SrbijaSpace logo

Korisni saveti za blistav i čist nameštaj u svakoj kući

 

Korisni saveti za blistav i čist nameštaj u svakoj kući

Očuvan i blistav nameštaj doprinosi celokupnoj udobnosti i estetici našeg doma. Kako bismo sačuvali njegovu trajnost i lepotu, važno je primeniti odgovarajuće tehnike čišćenja i nege. U ovom tekstu predstavićemo niz saveta koji će vam pomoći da održite različite vrste nameštaja čistim, svežim i dugotrajnim.
 

Kako se čisti garnitura i koje prirodne sastojke koristiti?

 

Garniture čine glavni deo dnevne prostorije. Koliko mogu doprineti estetskom izgledu, toliko mogu i umanjiti sveopšti utisak, ukoliko su pod prašinom ili prljave. Stoga, da biste ih održavali kako treba možete koristiti sledeće prirodne sastojke:
 

 • Soda bikarbona: Napravite pastu od sode bikarbone i vode. Nežno utrljajte pastu na tkaninu i ostavite da deluje nekoliko minuta pre nego što je obrišete vlažnom krpom. Ova metoda pomaže u uklanjanju mirisa i osvežava tkaninu.
 • Limun: Sok limuna razblažen vodom može se koristiti za uklanjanje fleka i osvežavanje tkanina. Pažljivo testirajte na manje vidljivom delu garniture pre nego što ga upotrebite na vidljivom mestu.
 • Eterična ulja: Dodavanje nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja u sprej bočicu sa vodom pruža prirodan osvežavajući miris i pomaže u neutralisanju neprijatnih mirisa.


Održavanje komode i drugog nameštaja od drveta

 

S obzirom na prirodne karakteristike drveta, drvene komode je potrebno pažljivo čistiti kako bi se sačuvala njihova boja i tekstura. Kada čistite, koristite meku, suvu krpu da nežno obrišete površine, uklanjajući prašinu i nečistoće. Ovaj korak je važan jer sprečava da se sitne čestice natalože i izazovu habanje površine.

Uz redovno brisanje, povremeno dubinsko čišćenje postaje neophodno da biste uklonili dublje naslage prljavštine i masnoće koje se tokom vremena mogu sakupiti. Za ovu svrhu, možete pripremiti blagu mešavinu tople vode i neutralnog sapuna. Ovaj rastvor nanesite na meku, vlažnu krpu i nežno pređite preko površina drveta. Nakon što ste očistili sapunicom, obrišite ih suvom krpom kako biste uklonili višak vlage.

Da biste sačuvali dugotrajnost i sjaj drvenih površina, povremeno možete primeniti posebne tretmane. Neki od njih uključuju nanošenje tankog sloja pčelinjeg voska ili specijalizovanog sredstva za poliranje. Ovi proizvodi će ne samo osvežiti sjaj drveta već i stvoriti zaštitni sloj koji pomaže u očuvanju površine od oštećenja.

Važno je napomenuti da pre primene bilo kakvih sredstava ili tretmana, uvek treba testirati na manje vidljivom delu komade nameštaja kako biste bili sigurni da neće doći do neželjenih promena ili oštećenja.
 

Kako se čiste zavese?

 

Prvo i osnovno, pročitajte uputstva za pranje koja su navedena na etiketi zavesa. Ona su obično prilagođena specifičnim materijalima od kojih su zavese napravljene, a kada ih sledite, izbeći ćete moguće oštećenje tokom pranja.

Pored toga, njihovo redovno usisavanje je vrlo važno u održavanju čistoće. Usisavačem opremljenim sa četkom za mekane površine, nežno prođite duž ivica i površine zavesa kako biste uklonili nakupljenu prašinu, alergene i paučinu.

Kada se suočite sa flekama na zavesama, važno je brzo reagovati. One blage možete tretirati mešavinom vode i blagog deterdženta. Koristite čistu krpu ili sunđer, umočite ga u mešavinu i nežno pređite preko fleke. Nakon toga, obrišite vlažnim delom krpe bez preteranog trljanja.

U slučaju jačih fleka ili ukoliko niste sigurni kako ih adekvatno tretirati, možete ih odneti na hemijsko čišćenje - tim koji tu radi je obučen da se nosi sa različitim tipovima tkanina i fleka, stoga vam može pomoći da održite svoje zavese u odličnom stanju.

Periodično provetravanje zavesa na otvorenom prostoru, poput terase ili balkona, može takođe biti korisno. Ova jednostavna tehnika omogućava zavesama da se osveže i oslobode neprijatnih mirisa. Pre nego što to uradite, proverite da li je vreme pogodno i da nema previše vlage u vazduhu, kako biste izbegli nepotrebno izlaganje tkanine vlagi.


Kako i čime čistiti druge materijale?
 

 • Staklo: Koristite blagu sapunicu ili sirće razblaženo vodom za brisanje staklenih površina. Izbeljivač i sredstva sa abrazivnim česticama izbegavajte kako biste sprečili oštećenja.
   
 • Tkanine poput mebla: Čišćenje mebla na nameštaju, posebno jastucima i garnituri, je vrlo bitno ako želite imati komfor u svom domu i prijatan vazduh oko sebe. Fleke tretirajte blagim deterdžentom i hladnom vodom, izbegavajući preterano trljanje.
   
 • Koža: Redovno usisavanje i brisanje kože vlažnom krpom pomažu da ostane meka i sjajna. Za dubinsko čišćenje, koristite sapun za kožu i hidrirajuću kremu. Izbegavajte izlaganje direktnom sunčevom svetlu kako biste sprečili isušivanje.
   

Možete se opredeliti i za dubinsko pranje nameštaja

 

Ako želite svom domu pružiti potpuno osvežen izgled i stvoriti zdraviju okolinu za svoju porodicu, možete se opredliti i za ovu metodu. Dubinsko pranje nameštaja je moderija tehnika čišćenja koja ide korak dalje od uobičajenih metoda. Ovaj proces uključuje upotrebu profesionalnih mašina i specijalizovanih sredstava koja su dizajnirana da duboko prodiru u tkanine i materijale.

Bez obzira da li je reč o zavesama, garniturama, stolicama ili tepisima, dubinsko pranje je posebno korisno za uklanjanje zakorelih mrlja, naslaga prljavštine, alergena koji se vremenom akumuliraju.

Jedan od ključnih benefita dubinskog pranja je čišćenje čak i najteže dostupnih delova nameštaja. Ova metoda nije samo površinska, već se bavi dubljim slojevima tkanina, uklanjajući čestice koje se ne mogu ukloniti običnim usisavanjem ili brisanjem. Time se postiže potpunija higijena i svežina nameštaja.

Takođe pruža rešenje za alergene i nečistoće koje se ne mogu videti golim okom. Alergeni poput grinja, prašina i dlaka kućnih ljubimaca mogu se duboko ukoreniti u tkaninama, što može izazvati alergijske reakcije ili pogoršati postojeće probleme sa disajnim putevima. Ovom metodom, alergeni se efikasno uklanjaju, čime se stvara čistija i zdravija atmosfera u vašem domu.


Slika: https://www.pexels.com/photo/crop-housewife-cleaning-surface-near-sink-4239037/

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar