraživanja su pokazala da na vožnju najviše utiče jačina zvuka.

Glasna muzika smanjuje koncentraciju i produžava vreme reagovanja, bez obzira na iskustvo vozača. Dakle, tokom vožnje nemojte slušati glasnu muziku i nemojte se upuštati u glasno pevanje i đuskanje. Sve vreme razmišljajte o saobraćaju, jer čak i najkraći trenutak nepažnje može imati svoj posledice.


Kako izbor numera utiče na našu vožnju?


Da li ste se nekada zapitali kako vaša omiljena pesma utiče na vašu vožnju?

Istraživači su bili toliko zainteresovani za uticaja muzike na vožnju, da su čak i posmatrali kako različiti muzički žanrovi utiču na naše ponašanje u saobraćaju.

Pokazalo se da brzi i agresivni žanrovi poput hip-hopa i hevi metala dovode do brže i nesmotrenije vožnje. Zato je najbolje odlučiti se za neku laganu, pozadinsku muziku, poput džeza, bluza ili klasične muzike, ali nikako za onu koja vas uspavljuje, jer je od velike važnosti da u toku vožnje budete budni i prisutni.


Auto slusanje radija
 

Najbolje je da pratite sebe. Svi uglavnom volimo da slušamo svoje omiljene pesme dok vozimo, misleći da nas one opuštaju i oslobađaju od stresa, ali ukoliko postoje određene numere koje vas čine preterano uzbuđenima, možda bi bilo dobro da ih ipak preskočite. Preveliko uzbuđenje dovešće do toga da veću pažnju posvetite pesmi nego saobraćaju, što nikako ne sme biti slučaj.


Da li brze pesme utiču na brzu vožnju?


Osim što dovode do većeg ushićenja i smanjuju koncentraciju tokom vožnje, istraživanja su takođe pokazala da pesme brzog tempa utiču na to da nesvesno ubrzavamo tempo svoje vožnje.

To je tako jer se otkucaji ljudskog srca nesvesno usklađuju sa tempom muzike koju slušamo. Zato je tokom vožnje najbolje slušati muziku sa 60-80 otkucaja u minuti, što odgovara normalnom broju otkucaja ljudskog srca.

Takođe, bitno je napomenuti da, kao što brza muzika može loše uticati na vožnju, tako može i spora. Spora muzika nas može previše opustiti i uspavati, čineći nas nedovoljno budnima i opreznima.

Dakle, nemojte slušati previše brzu i agresivnu, kao ni previše sporu i opuštajuću muziku. Izaberite tempo i vrstu muzike koji vas opušta i oslobađa od stresa. Takođe, nemojte birati numere koje vam odvlače pažnju i koje vas na neki način pogađaju, čak i ako su to vaše omiljene pesme.

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (1)

Marina

Zanimljiv tekst. A kako god okrenem, kod mene muzika izaziva osećaje koji mi ometaju pažnju, pa na kraće relacije, po gradu, obično ništa i ne slušam. Ali kad krenem na put, imam već napravljene kompilacije koje mi stoje u autu. Uglavnom neki neutralni funky, acid jazz i slično, jer sve ostalo mi utiče na vožnju u negativnom smislu. :(

(Dobar) 0
(Slab) 0
26-Feb-22 22:24:47 PMDodajte komentar