SrbijaSpace logo

Koliko košta izgradnja kuće - vodič za buduće vlasnike nekretnine

 

Koliko košta izgradnja kuće - vodič za buduće vlasnike nekretnine

Gradnja doma predstavlja ozbiljnu investiciju i jedan od najizazovnijih koraka u životu. Pitanje koje se nameće je, koliko košta izgradnja kuće, vaše oaze mira i udobnosti, i da li je vredno truda?

Mi smo tu da vam otkrijemo sve tajne, pružimo ključne informacije i pomognemo vam da donesete najbolju odluku za vašu budućnost.


Faze gradnje kuće


Proces gradnje kuće je kompleksan i zahteva temeljno pripremanje kako bi se postigao kvalitetan rezultat. Osnovne faze kroz koje prolazi jedna kuća su ključni koraci ka ostvarenju doma iz snova.

 • Faza planiranja – Planiranje podrazumeva najpre pronalaženje lokacije i definisanje budžeta u skladu sa potrebama. U ovoj fazi je presudan i izbor arhitekte koji će vam biti najveći saveznik uz izvođače radova. Zajedno ćete razmotriti različite faktore poput veličine kuće, rasporeda prostorija, funkcionalnosti budućeg prostora, vrste materijala, dizajna, kao i obezbeđivanje potrebnih dozvola za gradnju.
 • Faza izgradnje – Ovo je faza u kojoj se fizički realizuje projekat. Uključuje najpre iskopavanje temelja, zatim postavljanje zidova, krova i svih strukturalnih elemenata, instaliranje sistema za vodu, elektriku i grejanje, do postavljanja spoljnih površina kao što su fasada i crep. Uređenje okolnog prostora takođe ulazi u ovu fazu.
 • Završna obrada i useljenje – Nakon što su osnovni građevinski radovi završeni, dolazi faza završne obrade. Ovde se radi na unutrašnjem uređenju kuće, uključujući i postavljanje podova, zidnih obloga, krečenje ili lepljenje tapeta i instaliranje svih kućnih aparata i sistema. Kada je sve spremno za život, možete se useliti u svoj novi dom.


Ove tri faze čine srž procesa izgradnje kuće, ali svaka od njih podrazumeva niz koraka i aktivnosti uz određene troškove kako bi se postigao kvalitetan rezultat.

Radnik

 

Na koji način cena građevinskog materijala utiče na cenu gradnje?


U procesu izgradnje zidane kuće, troškovi za materijale potrebne za temelj, zidove i krov predstavljaju ključne elemente koji znatno oblikuju ukupnu cenu projekta.

 • Temelj – Troškovi materijala za temelj predstavljaju značajan aspekt koji utiče na ukupan budžet za izgradnju. Ukoliko se temelj postavlja na mekom zemljištu, to obično zahteva veća ulaganja u poređenju sa situacijom kada se gradi na tvrđoj podlozi.
 • Zidovi – Biranje cigle umesto blokova može rezultirati višim izdacima, a konstruisanje debljih zidova dodatno povećava potrebu za materijalima, što povećava i troškove.
 • Krov – Konačno, važno je naglasiti da izbor materijala za krov takođe ima značajan uticaj na ukupne troškove izgradnje. Primera radi, metalni krovovi obično predstavljaju skuplju opciju od krova sa crepom.


Ako želite da efikasno kontrolišete troškove izgradnje, preporuka stručnjaka je da pažljivo isplanirate projekat i birate materijal koji se uklapa u vaš finansijski okvir.

Vredno je razmotriti alternativne pristupe poput montažnih kuća koje mogu biti ekonomičnija opcija u odnosu na tradicionalnu gradnju, a pri tome ne kompromituju ni kvalitet ni estetiku.

 

Cena izgradnje kuće po kvadratu


Cena izgradnje kuće po kvadratnom metru je ključna informacija koja oblikuje budžet i planiranje svakog građevinskog objekta, a različiti faktori mogu značajno uticati na tu cenu.

 • Kvalitet materijala – Upotreba skupljih materijala poput granita, mermera ili drveta može značajno povećati cenu gradnje.
 • Lokacija – Kuće u urbanim područjima ili u strožem centru grada uvek su skuplje zbog viših cena zemljišta i gradskih standarda.
 • Veličina kuće – Kompleksnije kuće sa više kvadratnih metara razumljivo koštaju više, jer se za njihovu izgradnju koristi više materijala i potrebno je više rada.
 • Radna snaga – U zavisnosti od cene rada po satu ili danu, ponekad i po celom projektu, formiraće se i ukupna vrednost troškova izgradnje.
 • Klimatski uslovi područja gde se zida – Teži klimatski uslovi, hladne zime, vetrovi uticaće na potrebe za dodatnim materijalima radi obezbeđivanja toplijeg i sigurnijeg prostora.


Cena koju na kraju platite za svoj budući dom je često presudna kod odluke o izgradnji. Ponekad će možda biti potrebno da se odlučite za manju kuću ili da pravite kompromise u vezi sa luksuznim dodacima kako biste ostali unutar finansijskih ograničenja koja ste sami postavili.


Kalkulator izgradnje kuće


Koliko košta zidanje kuće možete saznati uz korišćenje alata koji se može pronaći na internetu, a koji će vam omogućiti brz i jednostavan proračun bez obzira da li gradite klasičnu zidanu ili montažnu kuću. Dovoljno je da u vaš internet pretraživač ukucate “kalkulator izgradnje kuće”.

Kalkulator funkcioniše po principu unošenja informacija o karakteristikama kuće uključujući površinu, spratnost, vrstu građevinskog materijala, krovnu konstrukciju i druge detalje.

Nakon unosa ovih detalja kalkulator će pružiti približnu cenu gradnje po kvadratnom metru i ukupnu procenjenu cenu.

Ovaj alat vam omogućava da planirate svoj budžet za izgradnju i da se prilagodite unapred postavljenim finansijskim ograničenjima čime osiguravate da vaši građevinski projekti budu ekonomični i efikasni.


Koliko je danas isplativo zidati kuću?


Mladi sve više razmišljaju o izgradnji svog doma, ali se često pitaju da li je to finansijski isplativo. Postavlja se pitanje šta su prednosti i mane montažnih kuća u poređenju sa tradicionalnim zidanim kućama.

Montažne kuće se u poslednje vreme izdvajaju kao brža i ekonomičnija opcija. Često su i energetski efikasnije od svojih zidanih pandana, što znači da tokom vremena možete očekivati niže račune za struju i grejanje. Napravljene su od materijala koji pružaju odličnu izolaciju i imaju manji ekološki uticaj.

S druge strane, zidane tradicionalne kuće se grade ručno, cigla po cigla, blok po blok, što zahteva više vremena, resursa i radne snage, ali se percipiraju kao dugotrajnije.

Poslednjih godina raste popularnost montažnih kuća. Ako razmišljate o prednostima gradnje montažne kuće, preporučujemo vam da se posavetujete sa stručnjacima koji će vam pomoći u svim fazama gradnje, od dizajna do realizacije.

Slkke: 
https://www.freepik.com/free-photo/construction-concept-with-engineering-tools_5519367.htm
https://www.freepik.com/free-photo/carpenter-man-working-roof_11105961.htm

 

 


Autorski tekst: Ljiljana Bugarin


Dodajte komentar