SrbijaSpace logo

Kako ubrzati usporen metabolizam saveti i trikovi

 

Kako ubrzati usporen metabolizam saveti i trikovi

Metabolizam je proces kojim se se hranljive materije i kalorije iz hrane u našem telu pretvaraju u “gorivo” koje se kasnije troši na određene načine i tako nam daje energiju. Metabolizam se sastoji iz anabolizma i katabolizma - prvi služi za izgradnju novih ćelija, dok je drugi zaslužan za skladištenje masti i distribuciju energije.

Utvrđeno je da na pogoršanje metaboličkog stanja organizma utiču starost, gubljenje mišićne mase, povećanje količine masti, pol (odnosno ženski estrogen), poteškoće u radu tiroidne žlezde i nasleđe.
Međutim, naše navike mogu znatno doprineti kvalitetu rada naših organa i metabolizma, pa pročitajte šta je to dobro da radite kako ne biste osetili posledice sporog metabolizma.


Balansirani i redovni obroci

Treba imati na umu da se naše telo oslanja na regularni unos hrane kako bi ravnomerno raspoređivalo, trošilo energiju i održavalo metabolički balans. Ovo podrazumeva ručavanje u manje ili više isto vreme i manje količine hrane. 

Na primer, ako se čovek prejede, pa onda prođe 8 ili više sati bez bilo kakvog obroka, telo usporava metabolizam jer mu se signalizira da hrane neće biti još neko vreme. Tako se energija koja je potrebna za varenje i druge pocese, smanjuje a masne rezerve se čuvaju “za ne daj bože”.


Balansirani dorucak
 

Redovnim obrocima, telo non stop proizvodi energiju u celom telu, a ako smanjimo unos masti, šećera i loših uglenjih-hidrata - koristiće njima slične rezerve iz masti koje su se već uskladištile na telu. Idealno vreme između obroka je od 4 do 5 sati.

U ishranu možete ukombinovati i neki preparat za mršavljenje, ali vodite računa da bude neki od onih koji deluju tako što apsorbuju veće količine vode i tako smanjuju osećaj gladi, bez kontraindikacija po zdravlje.


Vežbe snage su ključ uspeha

Vežbe snage u teretani imaju za cilj da izgrade veću mišićnu masu, koja će, potom, efektnije raspoređivati i koristiti energiju iz hrane i tako obezbediti lako mršavljenje. Ovaj proces je vrlo lako objasniti, jer mišićima treba mnogo više energije da bi se održali. 


Vežbanje
 

Povećanje mišićne mase ne znači isključivo bildovanje, a naročito je bitno održavati mišićnu formu jer je ona, kako starimo, sve podložnija nestajanju, što kasnije vodi i smanjenoj gustini kostiju, bolesti kostiju, prelomima i drugim neprijatnostima koje se povezuju sa poznijim dobom.


Pijte dovoljne količine vode

Pod dovoljnom količinom vode koju treba da unesete u toku dana, podrazumevamo tri litre, ili više, ukoliko ste naviki, ili ukoliko možete. Hidriranost celog organizma i velike količine vode su ključni faktor u postizanju funkcionalnog metabolizma optimalne radne moći.


Pokušajte da se klonite stresa

Preporuka da se klonite stresa može da zvuči malo pretenciozno, uzevši u obzir u kakvom vremenu i društvu živimo i radimo, ali zarad sopstvenog zdravlja, treba barem naučiti da se izborimo sa stresnim situacijama tako da nam one ne poremete zdravlje tela i psihe.

Stres utiče na nivo različitih hormona u telu, a svi hormoni su usko povezani međusobnim delovanjem. Stres, na primer, direktno utiče na nivo kortzola (hormon stresa) u krvi, koji kasnije inicira lučenje ili manjak lučenja nekih drugih, bitnijih hormona, poput estrogena, testosterona, dopamina, hormona T3 i T4 iz štitne žlezde i mnoge druge.


Priuštite sebi dovoljno sna

Evo šta se događa u vašem telu kada odlučite da ostanete duže uveče, i ne uspete da se naspavate. Osim što su velike šanse da ćete se uspavati, ono što zasigurno nećete promašiti je lučenje hormona - gerlina

Ovaj hormon je glavni krivac za osećaj gladi, a s obzirom da ste umorni, on će se lučiti nekontrolisano, onemogućavajući leptinu - hormonu zaduženom za osećaj sitosti da interveniše. Nedovoljno sna je tako u direktnoj vezi sa prejedanjem, a kasnije i viškom kilograma.


Pronađite izvore vitamina B

Vitamin B igra ključnu ulogu u održavanju kontinuiteta metaboličkih procesa. Naročito blagotvorne vrste vitamina B su B1, odnosno tiamin, B2 - riboflavin i B6, poznat i kao piridoksin. B vitamina ima u mnogim namirnicama, ali ga u najvećoj količini možete pronaći u:

  • Bananama
  • Jajima
  • Kikirikiju (nešto više u puteru od kikirikija)
  • Spanaću
  • Proizvodima od celih zrna žitarica
  • Pomorandžama


Nije lako dovesti metabolizam na nivo da vari i koristi svu hranu koju unesemo u telo, a naročito je teško postići njegovu optimalnu snagu kada se višak masti nagomila ili se razbolimo. Ipak, mali korak danas, a dva sutra su mnogo bolji učinak nego mirenje sa sadašnjim stanjem i iščekivanjem bolesti


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar