SrbijaSpace logo

Koje su savršene kuće za život veće porodice

 

Koje su savršene kuće za život veće porodice

Većom porodicom smatra se zajednica u kojoj istovremeno živi više članova porodice u dve ili tri generacije. Osnovni stub jedne porodice čine majka i otac sa jedno ili dvoje dece (recimo sin i ćerka), a njihova deca takođe imaju svoju decu.

Zajednicu jedne porodice najčešće čine barem dve generacije, mada u pojedinim porodicama zajednicu čine čak i tri generacije. Svaki član porodice koja živi zajedno bez obzira na godine života, sigurno u zajednici u kojoj živi želi svoj mir, komfor koji se ogleda u samostalnom dnevnom prostoru i sobi za spavanje, maloj baštici u kojoj će da uživa, a ako član porodice poseduje auto, verovatno će želeti da ima i svoju garažu.


Veću porodicu najčešće čine dve ili tri generacije!


Bilo bi dobro da svaka kuća u kojoj živi veća porodica, poseduje i nekoliko zasebnih etaža kako bi članovi svih generacija imali svoj komfor. Mada je sigurno da veća porodica ima kvalitetnije mogućnosti za život u većoj kući, nego u većem stanu.


Moderna kuća sa zelenilom
 

Iako se najčešće dešava da roditelji ne žele da žive sa svojom decom, dešava se i suprotno, a to je želja njihove dece da žive samostalno. Najgora je solucija, ako su roditelji i njihova deca prinuđeni iz određenih razloga da žive u zajednici, a najčešći razlog su finansije.

Po nekim procenama za komotan život jedne četvoročlane porodice, potrebna je kuća od 70-tak kvadrata. Ako u zajednici živi više od 4 člana, najednostavnija računica izvodi se iz zakona koji propisuje da svakom članu porodice koji živi u istoj zajednici, treba obezbediti 24 kvadratna metra.


Veća porodica ima veći komfor ako živi u većoj kući nego u većem stanu!


Prema iskustvu agenata „Solis“ agencije iz Novog Sada, većina ljudi koji su došli od 90-tih godina da žive u Novi Sad, smatrali su da je život više članova porodice u jednoj kući, praktičniji i jeftiniji. Ovo razmišljanje je dovelo do gradnji kuća koje u osnovi sada imaju 200 pa i 300 kvadrata. Ove kuće osim osnove koju smo naveli, poseduju dva pa čak i tri sprata kao i potkrovlje i tu se prepoznaje želja roditelja da njihova deca, kasnije i unuci žive sa njima.


Moderna kuća unutrašnjost
 

Naravno, za one sa dovoljno dubokim novčanikom nema granica. Oni sigurno razmatraju najzanimljivije kuće za stanovanje koje će ih, kao i u životu izdvojiti od prosečnosti. 

Međutim kako to obično biva, deca često ne žele da žive u zajednici sa roditeljima, već žele samostalan i izdvojen život. Nastavak priče o pojedinim velikim kućama, vodi nas do pitanja, kako zagrejati ovako veliku kvadraturu kuće tokom hladnih zimskih dana. Po nekim procenama i iskustvima, zna se da se u kućama velike kvadrature, zagreva svakodnevno samo 50-tak kvadrata.


Od 90-tih godina u Novom Sadu i okolini gradile su se nove kuće koje su u osnovi imale 200 pa i 300 kvadrata!


Na Novosadskom naselju Klisa, izgrađene su velike kuće, a pojedine se nude na prodaju za neverovatnih 450.000 Eura. Što se tiče velikih luksuznih kuća u Novom Sadu, najviše ih ima u sledećim naseljima: Klisa (poptuno novo naselje u blizini autoputa), Adice, kao i potez od kraja Veternika ka Sajlovu. Često se kuće na ovim lokacijama nude na prodaju po nerealnim cenama i jedino je pitanje da li će prodavci uspeti u svojoj želji da kuću prodaju za sumu koju su i planirali. Najpovoljnije kuće za veće porodice, mogu se pronaći u predgrađima Novog Sada poput Rumenke, Petrovaradina i Sremske Kamenice.


Moderne kuće bazen
 

Cilj licenciranih agenata je da približe stavove prodavca i kupca i ugovore najbolju cenu za obe strane. Treba objasniti jednu realnost, a to je da ako prodavac ne odustane od svoje cene, a kupcu ta cena ne odgovara, dolazimo do sledeće situacije:
 

  1. Prodavac neće doći do željene sume novca
  2. Kupac neće uspeti u želji da kupi nekretninu koja mu se dopala
  3. Agent nekretnina neće ništa zaraditi i neće biti nagrađen za svoj trud i izdvojeno vreme za oba klijenta


I da zaključimo, kako konačnu prodaju cenu kuće formira isključivo prodavac, a ne agent nekretnina, kao što se to obično misli. I zato vam toplo preporučujemo da kao prodavac kuće ili potencijalni kupac kuće, kompletnu aktivnost prepustite profesionalcima, licenciranim agentima.

Kakva su vaša iskustva, pogotovo onih sa većim porodicama sa više generacija ukućana?

 


Autorski tekst: Gabor Večei


Komentari (4)

Srecko

Zasto bacati pare na nesta sto necemo cesto koristiti ja sam za manje kuce ali funkcionalne.

(Dobar) +1
(Slab) 0
26-Apr-21 14:47:11 PMSiki

Nema ništa lepše od velike kuće, ali treba znati da velika kuća traži i veliku brigu i permanento investiranje u nju. Stalno se nešto kvari, i mora da se popravlja, ako ima dvorište treba svaki dan da se tu nešto radi, i tako dalje. KO nije naviokao da radi bolje da kupi stan, tu enma previše posla

(Dobar) +1
(Slab) 0
26-Apr-21 11:47:43 AMMarina

Ma da, izgrade kuću od 200-300 kvm, pa većina prostora stoji prazna i čeka bolje dane, jer nemaju novca da je dovrše. Fali ili za stolariju, ili za fasadu, ili za grejanje, ili... Znam neke koje su krenule da se urušavaju, a gornji spratovi nisu ni omalterisani, a kamo li opremljeni i osposobljeni za život. Ima i onih u kojima se većina soba koristi samo leti, jer ko će zimi da zagreje toliki prostor? Tuga. A realno, kome treba tolika kvadratura, osim ako porodica ima najmanje 10 članova? A retke su one u kojima žive tri generacije u slozi i ljubavi.

(Dobar) +2
(Slab) 0
23-Apr-21 18:42:05 PMEma

Ceo zivot zivim u prostranoj kuci i mislim da bi mi tesko bilo da se naviknem sada na stan. Iako sam zivela u stanu dok sam studirala i svakako je laksi za odrzavanje ima prednosti, ipak je kuca sa dvoristem za mene bolje resenje, jer volim svoju slobodu.

(Dobar) +2
(Slab) 0
23-Apr-21 13:51:02 PMDodajte komentar