SrbijaSpace logo

Kako urediti prostorije i učiniti ih ugodnijim za boravak

 

Kako urediti prostorije i učiniti ih ugodnijim za boravak

Kuća je mesto gde provodimo najveći deo svog života, prostor gde se opuštamo i nalazimo sopstveni mir i spokoj. Uređenje našeg životnog prostora umnogome utiče na naše raspoloženje, a takođe i govori o našoj ličnosti. Od rasporeda predmeta, izbora nameštaja, izbora boja do osvetljenja, svaki segmenat igra veoma važnu ulogu. Iz tog razloga otkrivamo vam nekoliko saveta kako da osvežite prostorije u kojima najviše boravite i tako doprinesete sopstvenoj udobnosti i prijatnom osećaju.


Boja zidova – kako izabrati onu pravu?


Prvi korak kada želimo da promenimo životni prostor jeste promena boje zidova i to je ujedno i jedan od najznačanijih elemenata u uređivanju prostorije. Bojom može da se postigne mnogo. Može da se dâ osećaj manjeg prostora i to ukoliko se koriste tamnije boje poput crne ili braon, ili pak može da se vizuelno uveća prostor, koristeći belu, limun žutu i sl. Takođe, postoje boje koje stvaraju i osećaj neugodnosti i nervoze kod osobe koja tu boravi, kao npr. crvena ili sve one boje koje okarakterisujemo kao „drečave“.

Najbolje boje za dnevni boravak ili spavaću sobu su:

Bela – boja koja predstavlja savršenstvo. Odmara pogled i unosi svetlost u dom. Bela je i najpopularnija boja u kućama i stanovima jer je prilagodljiva, lako se uklapa uz svaki nameštaj i druge elemente. Bela boja je simbol čistote.

Boja kajsije – takođe boja koja spada u paletu svetlijih. Prostoriji daje svetlost i svežinu. Vrlo često može da se kombinuje sa drugim bojama nameštaja ili pločica u kuhinji.

Krem boja – daje osećaj mira i relaksacije. Vizuelno uvećava prostor. Idealna je za spavaće sobe.

Nežno ružičasta – ovo je jedna od najnežnijih boja koja je uglavnom izbor za spavaće sobe. Postoji čitav dijapazon nijansi ove boje koje idu do one najtamnije koja je pravi izazov za one hrabre ljude koji vole da se igraju bojama.

Nežno žuta – vedra i radosna boja. Savršena boja za dnevne boravke.

Plava – ovo je boja koja u svim nijansama smiruje i osvežava prostor. Preporučljivo je da se koristi u kuhinji ili spavaćoj sobi. Ukoliko se odlučite da ovom bojom okrečite dnevni boravak, vodite računa o nijansi. Najbolje bi bilo da to bude svetlija nijansa, jer tamne nijanse plave boje izazivaju melanholiju.

Zelena – boja prirode, svežine i vitalnosti. Kuće u kojima dominira zelena boja na zidovima jesu one u kojima non – stop ima druženja, galame i dobrog raspoloženja.
 

Enterijer sto


Svetlost u domu


Osim boje, važna je i svetlost u domu. Ukoliko je položaj sobe takav da svetlost ne dopire do nje, onda prirodnu svetlost zamenite veštačkom. Jedno od rešenja je kupovina velike sobne lampe ili ugradnja dekorativnih svetala na plafonu. Ovi dodaci doprineće i estetici prostora.


Izbor nameštaja


O boji zidova bilo je reči, ali nikako se ne sme zaboraviti ni boja nameštaja. Ukoliko izaberete plavu fotelju, crveni tepih, krem zavese, sigurno nećete postići harmoniju i ugodan boravak u toj prostoriji.

Pravo rešenje je izabrati slične nijanse zidova i nameštaja. Boje sa kojima se nikada ne može napraviti greška jesu bela, krem, siva – uglavnom sve neutralne, pastelne nijanse. Idealno je uklopiti i boju i dezen pločica sa bojom zidova. O velikom izboru pločica saznaj više na internetu. Pre konačnog izbora dobro se informiši o različitim vrstama i kvalitetu pločica.


Sobno cveće


Ono što definitivno daje drugačiju notu prostoru i čini ga svežijim jesu biljke. Zelenilo će, bilo da ga držite na prozoru, stolu, terasi, razbiti monotoniju i sivilo. Pored toga, prirodno bilje je odličan pročišćivač vazduha u zatvorenoj prostoriji. Naučna istraživanja su dokazala da gledanje u biljku odmara oči, te se preporučuje da biljke obavezno stavite u sobe gde najviše radite.


Enterijer biblioteka


Sitnica nikad dosta!


Sitnice u domu su mač sa dve oštrice. Mogu napraviti kič od prostorije, ali bez njih se ne može. Ipak pravilan izbor različitih ukrasa, dodataka umnogome će doprineti osvežavanju prostorije. Ono što se preporučuje svakom domu jeste:

  • Umetničke slike
  • Veliko ogledalo
  • Sobna lampa
  • Svećice
  • Zidni sat
  • Polica sa knjigama ili časopisima


Razmeštaj – pratite Feng Shui


Jedan od mnogo načina uređenja doma je Feng Shui, drevna kineska veština koja daje smernice kako urediti životni prostor. Neka od feng shui pravila za uređenje spavaće sobe jesu: krevet mora biti postavljen na desnoj strani sobe, nasuprot ulaza. Uzglavlje treba biti okrenuto ka jugu. Boje koje za spavaću sobu diktira feng shui jesu plava i bela.

 

 


Autorski tekst: Ljiljana Bugarin


Komentari (2)

Marija

Dnevni boravak mi je u svetloj nijansi zute, sada zelim da promenim u krem ili belu, ipak deluje cistije i prostor ce izgledati vizuelno veci.

(Dobar) 0
(Slab) 0
21-Aug-21 11:21:33 AMSrecko

Mnogi greše što sobe pretrpavaju stvarima, sobe treba da su dobro osvetljene, okrečene sa nežnim bojama,sa što manje stvari samo one koje su nam potrebne.Umetničke slike,veliko ogledalo,sobna lampa,zidni sat i polica sa knjigama ili časopisima je nešta šta se podrazumeva.(Dobar) +2
(Slab) 0
20-Aug-21 14:12:20 PMDodajte komentar