SrbijaSpace logo

Ko češće iznajmljuje automobile, muškarci ili žene?

 

Ko češće iznajmljuje automobile, muškarci ili žene?


Da li ste nekada razmišljali o tome ko češće koristi usluge rent a car agencija, muškarci ili žene? Muškarci će, uglavnom, k'o iz topa odgovoriti: „Muškarci, naravno“, dok će se žene zamisliti, pa reći: „Pa možda malo češće muškarci, ali sigurno ne mnogo.“

Kao žena i vozač, mogu da kažem da su muškarci, nažalost, u pravu. Statistika na svetskom nivou govori u njihovu korist, i kaže da oni iznajmljuju automobile čak četiri puta češće. Da, dobro ste videli, 4 puta češće. Drage moje, to je poražavajuće.

E sad, naravno, nije svuda isto. U nekim zemljama procenat je veći, u nekim manji, zbog kulturoloških razlika. Najmanje žena, korisnica usluga rent a car agencija ima u Saudijskoj Arabiji, dok najveći procenat ide u korist Australijanki. Hmmm... Izgleda da naši muškarci nisu jedini koji misle da su žene loši vozači i da im nije mesto za volanom.


Najam rent a car vožnja 


Dobro, de, ne misle svi tako, naravno, ali mnogo šovinizma se provlači kroz ove teme. Znate ono, kad vide ženu za volanom kako na semaforu ne kreće čim se upali žuto svetlo, ili se muči da se negde uparkira, a još ako, ne daj Bože, napravi neki prekršaj ili sudar, sledi ono čuveno: „Pa da, žena za volanom... Pa još i plavuša... Ih, pa to je opasnost po saobraćaj u najavi“, itd.


A zašto tako misle?


Pa, biće da je zato što nam je društvo ipak, još uvek patrijarhalno. Ne onako kako je to bilo ranije, žene su se ipak u priličnoj meri izborile za ravnopravnost u svim sferama ali, kad je u pitanju volan njihovog ljubljenog četvorotočkaša, sa tim se i dalje malo teže mire. Ne svi, ali broj takvih uopšte nije zanemarljiv.

Pišem o tome, a pogled mi beži kroz prozor, gledam komšinicu od preko puta kako već 10 minuta pokušava da se parkira onako kako to radi njen muž. Parkira li se koji milimetar bliže zgradi, verovatno će joj zvocati naredna dva sata.

I, posle 15-tak minuta napred-nazad, ona konačno izlazi iz auta, dolazi do ulaza u zgradu, baci još jednom pogled ka autu, zavrti glavom i uđe unutra. Penjući se do stana verovatno u sebi misli: „E vala ako mu ne odgovara, neka ga preparkira sam. Ne mogu više.“ Malo kasnije, eto njega, vraća se odnekud, gleda auto sa svih strana, obilazi ga, a onda ulazi u zgradu, osvrćući se još jednom da baci pogled na svog ljubimca. Ehhh… Ko zna da li se dobro parkirala. Ne bih volela da sam u njenoj koži.

A koliko je takvih primera? Verovatno mnogo više nego što mislimo. Čak i oni koji o automobilima ne znaju mnogo, misle da u svakom slučaju znaju više od žena. Kao da im sam pol to garantuje.


Da li je zaista tako?


Nažalost, žene vozači su u manjini, a među onima koje voze ima mnogo nesigurnih, pa samim tim i loših vozača. Uglavnom su to žene koje su i inače nesigurne, pa su samim tim takve i za volanom, a iz godine u godinu, broj saobraćajnih udesa raste, jer je nesavesnih vozača sve više. Sve to, one nesigurne vozače među pripadnicama lepšeg pola čini još nesigurnijim i plašljivijim.

Jer, žene na to gledaju sa stanovišta majki. U saobraćajnim udesima svake godine pogine i mnogo mladih, a nažalost i mnogo dece. Zbog toga se neke od njih odluče čak i da prestanu da voze. Obnavljaju dozvole, često imaju i automobile na svoje ime, ali ne žele da voze, jer se boje. Nekad i potpuno bez razloga ali, jednostavno ne žele više da dovode u opasnost ni sebe ni druge.

Zbog svega toga, i broj žena koje iznajmljuju automobile je manji. To prepuštaju svojim jačim polovinama, jer ne žele odgovornost za bilo šta što može da se dogodi na putu. Iznajmljeni automobili su pokriveni osiguranjem ali, nije problem agencija. Da se, ne daj Bože, nešto desi, treba izdržati kritike od strane supruga, koji misli da se to ne bi dogodilo da je on vozio. Možda i ne bi, ali garancije nema, zar ne? Pa još ako se sve to dogodilo u inostranstvu, tim pre!

Zato im, uglavnom, drage volje prepuštaju izbor rent a car agencije, automobila, i organizovanje putovanja. One ionako imaju dovoljno posla sa pakovanjem, tako da ovako imaju nekoliko obaveza manje.

A pritom, nigde u statistikama ne može se naći informacija da li su u takvim prilikama žene navedene kao dodatni vozači?! Ahaaa, brojka je onda sigurno veća. No dobro, kako ono glasi poznato objašnjenje, da je „statistika - tačan zbir netačnih podataka“, jel' tako? Pa, najčešće i jeste.


A kakve su, u stvari, žene kao vozači?


Kao i muškarci, ima dobrih, a ima i loših, nema pravila, niti to zavisi od pola. Žene danas često srećemo za volanima autobusa, kamiona, građevinskih mašina, a srećemo ih i u auto-sportu. Setimo se, recimo, Vere Kostić, supruge našeg slavnog kompozitora Vojislava-Vokija Kostića. Vera je jedna od nekoliko ženskih legendi auto-sporta.


Vozač rentacar


Neustrašiva kao vozač, a pored toga, i vrstan poznavalac mehanike. A pritom, bila je balerina, koreograf, novinar, ali je najviše pamtimo za volanom. I bila je podjednako dobra i kao balerina, i kao reli vozač.

A koliko tek ima onih žena koje sednu u auto, pozadi smeste decu i zapute se ka moru ili ka nekoj od evropskih metropola? Onako, bez ikakvih problema, bez straha i sa velikom odgovornošću kako za živote svoje dece, tako i za svoj.

Mnoge od njih svoje automobile same i održavaju. O da, ima ih i među mehaničarima i vulkanizerima, zašto da ne? Nije to nikakav bauk. Možda su takvi zanati pomalo fizički teški za žene, ali se one veoma lepo snalaze i na takvim mestima.


I za kraj...


Bliži se Dan zaljubljenih, koji neki vole i poštuju, a neki ne. Ako spadate u ove druge, praznik ne mora da bude povod, može i bez nekog posebnog razloga. U svakom slučaju, imam jednu ideju.

Razmislite, kako bi bilo da malo promenite uloge ovog puta? Lepo se sredite i našminkate, pa odete u rent a car agenciju, iznajmite neki dobar auto, a onda nazovete svog dragog i kažete mu da vas sačeka ispred kuće.

Unapred rezervišete vikend na nekom lepom mestu, sve pripremite, pa dođete po svoju jaču polovinu autom kakav bi voleo da ima – a nema, a onda se smeškajući zaputite na jedan romantični vikend. Možda i ne na ceo vikend, može i ručak na nekom lepom mestu, malo dalje od mesta na kome živite.

Kako vam se dopada ideja? Da li vam deluje izvodljivo? Možda da – možda i ne, al' hajde malo da maštamo. Život je postao previše ozbiljan.

Možda će se vaš ljubljeni pobuniti, možda će na sve načine probati da preuzme volan ali, šarmirajte ga i recite mu da to ne postoji kao opcija jer je auto iznajmljen na vaše ime. Neka se zavali na mesto suvozača i neka za promenu, ovog puta uživa on. A uživaćete i vi, u ulozi jedne nove, sigurnije verzije same sebe.

Šta mislite o tome? Da li biste volele da probate? Pitanje važi i za muškarce, da li bi vam prijalo da se, za promenu, vaša supruga bavi kompletnom organizacijom jednog takvog putovanja i vozi vas autom kakav vi priželjkujete?

Podelite to sa nama, u komentarima.

 

Autorski tekst: Jelena Todorović             

Fotografije: Unsplash.com i Nin.co.rs

 

  


Autorski tekst: Jelena Todorović


Komentari (4)

Kristina

Vozim već dvadesetak godina i volim da vozim. Nikad nisam zaradila kaznu, niti imala nekih većih problema ali poslednjih godina, po Beogradu se grozno vozi. Morate da budete izuzetno pažljivi. Nisam znala da je toliko manje žena koje iznajmljuju automobile. Da, kako reče Nenad možda je u pitanju i novac, mada, žene danas uglavnom imaju kod sebe više kartica, nego muškarci, a znam ih mnogo kod kojih novac stoji čak i kad izađu negde sa svojim suprugom. Vredi razmisliti o prelogu, što da ne? Inače vozim Fiat Punto, ali mogla bih da odem da iznajmim neku lepu Alfu (tiha patnja mog muža, vozio je sportski Alfa Romeo 33 dok smo se zabavljali), da rezervišem makar sobu u hotelu na Avali, pa da za promenu izedem ja njega, u velikom stilu. Pašće u nesvest, hihihi!

(Dobar) +3
(Slab) 0
10-Feb-21 17:23:58 PMNenad

Ja mislim da žene vozači nisu tolika manjina kao što se misli. Bilo bi interesantno da se vidi statistika MUP-a oko toga. Bolje je kada oba supružnika voze, tako se mogu obaviti više poslova. Što se tiče veštine, i tu ne bih generalisao. Ima dobrih i loših vozača kod oba pola. A za rentiranje možda su žene tu u manjini, možda zato što je iznajmlnjivanje skupa rabota, a novačanik je još uvak kod muškaraca

(Dobar) +3
(Slab) 0
10-Feb-21 12:39:25 PMSrecko

Sto se tice zena kao vozaca sve pohvale.Mnogo su odgovornije od muskaraca i postuje saobracajne propise.Ne divljaju,ne opijaju se,ne drogiraju se....itd.itd..

(Dobar) +2
(Slab) 0
10-Feb-21 12:36:13 PMangelina

Spadam u onu grupu zena koje su nesigurne i plasljive kao vozaci, nazalost! Pored sve dobre volje jednostavno ne mogu da se oslobodim dok vozim, pogotovo u gradskim guzvama. Zato mi je lakse da budem suvozac. Mozda jednog dana uspem, ko zna...

(Dobar) +2
(Slab) 0
10-Feb-21 11:37:45 AMDodajte komentar